Τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει ότι θα ξεπεραστεί ένα εμπόδιο για την ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή πορεία της χώρας
Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από την τελευταία συνέντευξη του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο «Πρώτο Θέμα» την περασμένη Κυριακή. Πράγματα που λίγο - πολύ τα επαναλαμβάνει διαρκώς, προσπαθώντας να «ανοίξει την όρεξη» σε ιδρύματα και επιχειρήσεις για ...επενδύσεις.
Τον Σεπτέμβρη σε πολλά ρεπορτάζ διαφημίστηκε κατά κόρον η πρόθεση του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από κοινού με το fund «CVC Capital Partners» (έχει τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια «Υγεία», «Metropolitan», «Μητέρα», «Λητώ» κ.ά.), να επενδύσει στην ίδρυση Ιατρικής Σχολής, ανιχνεύοντας τη δυνατότητα να στήσει την έδρα της Σχολής πέριξ του Ελληνικού. Την ίδια περίοδο αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα το ενδιαφέρον ενός ισπανικού ΑΕΙ να επενδύσει, ενώ ένα άλλο fund, που διαχειρίζεται πολλά μη κρατικά - ιδιωτικά πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες του κόσμου, εμφανίζεται να αναζητεί χώρο και να εκφράζει ενδιαφέρον για σχολές Ιατρικής, Νομικής και Πληροφορικής.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Εκπαιδευτικός Ομιλος «Μητροπολιτικό - ΑΚΜΗ» έχει ήδη αγοραστεί, από τις αρχές της περασμένης άνοιξης, από το fund «BC Partners». Το «BC Partners» είναι το ένα από τα δύο μεγαλύτερα σε επενδύσεις funds στην Ελλάδα, με τη «Nova» (μετά τη συγχώνευσή της με τη «Wind») και την αλυσίδα καταστημάτων «Pet City». Ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της «BC Partners», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά την περίοδο εξαγοράς του κολεγίου: «Η αγορά της Μεταδευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει προοπτικές. Πρώτα απ' όλα, το ποσοστό της ιδιωτικής Εκπαίδευσης στο κομμάτι αυτό εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες. Οσο περνάει ο καιρός και όσο βελτιώνεται το προϊόν που θα δίνουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τόσο περισσότερο θα δούμε αύξηση στην ιδιωτική Εκπαίδευση». Και ειδικά για το κολέγιο που αγόρασε είπε: «Μιλάμε για τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη στην αγορά, με 22.000 φοιτητές, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και το πλέον ολοκληρωμένο πακέτο προγραμμάτων σε πτυχία, προγράμματα αλλά και μια καλή γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας, με 27 campus και δομές. Και, φυσικά, έχει ένα αναγνωρίσιμο brand και μια πολύ καλή φήμη». Μιλάμε δηλαδή ξεκάθαρα με όρους αγοράς, προϊόντων, κερδών κ.λπ., από μια επιχείρηση που έχει μια εταιρεία τηλεφωνίας, μια αλυσίδα εμπορικών καταστημάτων και ...έναν εκπαιδευτικό όμιλο.
Οταν λοιπόν ο υπουργός Παιδείας λέει ότι «το κρατικό μονοπώλιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί έναν αναχρονισμό που καθιστά την Ελλάδα διεθνή εξαίρεση», όταν λέει η κυβέρνηση ότι το άρθρο 16 είναι ένα εμπόδιο για την ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή πορεία της χώρας, απευθύνεται ξεκάθαρα στο κεφάλαιο, στους επενδυτές, σε όλους όσοι φιλοδοξούν να βγάλουν κέρδη, πρώτα απ' όλα από τους μελλοντικούς φοιτητές - πελάτες.
Και υπάρχει και κάτι ακόμα: Τα προγράμματα σπουδών και τα πτυχία των κολεγίων τα πιστοποιούν ξένα πανεπιστήμια. Υπάρχουν δηλαδή ήδη παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, με συμφωνίες δικαιόχρησης με τα κολέγια. Οπως φαίνεται από τα παραπάνω, αυτά θα είναι και τα πρώτα που θα σπεύσουν να πιστοποιηθούν ως πανεπιστήμια, με βάση τα κριτήρια που θα φέρει το αναμενόμενο (για τον Δεκέμβρη) νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Με άλλα λόγια, το πρώτο βήμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας θα είναι η αναμόρφωση του χώρου των κολεγίων και η επιβίωση αυτών που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές, προσωπικό, προγράμματα κ.λπ. Ομως, με μια απλή σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών των κολεγίων με αυτά των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ σε ομοειδή αντικείμενα, μπορεί να δει ο καθένας ότι μιλάμε για άλλες ποιότητες και άλλα επίπεδα σπουδών...