Κινεζικό πλοίο της Ακτοφυλακής ενεργοποίησε εκτοξευτήρα νερού εναντίον φιλιππινέζικου σκάφους
Copyright 2023 The Associated |
Στιγμιότυπο από το επεισόδιο, το οποίο διένειμε στα ΜΜΕ η φιλιππινέζικη κυβέρνηση |
Την Κυριακή η κυβέρνηση των Φιλιππίνων κατηγόρησε την Κίνα για εκτοξευτήρα πεπιεσμένου νερού που χρησιμοποίησαν σκάφη της κινεζικής Ακτοφυλακής εναντίον φιλιππινέζικων πλοίων τα οποία μετέφεραν εφόδια σε στρατιωτικούς που σταθμεύουν στην ατόλη Σέκοντ Τόμας (ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλι), την κυριότητα της οποίας διεκδικούν και οι δύο χώρες. Το ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη για διαμαρτυρία, κάνοντας λόγο για «παράνομη και επικίνδυνη ενέργεια».
Από τη μεριά του Πεκίνου, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επιχείρηση «άμεμπτη, επαγγελματική και συγκρατημένη», υποστηρίζοντας ότι σκάφος της κινεζικής Ακτοφυλακής «σταμάτησε νομίμως» δύο φιλιππινέζικα πλοία. Μάλιστα το κινεζικό ΥΠΕΞ επέκρινε και την Ουάσιγκτον, κατηγορώντας την ότι «αγνοεί τα γεγονότα» και μιλώντας για «συνωμοσία» που «είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επέκρινε το Πεκίνο για ενέργειες «ασυνεπείς με το Διεθνές Δίκαιο», περιγράφοντάς τες ως μέρος «επαναλαμβανόμενων απειλών ενάντια στο καθεστώς της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας» αλλά και ενάντια στην «περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Κατηγόρησε δε την Κίνα για «αδικαιολόγητη παρέμβαση σε νόμιμες θαλάσσιες επιχειρήσεις των Φιλιππίνων» και έσπευσε να εκφράσει ετοιμότητα για ενεργοποίηση άρθρων της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυνας την οποία Μανίλα και Ουάσινγκτον έχουν υπογράψει από το 1951.
Σημειωτέον, οι δύο πλευρές πρόσφατα περιέγραψαν τη Συμφωνία ως βασικό πυρήνα της συνεργασίας τους, ενώ την επικαιροποίησαν και με νέες «διευκολύνσεις» για τον ελλιμενισμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων σε λιμάνια των Φιλιππίνων.
Στο μεταξύ, οι σφοδροί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που οξύνονται - με όλες τις πλευρές να βάζουν στο τραπέζι και πυρηνικές απειλές - ήρθαν στο προσκήνιο με αφορμή και την 78η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας (6/8/1945).
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα στην ομιλία του στις σχετικές εκδηλώσεις δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη «ρωσική πυρηνική απειλή» για την αυξανόμενη ανασφάλεια και να εμφανίσει ως «όλο και πιο δύσκολο τον δρόμο» προς την εξάλειψη των πυρηνικών, «εξαιτίας των διαιρέσεων που βαθαίνουν στη διεθνή κοινότητα».
Φυσικά, προσπέρασε εντελώς τις διαπραγματεύσεις που η κυβέρνησή του διευρύνει με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση της «αμυντικής» τους συνεργασίας «με όλα τα μέσα», στο όνομα της «ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».