Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
Σε «εκκρεμότητα» το ΕΣΡ

Σε μια «ιδιότυπη» κατάσταση λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αφού ο πρόεδρός του Βασίλης Λαμπρίδης από τις 26 του Μάρτη έχει υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, για να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα σε σχέση με τη λειτουργία του οργάνου, έκανε αποδεκτό το αίτημα του προέδρου της Βουλής, να παραμείνει μέχρι να οριστεί το νέο ΕΣΡ. Ο Βασίλης Λαμπρίδης από τις 26 του Μάρτη είναι τυπικά πρόεδρος, αφού δε συμμετέχει στις εργασίες της Ολομέλειας και χρέη προέδρου ασκεί ο αναπληρωτής πρόεδρος Σπύρος Φλογαΐτης.

Η εκκρεμότητα του διορισμού νέου ΕΣΡ και η τυπική παραμονή του Βασίλη Λαμπρίδη στη θέση του προέδρου ουσιαστικά έχει αφήσει «μετέωρο» το ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΣΡ έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής την όσο το δυνατόν συντομότερη αντικατάστασή του. Είναι γνωστό πως ο πρόεδρος της Βουλής από την πρώτη στιγμή έδωσε υποσχέσεις ότι σύντομα θα οριστεί το νέο ΕΣΡ. Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας επανειλημμένα έχει τονίσει πως έχει ζητήσει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής το διορισμό του νέου ΕΣΡ και άρα την ευθύνη για την καθυστέρηση δεν την έχει ο υπουργός Τύπου, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Βασίλης Λαμπρίδης δεν έχει αφήσει απεριόριστο διάστημα για την παραμονή του στο ΕΣΡ και σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναφέρει το αίτημά του για αντικατάσταση εκ νέου στον πρόεδρο της Βουλής.

Γεγονός πάντως είναι πως όπως τουλάχιστον μέχρι σήμερα διαφαίνεται ο πρόεδρος της Βουλής θα επιδιώξει μια γενικότερη συναίνεση για τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το νέο ΕΣΡ. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αναμένεται τουλάχιστον πριν το Πάσχα να προχωρήσει σε αλλαγές. Με αυτό τον τρόπο η «προσωρινότητα» του σημερινού ΕΣΡ... παρατείνεται.

Να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με το νέο νόμο, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα ουσιαστικά να ορίσει νέο ΕΣΡ με τη «συναίνεση» μόνο ενός κόμματος. Και αυτό γιατί το νέο ΕΣΡ ορίζεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με πλειοψηφία των 4/5. Η συντριπτική, όμως, πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων ανήκει στο κυβερνών κόμμα. Τα πρόσωπα προτείνονται από τον πρόεδρο της Βουλής. Το νέο ΕΣΡ προς το παρόν, με το νέο νόμο και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια τροποποίηση, συγκροτείται από 7 μέλη, εκ των οποίων ένας ορίζεται ως πρόεδρος και ένας ορίζεται ως αντιπρόεδρος. Ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ η θητεία τους είναι τετραετής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ