Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ «HELIOS»
Οχι στον τερματισμό του, εξασφάλιση ωφελούμενων και εργαζομένων

Το ζήτημα έφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή

Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες πρέπει να τυγχάνουν διεθνούς προστασίας

Eurokinissi

Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες πρέπει να τυγχάνουν διεθνούς προστασίας
Ερώτηση σχετικά με τον τερματισμό του προγράμματος «HELIOS» κατέθεσαν προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Νίκος Αμπατιέλος, Βιβή Δάγκα, Νίκος Εξαρχος, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης, Λεωνίδας Στολτίδης, Μανώλης Συντυχάκης και Χρήστος Τσοκάνης.

Αναλυτικά:

«Με το από 26.10.2023 και με ΑΠ 870 έγγραφό του, που απευθύνεται προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και κοινοποιήθηκε σε όλα τα κόμματα (πλην του κόμματος "Σπαρτιάτες"), το εργατικό σωματείο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΠΔΔ θέτει το ζήτημα του οριστικού τερματισμού του ενταξιακού προγράμματος "HELIOS" για τους δικαιούχους διεθνούς και προσωρινής προστασίας έως το τέλος Νοέμβρη. Το σωματείο αναφέρεται, επίσης, στις ευθύνες του υπουργείου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις καθυστερήσεις για την έγκριση της "πίσω από τις ανάγκες" χρηματοδοτικής γέφυρας έως τον Νοέμβρη, με δυσμενείς επιπτώσεις σε εργαζόμενους και πρόσφυγες.

Ο κίνδυνος για μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις διάφορες ΜΚΟ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που υλοποιεί το πρόγραμμα, είναι ορατός. Αλλωστε, όπως σωστά επισημαίνει το σωματείο, "οι εργαζόμενοι στο Προσφυγικό αντιμετωπίζουν διαχρονικά μια σειρά απαράδεκτων εργοδοτικών πρακτικών, με μηνιαίες συμβάσεις εργασίας που ανανεώνονται συνεχώς, ενώ για τους εργαζόμενους σε κάθε ΜΚΟ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη και ποικίλλουν κατά το δοκούν οι μορφές και η διάρκεια των συμβάσεων".

Οπως, επίσης, σωστά υπογραμμίζεται, "η διακοπή παροχής υπηρεσιών του προγράμματος επιφέρει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων, που αντιμετωπίζουν μια σειρά από κινδύνους, όπως η στέρηση στοιχειωδών υπηρεσιών υποστήριξης στην ένταξη, η διακοπή της προβλεπόμενης επιδότησης ενοικίου, η αστεγία, η διακοπή της φοίτησης των μαθητών σε σχολεία κ.ά.", λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των προσφύγων που λαμβάνουν επίδομα ενοικίου ανέρχεται σε 4.575.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έναν περίπου χρόνο μετά και από τον τερματισμό του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ για τους αιτούντες άσυλο, που έγινε στο όνομα του "ελέγχου του Μεταναστευτικού και της μείωσης των ροών" και εξυπηρέτησε την ενίσχυση της πολιτικής της καταστολής και του εγκλωβισμού σε δομές - φυλακές σε βάρος τους. Υπενθυμίζουμε ότι η απάντηση τότε της κυβέρνησης (κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική της θητεία) σχετικά με τους κινδύνους και τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις από αυτόν τον τερματισμό σε βάρος εργαζομένων και προσφύγων, που επιβεβαιώθηκαν και εξακολουθούν να επιβεβαιώνονται, ήταν η επιτυχία του προγράμματος "HELIOS" για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες!

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

- Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

- Να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων.

- Να δημιουργηθούν προγράμματα προστασίας, φιλοξενίας και ένταξης των μεταναστών και προσφύγων με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών - πλήρως στελεχωμένα με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, ανάμεσά τους και κοινωνικοί λειτουργοί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ