Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Την Τρίτη η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγύης των σωματείων

Οπως κάθε χρόνο, συνδυάζεται με πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους της περιοχής

Χιλιάδες λαού συμμετέχουν κάθε χρόνο στην εκδήλωση αλληλεγγύης
Χιλιάδες λαού συμμετέχουν κάθε χρόνο στην εκδήλωση αλληλεγγύης
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των σωματείων στα Γιάννενα για τη φετινή μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης, την Τρίτη 29 Αυγούστου. Η εκδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή και αποτελεί την κορύφωση της καλοκαιρινής δραστηριότητας των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου, που αγκαλιάζεται από χιλιάδες εργαζόμενους.

Φέτος ο χώρος της εκδήλωσης μεταφέρεται για πρώτη φορά στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους, λόγω ανακατασκευής της κεντρικής πλατείας της πόλης, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει λαϊκά, ρεμπέτικα και παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική. Ηδη ένα πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και κλάδους βρίσκεται σε εξέλιξη από τα σωματεία, με τετρασέλιδη ανακοίνωση - κάλεσμα που μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί σε πάνω από 3.000 εργαζόμενους.

Εδώ και έναν μήνα γίνονται περιοδείες σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, στα δύο νοσοκομεία, στην Εστίαση, στους ΟΤΑ, ενώ από χθες το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών εξορμά στα εργοστάσια τροφίμων της περιοχής, όπως σε «Δωδώνη», «Νιτσιάκο», «Βίκο», «Ζαγόρι» και «Μαυριδόπουλο». Ξεχωρίζει επίσης η συμμετοχή και νέων συνδικαλιστικών οργανώσεων στην εκδήλωση, όπως του επιχειρησιακού Σωματείου στο «Ζαγόρι».

«Καμία ανοχή, καμία αναμονή στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους, ενημερώνοντας παράλληλα για τις νέες αντεργατικές ανατροπές που επιδιώκει η κυβέρνηση.

«Καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη. Παντοδύναμος γίνεται ο οργανωμένος αποφασισμένος λαός. Ελπίδα μας είναι το δυνάμωμα του κινήματος, η οργάνωση στα σωματεία, συνολικά η πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης», σημειώνουν. «Υπερασπιζόμαστε τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, διεκδικούμε αυξήσεις σε μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, ελεύθερο χρόνο, υποδομές για τα παιδιά μας» είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν μια σειρά μέτωπα όπου δόθηκαν μάχες το προηγούμενο διάστημα: Τον νικηφόρο αγώνα των εργαζομένων στα «Market In» στα Γιάννενα, που μετά από 6 χρόνια γύρισαν πίσω στη δουλειά με το κεφάλι ψηλά και πληρώθηκαν μέχρι κεραίας όσα δικαιούνταν. Τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο «Ζαγόρι» ενάντια στην 7ήμερη εργασία, το γεγονός ότι έγιναν μια γροθιά και έφτιαξαν δικό τους σωματείο.

Επίσης, τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ, εργοστάσια, εργοτάξια σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Την πάλη των σχολικών καθαριστριών για να μην περάσουν οι απολύσεις στον δήμο Ιωαννιτών, για σχολεία ασφαλή και καθαρά για τα παιδιά. Τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για μονιμοποίηση των συμβασιούχων στα εργοστάσια. Τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του Σωματείου της ΔΕΥΑΙ και του λαού των Ιωαννίνων ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού.

Τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση αλληλεγγύης δηλώνουν και οι Μουσικοί της πόλης με το Σωματείο τους. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι εξής: Βασίλης Παπαγεωργίου (κλαρίνο), Νίκος Δάσκαλος (τραγούδι), Βαγγέλης Νούσης (τραγούδι), Τάσος Δήμος (τραγούδι), Θανάσης Πρεμέτης (βιολί), Θανάσης Βόλας (λαούτο), Παύλος Λαζοκίτσιος (ντέφι), Καλλιρόη Πετράκη (τραγούδι), Κώστας Βασδέκης (τραγούδι), Δημήτρης Λέφας (κιθάρα και τραγούδι), Αρης Κοντός (τραγούδι), Γιάννης Βασιλείου (μπουζούκι), Νίκος Μητσόπουλος, Ορφέας Τσαχτσίρας και Στέφανος Μπόγδος (μπουζούκι), Χάρης Πρέντζας (κιθάρα) και Χρήστος Καραβίδης (μπάσο).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ