Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Είναι - δεν είναι η «αρχαία Ελίκη»;

Υπέρ της συνέχισης των ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου, εκεί όπου ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι βρίσκεται θαμμένη η αρχαία Ελίκη, γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χτες, μετά από σχετικό αίτημα του Πανεπιστημίου Πατρών και συγκεκριμένα του Γεωλογικού Τμήματός του.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά για: Γεωλογικές έρευνες, μόνο όπου δε θα υπάρχουν αρχαιότητες και αφού προηγηθούν οι αιτούμενες τομές. Επιφανειακές γεωλογικές έρευνες, επιφανειακή αρχαιολογική έρευνα και έρευνα αν εντοπιστούν αρχαιότητες, αλλά υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας.

Η εμπλοκή των γεωλόγων στην αναζήτηση της αρχαίας Ελίκης προέκυψε από την αρχή των ερευνών (1988), γιατί από τις αρχαίες πηγές είναι γνωστό ότι η πόλη καταστράφηκε από σεισμό τον 4ο αι. π.Χ. και καταποντίστηκε. Η επιστημονική ομάδα που ξεκίνησε τις έρευνες (συμμετέχουν η αρχαιολόγος Ντόρα Κατσονοπούλου, η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Πατρών) διαπίστωσε ότι η πόλη δε βυθίστηκε στον Κορινθιακό Κόλπο, όπως πιστευόταν, και έτσι οι έρευνες συνεχίστηκαν στη στεριά. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, η οποία παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, οι γεωαρχαιολογικές έρευνες (νεότερος επιστημονικός κλάδος της αρχαιολογίας), καθώς και ορισμένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα έδειξαν πως ό,τι υπήρχε στη συγκεκριμένη περιοχή καταστράφηκε από σεισμό, σε συνδυασμό με παλιρροϊκό κύμα, το οποίο δημιούργησε λιμνοθάλασσα, στο βυθό της οποίας θάφτηκε ό,τι απόμεινε. Η λιμνοθάλασσα βρισκόταν στο κέντρο της σημερινής πεδιάδας. Η αρχαιολόγος πιστεύει πως η πόλη βρίσκεται ακριβώς σ' αυτό το σημείο και ότι πρόκειται για την αρχαία Ελίκη, εκτός των άλλων και λόγω της απόστασης της περιοχής των ερευνών από το Αίγιο (7 χλμ). Ο επιστημονικός αντίλογος που εκφράστηκε στο ΚΑΣ είναι ότι «δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για το αν αυτό που βρέθηκε είναι πόλη, οικισμός ή μεμονωμένες αγροικίες». Οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι για το όνομα οποιασδήποτε πόλης μόνον αν βρεθούν σχετική επιγραφή ή νομίσματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ