Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ «BLUE HORIZON»
Καμιά ανοχή στην κτηνωδία, να αποδοθούν οι ευθύνες, να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα

Κύμα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα, απεργούν οι ναυτεργάτες την ερχόμενη Τετάρτη | Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε ο 36χρονος Αντώνης

Από συγκέντρωση στο Ηράκλειο για τη δολοφονία στο «Blue Horizon»
Από συγκέντρωση στο Ηράκλειο για τη δολοφονία στο «Blue Horizon»
Την Παρασκευή, στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, μέσα σε κλίμα οδύνης, έγινε η κηδεία του αδικοχαμένου Αντώνη Καρυώτη, θύματος του άγριου εγκλήματος στον καταπέλτη του «Blue Horizon». Συγκλονισμένοι από τον χαμό του, συγγενείς και φίλοι του 36χρονου, κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής που τον γνώριζαν και πολλοί ακόμα έδωσαν το «παρών», σε μια μαζική κραυγή καταδίκης της κτηνωδίας που οδήγησε στον πνιγμό του. Η κηδεία έγινε δαπάνη του δήμου Αγίου Νικολάου.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αγίου Νικολάου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργος Φιλιππάκης, και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Το άγριο φονικό έγινε την περασμένη Τρίτη στο λιμάνι του Πειραιά, όταν ο 36χρονος πετάχτηκε στη θάλασσα από μέλη του πληρώματος ενώ είχε πατήσει στον καταπέλτη του πλοίου, την ώρα που αυτό αναχωρούσε για το Ηράκλειο της Κρήτης.

Το θύμα μάλιστα αφέθηκε να πνιγεί και να ξεψυχήσει, ενώ με ευθύνη της ακτοπλοϊκής εταιρείας, του Λιμενικού και μελών του πληρώματος, το βαπόρι ξεκίνησε το ταξίδι του σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μόνο μετά τις έντονες διαμαρτυρίες επιβατών - αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και τη δημοσιοποίηση του ανατριχιαστικού βίντεο από τη σκηνή του εγκλήματος δόθηκε εντολή για επιστροφή στο λιμάνι του Πειραιά, αφού γινόταν πια καθαρό ότι η υπόθεση δύσκολα θα κουκουλωθεί.

Ο 36χρονος προερχόταν από πολυμελή οικογένεια και ζούσε στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροτομής, αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός, εντοπίστηκαν δε εκδορές και μικροκακώσεις.

Κατηγορούμενοι για το έγκλημα, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού και για παράβαση σχετικών άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, είναι 4 μέλη του πληρώματος (καπετάνιος, ύπαρχος, λοστρόμος και αξιωματικός καταστρώματος).

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατακραυγή, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Attica», ενώ απομακρύνθηκαν ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και ο διοικητής του Α' Λιμενικού Τμήματος του κεντρικού λιμεναρχείου.

Απεργιακή απάντηση στο έγκλημα

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις εργαζομένων και νεολαίας για το στυγερό έγκλημα, με σωματεία και μαζικούς φορείς που κινητοποιούνται να απαιτούν να αποδοθούν οι ευθύνες, αλλά και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», τον Σύλλογο Φοιτητών ΠΑΠΕΙ και τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο, στον Αγ. Νικόλαο, στη Σάμο, στη Σύρο και αλλού. Η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας.

Σε συνέχεια των αντιδράσεων, οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη. Η απεργία αποφασίστηκε ομόφωνα την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με αφορμή το έγκλημα στον καταπέλτη του «Blue Horizon».

«Να μην ξεχαστεί το έγκλημα στο "Blue Horizon". Να καταδικαστούν όλοι οι υπεύθυνοι», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί της Τετάρτης στον Ηλεκτρικό (πλοία «BLUE STAR»).

Διεκδικούν: Να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα στο πλοίο «Blue Horizon». Να καταδικαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου Ναυτιλίας και των εμπλεκόμενων μελών του πληρώματος. Ασφαλείς και φθηνές θαλάσσιες συγκοινωνίες για επιβάτες και ναυτεργάτες.

«Καταδικάζουμε τις δολοφονικές ενέργειες μελών του πληρώματος, εμπλεκόμενων σε αυτήν την κτηνωδία. Οι εγκληματικές ενέργειες των ναυτεργατών, που συμμετείχαν στον θάνατο του Αντώνη, δεν μπορούν να συγκαλυφθούν και να σπιλώσουν το σύνολο των ναυτεργατών, που δίνουν καθημερινά αγώνα για την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Παράλληλα, τα σωματεία αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου Ναυτιλίας και των λιμενικών αρχών. «Δεν εφαρμόζεται, από το σύνολο των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμα και αυτή η νομοθεσία, που καθορίζει τις διαδικασίες απόπλου - κατάπλου των πλοίων, αλλά και τις ευθύνες των λιμενικών αρχών», αναφέρουν.

«Ως πότε θα μένουμε απαθείς σε μια κοινωνία που θρέφει την εργασιακή ζούγκλα, τον ατομισμό, την απανθρωπιά, για να αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι, με τη στήριξη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που υπηρετούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους; Ως πότε θα ξεχειλίζει και θα ξεχνιέται η οργή σε γεγονότα όπως στο "Blue Horizon", στα Τέμπη, αλλά και σήμερα με τους χιλιάδες ανυπεράσπιστους, που βούλιαξαν στα νερά, σε Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Εύβοια κ.α.;», αναφέρουν τα τρία σωματεία και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απυρόβλητο(2023-09-14 00:00:00.0)
Απάντηση στις βρωμιές του ακροδεξιού βόθρου(2023-09-08 00:00:00.0)
Να δωθούν τώρα απαντήσεις για το φρικαλέο έγκλημα και το ρόλο της ακτοπλοϊκής εταιρίας(2023-09-07 00:00:00.0)
Αποτροπιασμός για την κτηνωδία στο λιμάνι του Πειραιά(2023-09-07 00:00:00.0)
Μεγάλες και διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των εφοπλιστών(2020-08-25 00:00:00.0)
Στους καταπέλτες(2002-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ