Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Θα ξανάρθουν πιο δυναμικά!

Διαμηνύοντας προς την κυβέρνηση ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται και γρήγορα θα ξαναβγούν στους δρόμους, ολοκλήρωσαν οι αγρότες της Θεσσαλίας αυτή τη φάση των κινητοποιήσεών τους στα μπλόκα. Η λήξη αυτού του κύκλου των κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Σεπτέμβρη, βρίσκει τους αγρότες οργισμένους με την κυβέρνηση, η οποία, για μια ακόμα φορά, έδειξε την αδιαλλαξία της, αρνούμενη να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Είναι, όμως, απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι και από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, ενώ στα λόγια τασσόταν υπέρ των αγροτών, στην πράξη έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για ν' αλλοιώσει το διεκδικητικό πλαίσιο, να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα και την προοπτική του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η μάχη, λοιπόν, που έδωσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες ήταν πολύ δύσκολη, καθώς είχαν ν' αντιμετωπίσουν «Θεούς και Δαίμονες». Την έδωσαν με δύναμη κι αποφασιστικότητα κι αν δεν κατάφεραν να κερδίσουν κάτι από όσα δικαίως ζητούσαν, ο αγώνας τους δεν πήγε χαμένος, καθώς μέσα κι από αυτή την κινητοποίηση αναδείχτηκαν:

  • Το μέγεθος του αγροτικού προβλήματος της χώρας μας.
  • Η βασική αιτία του αγροτικού προβλήματος της Ελλάδας, που είναι η εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Οι «πολιτικοί ένοχοι» του «εγκλήματος» σε βάρος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών, που είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ και τ' άλλα κόμματα, που συμφωνούν και στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.
  • Η αντιαγροτική - φιλοκυβερνητική - φιλοευρωπαϊκή στάση των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, καθώς και η αρνητική, έως και υπονομευτική δράση ορισμένων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, που συμμετείχαν στο αγροτικό κίνημα.
  • Η αναγνώριση του δίκιου της αγωνιζόμενης αγροτιάς από το σύνολο, σχεδόν, του ελληνικού λαού, γεγονός που βοηθάει στην ανάπτυξη των κοινών αγώνων όλων των λαϊκών στρωμάτων, στην κατεύθυνση συγκρότησης του Κοινού Μετώπου Πάλης, που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Απ' αυτή την άποψη κι αυτή η μάχη της μικρομεσαίας αγροτιάς κρίνεται επιτυχής.
Στη Β. Ελλάδα

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χτες ολόκληρη τη μέρα η κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών στην Κ. Μακεδονία, όπου απέκλεισαν και πάλι τη γέφυρα του Αξιού. Το πρωί, μάλιστα, οι αγρότες του μπλόκου βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής με τις ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, που τις τελευταίες μέρες ήταν παραταγμένες στην περιοχή προκειμένου να αποτρέψουν κάθοδο των βαμβακοπαραγωγών με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη.

Οι αγρότες λίγο πριν τις δέκα άρχισαν να μετακινούν τα μηχανήματά τους στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας προς τη διασταύρωση της Αγχιάλου, όταν τα ΜΑΤ με την παρουσία εισαγγελέα τους έκλεισαν το δρόμο. Οι παραγωγοί με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης που απαντά με αυταρχισμό στα δίκαια αιτήματά τους. «Ζητήσαμε από τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να προχωρήσουμε ειρηνικά, αλλά μας το απαγόρευσαν. Εμείς έχοντας συναίσθηση το τι πρόκειται να γίνει αν ερχόμασταν σε σύγκρουση με τους αστυνομικούς, ζητήσαμε να έχουμε συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και τον υφυπουργό Γεωργίας», δήλωσαν εκπρόσωποι των αγροτών. Υστερα από διαβουλεύσεις, οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες η συνάντηση που ζητούσαν. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Εδεσσας που ήταν κλειστός από τις 10 το πρωί άνοιξε στις 12.30 το μεσημέρι.

Νέες υποσχέσεις μοίρασε χτες το απόγευμα ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης που συναντήθηκε με τους βαμβακοπαραγωγούς της Κ. Μακεδονίας. Ο υπουργός φέρεται να υποσχέθηκε πως θα επανεξεταστεί το θέμα των 17.000 στρεμμάτων από την περιοχή των Γιαννιτσών, που άδικα εξαιρέθηκαν από το ΟΣΔΕ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να δοθεί ενιαία τιμή, πράγμα βεβαίως που αναιρεί και τη δέσμευση που υποτίθεται ότι ανέλαβε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ