Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πρόσθετες δυνάμεις στη ΝΑΤΟική KFOR και από τη Ρουμανία

Την αποστολή περίπου 100 στρατιωτών για την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) ανακοίνωσε η Ρουμανία, καθώς η νέα ένταση στο βόρειο Κόσοβο, μετά τα αιματηρά γεγονότα στο Μπάνισκο, αξιοποιείται από το ΝΑΤΟ για παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσίας στο προτεκτοράτο.

Οπως είπε ο Ρουμάνος πρέσβης στο ΝΑΤΟ, το Βουκουρέστι στέλνει «άγημα επιπέδου λόχου» στην KFOR, ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για την αποστολή 600 επιπλέον Βρετανών στρατιωτών στην KFOR.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, και ενώ η νέα ένταση ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα περιπλέκει τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, δυσκολίες στην «κυβερνητική σταθερότητα» στη Βόρεια Μακεδονία φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή, για τη χορήγηση αμνηστίας σε ορισμένες κατηγορίες καταδικασθέντων, με απώτερο στόχο - όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του - την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Στην πραγματικότητα, το εν λόγω νομοσχέδιο φέρεται να εντάσσεται στο παζάρι της κυβέρνησης με καταδικασθέντα πρώην στελέχη κυβερνήσεων της χώρας που προέρχονται από το αντιπολιτευόμενο σήμερα VMRO - DPMNE.

Σκοπός αυτού του παζαριού είναι να «ξεκολλήσει» η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αποτελεί όρο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μετά και από σχετική συμφωνία με Βρυξέλλες και Σόφια. Το VMRO - DPMNE μπλοκάρει τη διαδικασία, ωστόσο μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει αντιθέσεις στο εσωτερικό του και να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.

Την ίδια ώρα τριβές εκφράζονται και μέσα στην κυβέρνηση Κοβάτσεφκσι, όπου πλειοψηφούν οι σοσιαλδημοκράτες (SDSM).

Ο υπουργός Εσωτερικών Ολιβερ Σπασόφσκι (προερχόμενος από το SDSM) διαφοροποιήθηκε δημόσια με την προώθηση του νομοσχεδίου (το οποίο φέρεται να έχει εγκριθεί σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου και ετοιμάζεται να συζητηθεί στη Βουλή), υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι τώρα η ώρα να περάσει τέτοιος νόμος».

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου Κρέναρ Λόγκα, υπουργός Δικαιοσύνης προερχόμενος από το μειονοτικό κόμμα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» (ASH), χαρακτήρισε την τοποθέτηση Σπασόφκσι «τακτική πολιτικής καμπάνιας ενόψει των προεδρικών εκλογών» (στις οποίες φέρεται έτοιμος να υποβάλει υποψηφιότητα), ενώ ο ηγέτης της ASH, Αρμπεν Ταραβάρι, δήλωσε ότι πρόκειται για «προσωπική άποψη» του Σπασόφκσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ