Από επίσκεψη της ΕΚΠ στο μνημείο πεσόντων Σοβιετικών Στρατιωτών Treptower Park στο Βερολίνο (Μάης 2017) |
Με εξαίρεση το τελευταίο διάστημα η ΕΚΠ ανέδειξε σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων και πρόβαλε αιτήματα για τις ανάγκες τους, για το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή εργασία, ενάντια στη μάστιγα της ανεργίας και τις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, για τα εργατικά δικαιώματα στους εργασιακούς χώρους, τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα της απεργίας, κατά της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Πολλά από τα κόμματα που συμμετείχαν στην ΕΚΠ κατέγραψαν σημαντική δράση κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και παρεμβάσεων, αποκάλυψαν την ουσία των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα των αγορών και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Η ΕΚΠ συγκρούστηκε με τον αντικομμουνισμό, τις διώξεις κατά Κομμουνιστικών Κομμάτων, την απαγόρευση της δράσης και των συμβόλων τους, της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Ταυτόχρονα, τίμησε ιστορικές επετείους του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και ανέδειξε τα σύγχρονα μηνύματά τους, υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα, στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες χώρες, αντιπαρατέθηκε αποφασιστικά με τη συστηματική προσπάθεια συκοφάντησης που καταβάλλουν η ΕΕ και άλλοι καπιταλιστικοί μηχανισμοί. Σε αυτήν την κατεύθυνση σημαντικές ήταν οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της ΕΚΠ, π.χ. σε Βερολίνο, Βαρσοβία, Κωνσταντινούπολη και Μόσχα για σημαντικά ζητήματα, για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, ενάντια στο ΝΑΤΟ, για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς κ.ά.
Από συνεδρίαση της Ολομέλειας των Κομμάτων της ΕΚΠ στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (Νοέμβρης 2018) |
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 2021 η διαπάλη στις γραμμές του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος οξύνθηκε. Ανάλογα και στις γραμμές της ΕΚΠ προέκυψαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπου κάποια κόμματα ακόμη και της ΕΚΠ πήραν το μέρος της μιας ιμπεριαλιστικής πλευράς της σύγκρουσης, δεν δίστασαν να συνεργαστούν στο όνομα του «αντιιμπεριαλισμού» ακόμη και με ακροδεξιές δυνάμεις, κάποια από αυτά προσχώρησαν σε αντιλήψεις στήριξης μιας «πιο χρηστής» διαχείρισης του καπιταλισμού, δικαιώνοντας ακόμη και ξενοφοβικές - ρατσιστικές αντιλήψεις, κάποια διατήρησαν και ενίσχυσαν τις συγχύσεις τους για την Κίνα, την ώρα που αυτή συγκρούεται με τις ΗΠΑ για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώ δεν έλειψαν και κάποια κόμματα που απλώς διαλύθηκαν ή εκείνα που σύρθηκαν σε στήριξη άλλων μορφών συνεργασίας με αντι-ΚΚΕ δυνάμεις.
Το ΚΚΕ και πολλά κόμματα της «Πρωτοβουλίας» πρωτοστάτησαν στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ωστόσο άλλα κόμματα τάχθηκαν με το μέρος της μιας πλευράς της σύγκρουσης, μπλοκάρισαν τη δράση της ΕΚΠ |
Βεβαίως, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για τη συνεργασία των ΚΚ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, την εμπειρία και τις εξελίξεις, ώστε αυτή η συνεργασία να στηρίζεται σε όλο και πιο σταθερές βάσεις, που θα επιτρέπουν τόσο την κοινή δράση και πολιτική παρέμβαση, όσο και τη συμβολή στη χάραξη επαναστατικής στρατηγικής.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι σε εξέλιξη διεργασίες και γίνεται η σχετική προετοιμασία για τη συγκρότηση νέας μορφής συνεργασίας στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμφωνούν σε κρίσιμα ιδεολογικά, πολιτικά ζητήματα και σχετική διακήρυξη. Στις διεργασίες αυτές συμμετέχουν κόμματα που πήραν μέρος στην ΕΚΠ, αλλά και άλλα ΚΚ που κι αυτά εκτιμούν την αναγκαιότητα του συντονισμού της δράσης.
Στον «Ριζοσπάστη» δημοσιεύουμε σήμερα την εισαγωγική ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, καθώς και το τελευταίο Δελτίο Τύπου της Γραμματείας της ΕΚΠ.