Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σημείο αναφοράς το Στέκι για τους νέους εργαζόμενους

Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν και φέτος τη δική τους γωνιά στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Μια γωνιά που φιλοδοξούμε να ανταποκριθεί στη συνολική αναβάθμιση του Φεστιβάλ, να αποτελέσει το σημείο συνάντησης, συζήτησης, προβληματισμού για εκατοντάδες νέους εργαζόμενους, να δώσει ώθηση για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά.

Μέσα από το περιεχόμενο του Στεκιού φιλοδοξούμε να προβάλουμε με διάφορες μορφές τη δύναμη των εργαζομένων, όταν αποφασίζουν οργανωμένα, μαζικά, μέσα από τα σωματεία τους, να διεκδικήσουν, να αμφισβητήσουν, να συγκρουστούν με τα αφεντικά, τις κυβερνήσεις, το σύστημά τους. Να αναδείξουμε ότι ο «σύγχρονος μεσαίωνας» της ατελείωτης και απλήρωτης δουλειάς, της ανασφάλειας, της ατομικής ευθύνης στην προστασία της ζωής, στην Υγεία, σε ό,τι έχει να κάνει με τα δικαιώματα των νέων, δεν είναι μονόδρομος. Απέναντι στα σημερινά «σκοτάδια», το «φως» και η ελπίδα βρίσκονται στη διεκδίκηση, στην οργάνωση, στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη. Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ που είναι «ασπίδα για το σήμερα - ελπίδα για το αύριο».

Στον χώρο του Στεκιού οι νέοι και οι νέες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μέσα από τη μορφή του βίντεο τα πιο ξεχωριστά στιγμιότυπα των αγώνων που δώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τις στιγμές που μας έκαναν να χαμογελάσουμε, να πάρουμε δύναμη για τη συνέχεια, που φωτίζουν τη δράση των κομμουνιστών σε κάθε χώρο, την ανάγκη σύγκρουσης με την αστική τάξη και τους μηχανισμούς της, την ανάγκη να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με αντιμονοπωλιακό - αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, την καθοριστική συμβολή του Κόμματος σε αυτήν την κατεύθυνση.


Οι νέοι εργαζόμενοι θα βρουν ξεχωριστή αναφορά στον κλάδο που εργάζονται, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, να μάθουν για τη δράση και τις διεκδικήσεις, τις προτάσεις και τις μάχες των κομμουνιστών για την υπογραφή ΣΣΕ στον αντίστοιχο κλάδο, να πουν τη γνώμη τους, να μπορέσουν από την επόμενη κιόλας μέρα να αποκτήσουν πιο ενεργό ρόλο στον αγώνα. Αλλά και να μάθουν ενδιαφέροντα στοιχεία, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν το αντικείμενό τους, τις εξελίξεις, για παράδειγμα, στον τομέα της τεχνολογίας και πώς αυτές αντί να κάνουν καλύτερους τους όρους εργασίας και ζωής, τους χειροτερεύουν.

Ιδιαίτερη θέση στον χώρο του Στεκιού θα έχουν η ανάδειξη της ανάγκης των νέων για σύγχρονη, ασφαλή κατοικία, το πλαίσιο πάλης των κομμουνιστών σε αυτήν την κατεύθυνση, οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής με εργατική εξουσία. Ξεχωριστή αναφορά θα υπάρχει στον αγώνα των σωματείων και των μαζικών φορέων του κινήματος για την προστασία των σπιτιών του λαού από τους πλειστηριασμούς.

Τον δικό τους χώρο μέσα στο Στέκι Εργαζομένων θα έχουν οι σπουδαστές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τη νέα έκδοση που ετοιμάζεται και αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Πρόκειται για μία συνοπτική έκδοση με τις δυνατότητες της εποχής για σπουδές με ολοκληρωμένες γνώσεις και εργασία με δικαιώματα, κόντρα στην απαράδεκτη κατάσταση που ζουν οι νέοι και οι νέες σήμερα και στον χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Τέλος, ξεχωριστή θέση μέσα στο Στέκι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα έχουν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, παλιότεροι και νεοεισαχθέντες. Είναι οι σπουδαστές που πλάι στους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στην ΠΕΜΕΝ δώσανε μάχες για τη Ναυτική Εκπαίδευση και ενάντια στις αλλαγές που προχώρησαν οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ