Σε συνέχεια των κινητοποιήσεών του προχωρά ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας από τους 90 συμβασιούχους εργαζόμενους (στην πλειοψηφία τους γυναίκες) της καθαριότητας, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν την Τρίτη 31 Οκτώβρη.
Με συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η Διοίκηση του συλλόγου το πρωί της Πέμπτης, απαιτήθηκε για ακόμη μία φορά να δοθεί παράταση στις συμβάσεις των καθαριστριών χωρίς να απολυθούν. Κάλεσαν, μεταξύ άλλων, να μην παραδοθεί η καθαριότητα σε εταιρείες - εργολάβους και να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.
Μέχρι να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα, αποφασίστηκε η συνέχιση των στάσεων εργασίας Παρασκευή 27/10 και τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη (7 π.μ. - 10 π.μ.), η πραγματοποίηση νέας Γενικής Συνέλευσης την τελευταία μέρα της σύμβασής τους (9 π.μ.), καθώς και η καθημερινή παρουσία στην Πρυτανεία από την Τρίτη και μετά.
Οπως καταγγέλθηκε, επιπλέον, παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με την καθαριότητα του ιδρύματος από την Τρίτη και μετά, όπως και η απαράδεκτη στάση της πρυτανικής αρχής, καθώς με την απόφασή της πριν δύο χρόνια να «τρέξει» τις διαδικασίες παράδοσης της καθαριότητας σε ιδιώτες, άνοιξε τον δρόμο στις απολύσεις. Τονίστηκε πως σε αυτή την κατεύθυνση δεν ευσταθούν όσα και ο πρύτανης κατά καιρούς έχει αναφέρει, ότι «υπάρχουν οι 90 θέσεις εργασίας» αλλά δεν «υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις» για την κάλυψή τους, εφόσον την ίδια ώρα πραγματοποιείται διεθνής διαγωνισμός για να προκύψει μειοδότης ανάληψης του έργου της καθαριότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους οι 90 εργαζόμενοι δουλεύουν στον χώρο με συμβάσεις ομηρίας ορισμένου χρόνου από το 2015 και μετά, ενώ πολλοί απ' αυτούς έχουν συμπληρώσει και περισσότερα χρόνια δουλειάς. Πρόκειται μάλιστα για εργαζόμενους που συντηρούν πολυμελείς, μονογονεϊκές οικογένειες με ΑμεΑ και πλέον συνολικά δημιουργούνται προβλήματα επιβίωσής τους.
Πρόκειται, επίσης, για εργαζόμενους «απλωμένους» σε κάθε περιοχή που διατηρεί τμήματα το Πανεπιστήμιο, τόσο μέσα στην Πάτρα (Ρίο, Κουκούλι), όσο και σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Αν και έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις και στο παρελθόν, καμιά κυβέρνηση έως και σήμερα δεν ικανοποίησε την ανάγκη τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, παρά μόνο συνέχιζαν να παίζουν στην πλάτη τους με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των καθαριστριών έχουν εκφράσει τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αγρινίου, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων, έπειτα από εισήγηση της δημοτικής αρχής.