Το προεδρείο της εκδήλωσης |
Ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Αντ. Κακαράς που άνοιξε την ημερίδα εκ μέρους της ΚΕΘΑ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να μη σιωπά, γιατί η αποσιώπηση είναι παραπλάνηση και σημείωσε ότι αυτό που οδήγησε σε διάλογο με την Τουρκία για «συνοριακές διαφορές» στο Αιγαίο είναι ο ίδιος παράγοντας που πιέζει και την Κύπρο και πρόκειται για το πλαίσιο που έχει ορίσει η απόφαση του Ελσίνκι.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής Σπ. Σπηλιωτόπουλος εκ μέρους της ΝΔ, ο οποίος επισήμανε ότι το κόμμα του είναι ευθυγραμμισμένο στους «εθνικούς στόχους» με την κυβέρνηση και οι όποιες διαφωνίες είναι σε θέματα τακτικής. Ωστόσο, είπε, έτσι όπως έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα, υπάρχει κίνδυνος οι μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας να μετατραπούν σε αντικείμενο ελληνοτουρκικής διαφοράς και συνέδεσε τις εξελίξεις στο Αιγαίο με το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού.
Ο Δ. Αποστολάκης, πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, που μίλησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, παραδέχτηκε ότι παρά τα όσα έχουν γίνει, η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τακτική. Αναφορικά δε με τις αποφάσεις του Ελσίνκι προσπάθησε να ωραιοποιήσει τα πράγματα υποστηρίζοντας ότι οι όροι που μπαίνουν αφορούν μόνο τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, όπως η Τουρκία και όχι τα μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, καθώς επίσης ότι η Ελλάδα με τις αποφάσεις αυτές «κατάφερε» να φέρει στην Ευρώπη τα προβλήματα που βάζει η Τουρκία.
Στη συνέχεια ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ υπενθύμισε την τελευταία έκθεση του Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα για να τονίζει ότι υπάρχει γενική ανησυχία από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σημείωσε ότι οι βλέψεις της Τουρκίας συνδέονται με τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι δύο χώρες στα πλαίσια της νέας δομής του. Τόνισε ακόμα ότι είναι επικίνδυνο να παραπέμπεται η διασφάλιση των ελληνικών συνόρων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ένα δικαστήριο με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τόνισε ότι μέσω αυτής θα διαμορφωθεί μια κατάσταση νομιμοποίησης της ντεφάκτο διχοτόμησης.
Ο Χ. Πρωτόπαππας, που μίλησε εκ μέρους του ΣΥΝ, υποστήριξε ότι ναι μεν «δε μας αρέσει το ΝΑΤΟ, αλλά ποτέ δεν είπαμε να είμαστε απ' έξω» γιατί θα ήταν πολύ χειρότερα. Ενώ για την Κύπρο είπε ότι με την ένταξη της στην ΕΕ, τουλάχιστον «εξασφαλίζεται το ελληνικό κομμάτι».
Ο Σπ. Κουτσουβέλης, εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πορεία εθνικών υποχωρήσεων που εκφράζεται και σε κοινωνικό επίπεδο. Υπογράμμισε δε ότι ο «εκσυγχρονισμός» είναι ο αντίποδας του πατριωτισμού και της κοινωνικής προόδου.
Ο αντιστράτηγος ε.α. Δ. Δήμου, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και πρώην διοικητικής της Α' Στρατιάς, έκανε ειδική αναφορά σε θέματα οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και στα εξοπλιστικά προγράμματα όπου επισήμανε ότι δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εθνικής άμυνας.
Ο πρέσβης επί τιμή Θ. Στοφορόπουλος, που έκλεισε τον κύκλο των ομιλητών, τόνισε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος γίνεται υπό ένα καθεστώς απειλής άσκησης παράνομης βίας εκ μέρους της Τουρκίας και πάνω σε ένα πλαίσιο που το έχουν καθορίσει οι ΗΠΑ.