Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
XANIA
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Μεγάλο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών, με έδρα κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά και δράση σε όλη την χώρα και σε χώρες του εξωτερικού, εξαρθρώθηκε προχθές από την αστυνομία. Τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν στην κατ' επάγγελμα εμπορία ανθρώπων μέσω της «βιομηχανοποίησης γεννήσεων», εκμεταλλευόμενοι γυναίκες, ως δότριες ωαρίων ή παρένθετες μητέρες, σε παράνομες υιοθεσίες βρεφών, καθώς και στην εξαπάτηση ασθενών με εικονικές ιατρικές πράξεις. Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ, με το 70% αυτών να αφορά καθαρό κέρδος, ενώ σε ιδιάζουσες περιπτώσεις το κόστος άγγιζε και τα 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν συλληφθεί 8 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα δύο αρχηγικά, καθώς και ένα άτομο, μη μέλος, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο άτομα, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση - συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ' επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Εχοντας ως χώρο της παράνομης δράσης τους κέντρο γονιμότητας σε περιοχή της Κρήτης, τα δύο αρχηγικά μέλη - διευθυντές της κλινικής στρατολογούσαν «μεσίτριες» σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη αλλά και στο εξωτερικό, με σκοπό να εντοπίσουν και να αποσπάσουν τη συναίνεση από ευάλωτες αλλοδαπές γυναίκες ώστε να τις μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας και να τις εκμεταλλευτούν ως δότριες ωαρίων για εξωσωματική γονιμοποίηση, ή ως παρένθετες μητέρες, με «πελατεία» από όλο τον κόσμο. Επρόκειτο για ζευγάρια τα οποία δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, μοναχικούς άνδρες ή ομόφυλα ζευγάρια.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε πλήθος επιμέρους εγκληματικών πράξεων και συγκεκριμένα κατάρτιζαν πλαστά δικαιολογητικά, με σκοπό την έκδοση δικαστικής απόφασης για άτομα τα οποία δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και, σε συνεργασία με κλινικές, ιατρικά εργαστήρια και γιατρούς, παραποιούσαν καταχωρήσεις ωοληψιών, παραποιούσαν ιατρικά έγγραφα, κατάρτιζαν εικονικά μισθωτήρια και εικονικά σύμφωνα συμβίωσης.

Παράλληλα, σε περιστατικά ενδιαφερόμενων γονέων από χώρες όπου απαγορεύεται η διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας, δήλωναν τις γεννήσεις ως υιοθεσίες.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 30 αλλοδαπές γυναίκες, δότριες ωαρίων ή έγκυες γυναίκες με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, οι οποίες εξετάστηκαν παρουσία ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, «ενημερώθηκε ο διεθνής μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός Α21, αρμόδιος φορέας για τη φροντίδα και ενίσχυση των θυμάτων εμπορίας, ο οποίος απέστειλε κλιμάκιο στήριξης - διαχείρισης των γυναικών. Επίσης ενημερώθηκε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες, ενώ από το ΣΔΟΕ διενεργείται οικονομικός και φορολογικός έλεγχος, καθώς και έρευνα για άλλες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ενώ το προανακριτικό έργο για την εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Τομεακή Οργάνωση Χανίων του ΚΚΕ: Το σύστημα που προσκυνάει το κέρδος αναδύει δυσωδία

Με αφορμή την αποκάλυψη του παράνομου κυκλώματος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Τομεακή Οργάνωση Χανίων του ΚΚΕ τονίζει: «Τα δημοσιεύματα για το κύκλωμα γιατρών στα Χανιά, που σχετίζεται με παράνομες υιοθεσίες, εμπορία βρεφών και άλλα, αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά τη σαπίλα που αναδίδεται από ένα σύστημα που προσκυνάει το κέρδος και ανάγει κάθε λαϊκή ανάγκη σε εμπόρευμα. Η δραστηριότητα τέτοιων κυκλωμάτων είναι αποτέλεσμα των ίδιων των παρεμβάσεων των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά, με τελευταίο τον νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ ο οποίος εδραίωσε την ήδη εκτεταμένη εμπορευματοποίηση που κυριαρχεί στη διαδικασία της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, υποβοηθώντας στην ουσία "και με τον νόμο" τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, και όχι τις γυναίκες. Οι γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, συνολικά το λαϊκό κίνημα, έχουν τη δύναμη με την οργανωμένη πάλη τους να επιβάλουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για δωρεάν κάλυψη όλων των εξόδων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως και του οικογενειακού προγραμματισμού, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού. Για την ολόπλευρη στήριξη της νέας μητέρας και του νεογνού, στο πλαίσιο ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπορευματοποίηση που βαθαίνει και «προοδευτικότητα» με τη βούλα ΕΕ και ΗΠΑ(2024-02-13 00:00:00.0)
Είναι ο άνθρωπος κοινωνικο-βιολογικό ον;(2024-02-10 00:00:00.0)
Διαμορφώνει το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος(2024-01-26 00:00:00.0)
Αγγελίες...(2024-01-23 00:00:00.0)
Το νέο τεύχος του Δελτίου(2022-10-08 00:00:00.0)
Νέο σχέδιο στα παλιά χνάρια(2004-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ