Σάββατο 14 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 15 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
«Στον αέρα» η λειτουργία του

Ενα ακόμα δείγμα της γενικότερης κατάστασης των αθλητικών υποδομών | Για τις συνέπειες στα σωματεία και για την άθληση του λαού της περιοχής μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Μπ. Λουτσέτης, δημοτικός σύμβουλος Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Από περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και του βουλευτή Μ. Συντυχάκη στο Κολυμβητήριο Χανίων με αφορμή τα προβλήματα στη λειτουργία του
Από περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και του βουλευτή Μ. Συντυχάκη στο Κολυμβητήριο Χανίων με αφορμή τα προβλήματα στη λειτουργία του
Τα πρόσφατα προβλήματα στατικότητας στα στέγαστρα Καλατράβα, που οδήγησαν στο επ' αόριστον κλείσιμο του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ και του διπλανού ποδηλατοδρομίου, τράβηξαν για τα καλά την «κουρτίνα» σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πλειοψηφίας των αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας. Υποδομές που φτιάχτηκαν και ανακαινίστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, εξαιτίας όμως της πολιτικής που εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όσες δεν δόθηκαν βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα αφέθηκαν στη μοίρα τους, να μαραζώσουν και σε διάφορες περιπτώσεις να αποδεικνύονται και πηγή κινδύνων για τους αθλούμενους και τον κόσμο που τις επισκέπτεται.

Ετσι, το ζήτημα με τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ δείχνει να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου στη γενικότερη εικόνα των αθλητικών υποδομών στη χώρα μας, με τα περιστατικά να διαδέχονται το ένα το άλλο. Ενδεικτικό είναι ότι λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί το κλείσιμο του ΟΑΚΑ, είχαμε αντίστοιχα τη μη αδειοδότηση του Καυτανζόγλειου Σταδίου στη Θεσσαλονίκη, με τους «κρίκους» σ' αυτήν την αλυσίδα να αυξάνονται συνεχώς.

Για μία ακόμα σεζόν παρέα με τα προβλήματα

Μια τέτοια περίπτωση είναι το Κολυμβητήριο Χανίων, που η λειτουργία του βρίσκεται για μια ακόμα φορά «στον αέρα», με τον Ναυτικό Ομιλο Χανίων (ΝΟΧ) να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδα πετρελαίου θέρμανσης και χλωρίωσης των πισινών. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κολυμβητήριο Χανίων αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα, το θέμα έχει αναδείξει πολλάκις το ΚΚΕ, με παρεμβάσεις του βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη, καθώς και των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Χανίων και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, απαιτώντας από τους αρμόδιους υπουργούς τους απαραίτητους πόρους για την εύρυθμη λειτουργία και αναβάθμιση των υποδομών του Κολυμβητηρίου.

Η εσωτερική πισίνα του Κολυμβητηρίου Χανίων
Η εσωτερική πισίνα του Κολυμβητηρίου Χανίων
Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διοίκηση στο ΕΑΚ Χανίων, το οποίο και έχει την αποκλειστική ευθύνη της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου Χανίων (το κολυμβητήριο ανήκει στη ΓΓΑ), με συνέπεια να μην μπορεί να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση για την αγορά πετρελαίου και χλωρίου, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα. Μέχρι πρότινος η λειτουργία του Κολυμβητηρίου στηριζόταν στην υπεράνθρωπη προσπάθεια και στο φιλότιμο των αθλητών και των εργαζομένων. Βασικά έξοδα λειτουργίας του Κολυμβητηρίου καλύπτονταν από τον ΝΟΧ, ώστε να μην κλείσει ούτε μια μέρα το μοναδικό κολυμβητήριο της πόλης.

Τις προηγούμενες μέρες έγινε συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΝΟΧ, Γιάννη Χίνου, και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των αθλημάτων πισίνας του ΝΟ Χανίων - Υδατοσφαίρισης, Κολύμβησης, Τεχνικής Κολύμβησης και Συγχρονισμένης Κολύμβησης.

Ο Γ. Χίνος, ενημέρωσε τους γονείς για το επικείμενο κλείσιμο του Κολυμβητηρίου, περιγράφοντας την οριακή οικονομική του κατάσταση. Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του, «ο ΝΟΧ, χωρίς να έχει την ευθύνη της συντήρησης και της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, έχει συνεισφέρει τους τελευταίους μήνες στη συντήρησή του και στη χρηματοδότηση χλωρίου με δικά του έξοδα, ωστόσο προφανώς αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον. Ολο τον Σεπτέμβρη, ο οποίος αποδείχθηκε αρκετά δροσερός, καλύψαμε το κόστος θέρμανσης για την 12,5άρα (σ.σ. πισίνα), όμως η θερμοκρασία στην 25άρα και στην 50άρα θα είναι ανεκτή για το πολύ μία βδομάδα ακόμα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο προμηθευτής χλωρίου έκοψε την πίστωση στο ΕΑΚ και έτσι αναγκαστήκαμε και πληρώσαμε και για τη χλωρίωση την προηγούμενη βδομάδα».

Και τονίζει ο πρόεδρος του ΝΟΧ ότι πλέον ο σύλλογος δεν μπορεί να αντέξει ούτε μια μέρα παραπάνω αυτό το κόστος, που ανέρχεται στα 1.500 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν δοθεί άμεσα λύση, το Κολυμβητήριο πάει για λουκέτο... Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους αθλητές και τις αθλήτριες των ομάδων του συλλόγου που αγωνίζονται στην Α1 κατηγορία, επίσης για τους αθλητές της κολύμβησης, και μάλιστα σε μια προ-Ολυμπιακή χρονιά, αλλά και για τα εκατοντάδες παιδιά που αποτελούν μέλη των ακαδημιών του συλλόγου.

«Το Κολυμβητήριο δεν μπορεί να μείνει ούτε μία μέρα κλειστό, όμως όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση βαδίζουμε πλέον σε μονόδρομο», επισημαίνει.

Επιτακτική ανάγκη η λύση στα προβλήματα

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το ζήτημα του Κολυμβητηρίου, ο Μπάμπης Λουτσέτης, δημοτικός σύμβουλος Χανίων εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε λόγο για οριακή κατάσταση, ενώ επεσήμανε και τις σοβαρές συνέπειες για αθλητές, παιδιά και νεολαία της περιοχής σε περίπτωση κλεισίματός του. Τα όσα συμβαίνουν στο Κολυμβητήριο, τονίζει, αποτελούν κομμάτι της γενικότερης εικόνας που αφορά το δικαίωμα στην άθληση για τον λαό της περιοχής.

Οπως ανέφερε, «ακόμα μια αθλητική υποδομή των Χανίων οδηγείται στον οικονομικό στραγγαλισμό και κινδυνεύει με κλείσιμο. Διαχρονική είναι η υποχρηματοδότηση - υποβάθμιση του Κολυμβητηρίου των Χανίων από όλες τις κυβερνήσεις. Φαίνεται ότι δεν χωράει το κολυμβητήριο των παιδιών μας στο μοντέλο ανάπτυξης για τους λίγους, το οποίο ετοιμάζουν στην παραλιακή περιοχή των Χανίων, με δημιουργία μαρίνας σκαφών που θα κατασκευαστεί με τη μορφή ΣΔΙΤ και άλλες επενδύσεις ξενοδοχειακών ομίλων. Η ανάπτυξη για τα συμφέροντα των λίγων δεν χωρά το δικαίωμα των παιδιών μας για μαζικό αθλητισμό. Αν οδηγηθεί τελικά σε κλείσιμο, δεν υπάρχει εναλλακτική για όσα παιδιά ασχολούνται με το άθλημα της κολύμβησης. Θα στερηθούν το δικαίωμα της άθλησης. Επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και στους αρμόδιους φορείς έχουμε μεταφέρει το πάγιο αίτημα των αθλητικών συλλόγων, των αθλητών και των συλλόγων γονέων για ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να καλύπτονται όλες οι πάγιες ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου. Δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του Κολυμβητηρίου. Αμεσα να οριστεί διοίκηση στο ΕΑΚ Χανίων και να υπάρξει έναρξη της χρηματοδότησης από τη ΓΓΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ