Δύο μήνες συμπληρώνονται από τις μεγάλες καταστροφές
Καθώς συμπληρώνονται δύο μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπνιξαν τον θεσσαλικό κάμπο, επιβεβαιώνεται ότι το κράτος - θεματοφύλακας των κερδών δεν μπορεί να προστατέψει τον λαό ούτε πριν ούτε μετά από μια φυσική καταστροφή, αφού ο «χρυσός» κανόνας του κόστους - οφέλους είναι ...παντός καιρού.
Ετσι, πέρα από το γεγονός ότι τα περιβόητα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης» που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ήταν ανεπαρκέστατα για τα λαϊκά νοικοκυριά, ακόμα κι αυτά τα μέτρα έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά.
Χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ για αποζημίωση, ανάμεσά τους και εκατοντάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και δεν έχουν πάρει ούτε τα 534 ευρώ, ενώ ακόμα και στοιχειώδεις παρεμβάσεις, όπως ψεκασμοί, απολυμάνσεις, αποκομιδή κατεστραμμένων αντικειμένων, καθυστερούν ή γίνονται από τους ίδιους τους πλημμυροπαθείς.
Την ίδια ώρα, πλημμυροπαθείς που τα σπίτια τους καταστράφηκαν ολοσχερώς εξακολουθούν να κοιμούνται σε κλειστά γυμναστήρια, όπως για παράδειγμα στον Παλαμά, ενώ πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων κατήγγειλε ότι ετοιμάζονται να πεταχτούν από τα ξενοδοχεία που μένουν δεκάδες άνθρωποι μέχρι τις 15 - 16 Νοέμβρη.
Και, αν κάτι αποδεικνύεται καθημερινά, είναι ότι οι πλημμυροπαθείς έναν δρόμο έχουν για να ορθοποδήσουν, για να αποσπάσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας, για να μπορέσουν να ζήσουν και να παράγουν στον τόπο τους και να προστατέψουν τη ζωή τους: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση.
Κόντρα στον «πυροσβεστικό» ρόλο που έχουν αναλάβει στελέχη και εκπρόσωποι των κομμάτων που κυβερνούν και κυβέρνησαν τη χώρα, κυρίως μέσα από τον μηχανισμό της Τοπικής Διοίκησης, εκλεγμένοι με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι πλημμυροπαθείς έχουν πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης, με μαζικά συλλαλητήρια, παραστάσεις σε δημαρχεία, κινητοποιήσεις με τρακτέρ και άλλες μορφές.
Παράλληλα, έχουν αποκούμπι τις πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης που εκδηλώνονται όλο αυτό το διάστημα από σωματεία, Αγροτικούς Συλλόγους, μαζικούς φορείς όλης της χώρας, οι οποίες δίνουν κουράγιο, συμβάλλουν στην πραγματική ανακούφιση. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό γεγονός αποτέλεσαν οι μεγάλες συναυλίες που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε Λάρισα, Καρδίτσα και Νάουσα με οργανωτές εργατικά σωματεία, τα παραρτήματα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, άλλους μαζικούς φορείς και τη συμμετοχή πάνω από 120 καλλιτεχνών, με τα έσοδα να πηγαίνουν για τις ανάγκες των πληγέντων. Παρόμοια συναυλία θα γίνει την Κυριακή 12 Νοέμβρη στα Τρίκαλα.
Ακόμα μετά από μαζική συνέλευση, η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Νέας Σμύρνης στη Λάρισα καλεί σε κινητοποίηση την Κυριακή 5 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στο «NOSTOS».
Ανάμεσα στις δράσεις αλληλεγγύης ξεχωρίζει η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας. Το ιατρείο αυτό «ολοκλήρωσε» σε έναν βαθμό τη λειτουργία του την Πέμπτη έχοντας έναν «πλούσιο» απολογισμό. Ενδεικτικά, περισσότεροι από 50 γιατροί και νοσηλευτές από όλη τη χώρα παρείχαν υπηρεσίες Υγείας, ενώ περισσότεροι από 300 ασθενείς προσήλθαν για φροντίδα της υγείας τους, έγιναν περισσότερες από 1.000 επισκέψεις σε σπίτια, καθιερώθηκε μέρα Παιδιατρικού Ιατρείου, την ώρα που δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος στο δημόσιο σύστημα Υγείας στον Παλαμά.