Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ο μύθος της «στήριξης του πρωτογενούς τομέα» και οι τοπικές εκλογές

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις τον περασμένο Φλεβάρη στην Αρτα
Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις τον περασμένο Φλεβάρη στην Αρτα
Η περίφημη «στήριξη του πρωτογενούς τομέα», που αναμασούν τα αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους σε Περιφέρειες και δήμους, ενόψει και των τοπικών εκλογών, αποδεικνύεται απάτη και με το παράδειγμα της Ηπείρου. Η πολιτική στήριξης των μεγαλεμπόρων και των μεταποιητικών βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα από το κράτος, σε όλη την κλίμακα, «πάει πακέτο» με το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών, ενώ όσοι επιβιώνουν ακόμη, βλέπουν τα αδιέξοδά τους να μεγαλώνουν.

Ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη χρονική περίοδο 2009 έως και 2020 για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει όλα αυτά τα χρόνια από την πορεία της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Συγκεκριμένα, στην Ηπειρο καταγράφεται μείωση:

- Των χρησιμοποιούμενων γεωργικών εκτάσεων κατά 31,3%.

- Του συνόλου των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κατά 36,7%.

- Των απασχολούμενων σε γεωργία - κτηνοτροφία κατά 18.744.

- Των ζωικών μονάδων κατά 6,9% και της απασχόλησης στην κτηνοτροφία κατά 35,7%.

Ταυτόχρονα, προχωρά η συγκέντρωση της κτηνοτροφικής παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Για παράδειγμα, στα πουλερικά, τον πιο δυναμικό κλάδο της κτηνοτροφίας, οι εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 66,8% ενώ ο αριθμός των πουλερικών σημειώνει αύξηση κατά 17,1%. Αντίστοιχα, στην αιγοπροβατοτροφία. Η Ηπειρος είναι περιφέρεια με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στο σύνολο της παραγωγής, πολύ πάνω από τον μέσο όρο πανελλαδικά.

Η Ηπειρος από το 2011 έως το 2021 έχασε 17.313 κατοίκους, πληθυσμός μειωμένος κατά 5,1%. Η μείωση του πληθυσμού στους δήμους της υπαίθρου φτάνει μεσοσταθμικά στο 12,35%. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους δήμους Δωδώνης (-25,1%), Πωγωνίου (-23,45%), Φιλιατών (-17,63%), Κόνιτσας (-16,3%), Σουλίου (-12,88%) και Μετσόβου (-12,38%), όλοι τους δήμοι με κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Στην Ηπειρο μόνο στα σχολικά έτη 2011 - 2013 καταργήθηκαν 15 Δημοτικά και 14 Νηπιαγωγεία, συγχωνεύτηκαν 15 Γυμνάσια, 61 Δημοτικά και 31 Νηπιαγωγεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές.

Τα δημόσια νοσοκομεία και τα 16 Κέντρα Υγείας σε όλη την ύπαιθρο είναι υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη χειροτέρευση όλων των δεικτών ζωής και δουλειάς των μικρομεσαίων βιοπαλαιστών αγροτών. Το ξεκλήρισμά τους, η συγκέντρωση της παραγωγής, της γης, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου σε λίγα χέρια είναι και το τελικό «πολιτικό ταμείο» της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, της σημερινής περιφερειακής αρχής της ΝΔ, των δημάρχων, αλλά και ο στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Μεγάλες οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής

Ιδιαίτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής περιφερειακής αρχής της ΝΔ. Ο νυν περιφερειάρχης, Α. Καχριμάνης, ήταν ο καλύτερος προπαγανδιστής της κυβερνητικής πολιτικής είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ. Τα μεγάλα συμβόλαια που υπέγραψαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις με διάφορες χώρες για να αυξηθεί το εισόδημα βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, π.χ. ακτινιδοπαραγωγών, δεν οδήγησαν σε καμία ουσιαστική αύξηση του εισοδήματός τους. Αντίθετα είχαν και ζημιά. Από τη μία η ανυπαρξία των απαραίτητων έργων υποδομής και προστασίας, τους αφήνει απροστάτευτους από τα καιρικά φαινόμενα επειδή δεν προσφέρουν την προσδοκώμενη «ανταποδοτικότητα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και γι' αυτό δεν είναι «επιλέξιμα» από την ΕΕ, ενώ οι ζημιές από τις επανειλημμένες καταστροφές δεν αποζημιώνονται πλήρως και έγκαιρα από τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα φορτώνονται τις συνέπειες από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως με το εμπάργκο αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία.

Σήμερα, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια Ηπείρου προβάλλουν τα «συνεργατικά σχήματα» ως τη σωτηρία των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Ομως, η πείρα από τη λειτουργία τέτοιων σχημάτων μέσα στις σκληρές συνθήκες του ανταγωνισμού και της αγοράς δείχνει ότι είτε έκλεισαν, όπως το «ΘΕΣ-ΓΑΛΑ», είτε μετατράπηκαν σε μετοχικές ανώνυμες εταιρείες όπως η «ΔΩΔΩΝΗ», που τώρα ανήκει στο αμερικανικό fund CVC.

Απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια προτείνουν φωτοβολταϊκά πάνω στις στάνες και έργα ΑΠΕ για να παράγουν δήθεν Ενέργεια οι αγρότες. Ετσι, από τη μια, αποκρύβουν την αιτία εκτίναξης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας από την παράδοση των ΑΠΕ στους ιδιώτες και ανοίγουν τον δρόμο για εκχώρηση παραγωγικών εκτάσεων στα «πράσινα» αρπακτικά, στην Καμπή της Αρτας, στον Ωρωπό Πρέβεζας, στον κάμπο του δήμου Ζίτσας στα Γιάννενα, στη Θεσπρωτία κ.α., με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Τα προβλήματα με την άρδευση των ΤΟΕΒ σε Παραμυθιά και Μπόιδα - Μαυρής Πρέβεζας είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Ομως, είναι ευθύνη της περιφερειακής αρχής που δέχτηκε τις αρμοδιότητες του ελέγχου και της εποπτείας τους χωρίς την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με το απαραίτητο προσωπικό. Την ίδια στιγμή, έργα αγροτικής οδοποιίας, εγγείων βελτιώσεων, εκσυγχρονισμού των δικτύων ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής χωρίς να χρυσοπληρώνουν οι αγρότες το νερό, γίνονται με το σταγονόμετρο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών

Μόνο οι εκλεγμένοι κομμουνιστές με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόσο στην Περιφέρεια όσο και στους δήμους, έκαναν παρεμβάσεις και υποστήριξαν τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Αιτήματα που λοιδορήθηκαν από την περιφερειακή αρχή, τους δημάρχους και τους εκλεγμένους συμβούλους των αστικών κομμάτων. Γιατί π.χ. η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, το πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα αγροεφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας, δεν χωρούν στις ...δημοσιονομικές αντοχές.

Ολοι συντάσσονται στον στόχο της αγροτικής ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών, των αναγκών της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Από εδώ ακριβώς προκύπτει και το βασικό δίλημμα των εκλογών. Αν θα ενισχυθούν οι δυνάμεις που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και το παραγωγικό μοντέλο της ΚΑΠ της ΕΕ ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια και δήμους που ήταν και είναι στήριγμα των αιτημάτων και των αγώνων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ