Ποιος θα κερδίζει από τους φοιτητές - πελάτες και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας που επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, η «ταμπακιέρα» της πρόθεσης της κυβέρνησης να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα με επίκληση του άρθρου 28 του Συντάγματος περί διακρατικών συμφωνιών.
Τα κέρδη είναι το ζητούμενο και όχι φυσικά η ποιότητα της εκπαίδευσης, τα δικαιώματα και οι υψηλού επιπέδου σπουδές για τους φοιτητές και η επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων.
«Είναι στις προτεραιότητες και δουλεύει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να φέρει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να ενεργοποιήσουμε τις διατάξεις αυτές» δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ο υπουργός Επικρατείας. Ισχυρίστηκε ότι η αποκλειστικά δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση «αποτελεί έναν μοναδικό αναχρονισμό που πρέπει να τελειώσει», ότι είναι «απόλυτη εμμονή της αριστεράς». Εμφάνισε σαν ακλόνητο το επιχείρημα ότι «πληρώνουμε έξω λεφτά» και πως «τα χρήματα τα παίρνει το ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού και βέβαια τη διαμονή, τα κόστη, αυτά που είναι μια τεράστια δαπάνη για τις οικογένειες».
Ξεζούμισμα της λαϊκής οικογένειας εντός Ελλάδας για τις σπουδές των παιδιών της είναι η στόχευση των παρεμβάσεων, με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος που αναγνωρίζει την υπεροχή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων έναντι του εσωτερικού δικαίου, και ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι και για ζητήματα που δεν αφορούν μόνο την Ανώτατη Εκπαίδευση αλλά και την εθνική κυριαρχία. Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση το ΚΚΕ πρότεινε την κατάργηση του άρθρου 28 και της ερμηνευτικής δήλωσης, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τα κόμματα που «πίνουν νερό» στο όνομα της ΕΕ και του ελληνικού κεφαλαίου.