Κυριακή 14 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απορρίψτε τα αντεργατικά μέτρα - κλιμακώστε τον αγώνα

Προκήρυξη για την κυβερνητική επίθεση και τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη

Συνολική απόρριψη των αντεργατικών μέτρων και κλιμάκωση του αγώνα! Αυτό είναι το σύνθημα που πρέπει να αντηχήσει στους εργασιακούς χώρους και στις λαϊκές γειτονιές.

Με την εκτίμηση αυτή να δεσπόζει, το ΚΚΕ, με προκήρυξή του που μοιράζεται ήδη σε χώρους δουλιάς και γειτονιές, απευθύνεται στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους νέους, στους άνεργους και στους μετανάστες.

Επισημαίνει ότι «οι αγώνες της περασμένης άνοιξης, που ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχώρηση, δείχνουν το δρόμο» και εκτιμά ότι «χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι καταδικάζουν τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα και τον κοινωνικό διάλογο της υποταγής, που χρησιμοποιεί η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ για το ξεπούλημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων». Υπενθυμίζει την πανελλαδική απεργία στις 3 του Απρίλη, που οργάνωσαν εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, την απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο στις 11 του Απρίλη, καθώς και τις άλλες κινητοποιήσεις που οργανώνονται, και τονίζει: Η εργατική τάξη, η αγροτιά, οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες έχουν τη δύναμη, μπορούν να εμποδίσουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται: «Ο ταξικός αγώνας κερδίζει έδαφος. Κινητοποιούνται πλατιά τμήματα των εργαζομένων, που κατανοούν ότι μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη, διεκδικώντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, μπορούν να αναμετρηθούν αποτελεσματικά με την αντιλαϊκή πολιτική, το μεγάλο κεφάλαιο, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους».

Ανάγκη μαζικής καταδίκης

«Συνολική απόρριψη των αντεργατικών μέτρων και κλιμάκωση του αγώνα! Αυτό είναι το σύνθημα που πρέπει να αντηχήσει στους εργασιακούς χώρους και στις λαϊκές γειτονιές», συνεχίζει, και συμπληρώνει: «Καλύτερη οργάνωση και συντονισμός της πάλης! Ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα για την οργάνωση της εργατικής τάξης στα σωματεία, για τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα στους τόπους δουλιάς, για τη συσπείρωση νέων δυνάμεων και την ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την κοινή δράση της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τις συνέπειες της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης. Καθηλώνονται οι μισθοί, προωθούνται νέα φορομπηχτικά μέτρα, εμπορευματοποιείται και υποβαθμίζεται η Υγεία και η Παιδεία, καταδικάζονται στη φτώχεια και ξεκληρίζονται χιλιάδες αγρότες, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν επαγγελματικό, οικονομικό αδιέξοδο. Οι νέοι και οι νέες αναζητούν μάταια μια θέση εργασίας, βασανίζονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση».

«Σήμερα, τονίζεται, γίνεται ακόμα πιο έντονη η ανάγκη της μαζικής καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της κάθε κεντροδεξιάς και κεντροαριστερής εκδοχής.

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο έντονη η ανάγκη της ισχυροποίησης του ΚΚΕ και της συγκρότησης Μετώπου των λαϊκών δυνάμεων, που θα οργανώσει την πάλη των εργαζομένων και θα συγκρουστεί αποφασιστικά με την πλουτοκρατία και τα κόμματα που την υπηρετούν, ανοίγοντας το δρόμο για τη λαϊκή διακυβέρνηση που θα στηρίζεται στο λαό και θα υπηρετεί τα συμφέροντά του».

Τα κυβερνητικά μέτρα

Για τη νέα κυβερνητική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων τονίζεται:

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο εξαπάτησης, προσπαθώντας να κρύψει τον αντεργατικό χαρακτήρα των μέτρων.

Ψεύδεται ασύστολα.

Συνεχίζει την κατεδάφιση των κοινωνικο- ασφαλιστικών δικαιωμάτων που άρχισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τις δεκαετίες του '80 και του '90. Προσαρμόζει το ασφαλιστικό σύστημα στις ανάγκες των αντεργατικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Φορτώνει ακόμα μεγαλύτερα βάρη για τη σύνταξη, την Υγεία και την Πρόνοια στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης για να προσφέρει μεγαλύτερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

- Τα κυβερνητικά μέτρα διαιωνίζουν τις συντάξεις πείνας και καταδικάζουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στην εξαθλίωση.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και στο δημόσιο θα υποστούν οδυνηρή μείωση των συντάξεων.

- Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 και στα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Στόχος της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το άγριο ξεζούμισμα των εργαζομένων και η απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Γι' αυτό οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους στην παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα βαθιά γεράματα, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

- Ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση των βαρέων-ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

- Προωθούν την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, παραδίνοντας την επικουρική ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τα αποθεματικά των Ταμείων στο Χρηματιστήριο.

Οι κυβερνητικές θέσεις για τη χρηματοδότηση των Ταμείων αποτελούν μνημείο δημαγωγίας και εμπαιγμού σε βάρος των εργαζομένων.

Παραγράφουν τρισεκατομμύρια που άρπαξαν το κράτος και η εργοδοσία από τα ασφαλιστικά ταμεία, αρνούνται την καταβολή των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων της κρατικής εισφοράς για τους νεοασφαλιζόμενους από 1.1.93, αρνούνται την ουσιαστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς και προσπαθούν να παγιδεύσουν τους εργαζόμενους με ψίχουλα και ψευτοϋποσχέσεις.

Ολοι οι εργαζόμενοι στον αγώνα. Αυτοί παράγουν τεράστιο πλούτο, που τον καρπώνεται η πλουτοκρατία. Υπάρχουν τα μέσα να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Εργάτες, αγροτιά, ΕΒΕ, νεολαία, να απαιτήσουμε επιθετικά:

- Δημόσια, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

- Δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλο το λαό. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

- Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες - στα 55 και στα 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

- Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας. Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας με 30 εργάσιμα χρόνια.

- Κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού. Κατώτερο μισθό 300.000 δρχ. Κατώτερη σύνταξη 240.000 δρχ.

- Πλήρη-σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.

- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Απρίλης 2002

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ