Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 1 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με κλιμάκωση του αγώνα απαιτούν να σταματήσει το έγκλημα και να λειτουργήσει ξανά η επιχείρηση

Κατεβαίνουν στην Αθήνα την Τετάρτη 4 Οκτώβρη. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών

Την κάθοδό τους στην Αθήνα και την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 4 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ., προετοιμάζουν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, προχωρώντας σε νέα κλιμάκωση στον αγώνα τους για την ενιαία επαναλειτουργία της επιχείρησης, τις θέσεις εργασίας τους, για να μη μαραζώνουν τα χωριά τους.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, για τη νέα κινητοποίηση που διοργανώνουν τα Σωματεία, αλλά και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί 4 χρόνια σχεδόν μετά τη δρομολόγηση των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους. Σε συνάντηση που είχαμε με τον κ. Γεωργιάδη στις αρχές Αυγούστου, δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο στο τέλος Αυγούστου, ώστε να μας ενημερώσουν τι σχεδιάζουν για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, το μέλλον των οικογενειών και των χωριών μας. Η συνάντηση ορίστηκε για τις 25 Αυγούστου και δύο μέρες πριν ενημερωθήκαμε με email ότι αναβάλλεται ξανά ("λόγω φόρτου εργασίας") χωρίς να ορίζεται νέα ημερομηνία.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να "ανοίξει τα χαρτιά της" λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και μας εμπαίζει. Οι εργαζόμενοι δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον εμπαιγμό. Κατεβαίνουμε στην Αθήνα απαιτώντας συνάντηση και συγκεκριμένες δεσμεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης.

Σημειώνει επίσης ότι την ίδια τακτική ακολούθησε από την αρχή η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει χωρίς αντιδράσεις τους εγκληματικούς σχεδιασμούς.

«Πριν από 4 χρόνια η κυβέρνηση μας "έριξε τόνους λάσπης", αποκαλώντας μας "καλοπληρωμένους και βολεμένους", λέγοντας πως "η ΛΑΡΚΟ είναι μια ζημιογόνος επιχείρηση, ένα βαρέλι δίχως πάτο". Προσπάθησε να εξαπατήσει όλο τον λαό, λέγοντας ότι "οι τιμές του νικελίου είναι χαμηλές, θα εκκαθαριστεί εν λειτουργία για να έχει αξία και θα εκποιηθεί σε επενδυτές γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να επιβαρυνθεί τον εκσυγχρονισμό της, με απόλυση των εργαζομένων για να μην υπάρχει οικονομική συνέχεια"», σημειώνει και προσθέτει καταρρίπτοντας τα λεγόμενα της κυβέρνησης:

«Πέρασαν 4 χρόνια από τότε: Μας κατέστρεψαν οικονομικά από τις δυσβάσταχτες περικοπές. Αρα δεν έφταιγαν οι μισθοί των 1.000 ευρώ που αμειβόμασταν κατά μέσο όρο οι "καλοπληρωμένοι" κατά την κυβέρνηση εργαζόμενοι. Τα τελευταία 2 χρόνια οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες στα ύψη, όμως κατ' εντολή της κυβέρνησης η παραγωγή της έχει σταματήσει εντελώς, από τον Αύγουστο του 2022. Αρα και "οι χαμηλές τιμές του νικελίου" ήταν πρόσχημα. Από την οριστική παύση λειτουργίας έως και σήμερα έχει εγκαταλειφθεί παντελώς, δεν πραγματοποιείται καμία συντήρηση, την έχουν αφήσει και γκρεμίζεται, ζητάμε εργασία και δεν μας δίνουν. Αρα, το "εν λειτουργία για να διατηρηθεί η αξία της" ήταν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Το αντίθετο εφαρμόστηκε για να πέσει το αντίτιμο της αξίας στο ελάχιστο των 6 ευρώ το στρέμμα πακέτο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια δαπανήθηκαν χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν δοθεί για να εκσυγχρονιστεί και να συνεχιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

«Για την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ σπαταλήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατομμύρια, ενώ αν συμπεριλάβεις την παραγωγή που είχε έως και τον Αύγουστο του 2022, την πώληση ρύπων και διαφόρων άλλων προϊόντων, το ποσό που έχει σπαταληθεί είναι πάνω από 600 εκατομμύρια. Αρα το "ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να επιβαρυνθεί τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ" ήταν άλλος ένας εμπαιγμός, που στόχο είχε να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Τελικά, με δική τους αποκλειστικά ευθύνη ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε πολύ περισσότερο για να απαξιωθεί η ΛΑΡΚΟ και να δοθεί επί της ουσίας δώρο στους επενδυτές», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα το έντονο ενδιαφέρον σε ολόκληρο τον κόσμο για σπάνια ορυκτά, όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο, που μπορεί να παράγει η ΛΑΡΚΟ.

Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε!

Με βάση τα παραπάνω, αναδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους παραμένουν ξεκρέμαστοι με τις συμβάσεις τους οι οποίες λήγουν στο τέλος του έτους.

«Οι εργαζόμενοι αποτελούμε "βαρίδι" στα σχέδιά τους. Μπορεί να μας απέλυσαν και να είμαστε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όμως ξέρουν πολύ καλά πως δεν έχουν ξεμπερδέψει μαζί μας. Είμαστε εδώ μέσα στις εργασίες και τα σπίτια μας, δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη. Απέναντι σε αυτόν τον εμπαιγμό και σχεδιασμό υπάρχει ο αγώνας των εργαζομένων και η έκφραση αλληλεγγύης σε αυτόν από τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, από εκατοντάδες σωματεία, χιλιάδες εργαζόμενους όλης της χώρας», αναφέρει ο Παναγιώτης Πολίτης και τονίζει:

«Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε. Από τα σπίτια μας και τις περιοχές μας δεν πρόκειται να φύγουμε. Οι εργαζόμενοι θα είναι οι νικητές», προσθέτει, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τετάρτης και σε νέα έκφραση αλληλεγγύης από σωματεία και εργαζόμενους της Αττικής.

«Απαιτούμε να σταματήσουν εδώ και τώρα το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και ο μαρασμός των περιοχών γύρω από αυτή, να υπάρξει σχέδιο συντήρησης και ενιαίας επαναλειτουργίας του εργοστασίου και των μεταλλείων, να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου ώστε να μην υπάρξει κανένας άνεργος από 1/1/2024, αλλά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ο μόχθος που τους οφείλεται», καταλήγει ο πρόεδρος του Σωματείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ