Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι σκοτώθηκαν τρεις Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ στην περιοχή Ζαπ του βόρειου Ιράκ μετά από «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του στρατού. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι παραδόθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν αδιευκρίνιστος αριθμός μελών του ΡΚΚ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Η Ινδονησία αποφάσισε την αγορά 12 μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την τουρκική εταιρεία αεροναυπηγικής ΤΑΙ συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Συνδικαλιστές σεναριογράφων του Χόλιγουντ από το Σωματείο Writers Guild of America (WGA) και εκπρόσωποι μεγάλων στούντιο παραγωγής (Alliance of Motion Picture and Television Producers - AMPTP) συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες αύριο, Παρασκευή, για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησαν την απεργία τους τον περασμένο Μάη διεκδικώντας σειρά μισθολογικών και εργασιακών αιτημάτων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Εκπρόσωπος της ΕΕ ζήτησε χτες τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της σερβικής μειονότητας, ώστε να τερματιστούν η κρίση και η αντιπαράθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις Κοσοβάρων Αλβανών και την κυβέρνηση του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Αλμπιν Κούρτι, που κλιμακώνει κατά διαστήματα τις απειλές και τη βία απέναντι στη μειονότητα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο Τυνήσιος Πρόεδρος, Καΐς Σαΐντ, απέπεμψε (δίχως να εξηγήσει τους λόγους) το βράδυ της Τρίτης την πρωθυπουργό, Νάτζλα Μπούντεν, και διόρισε στη θέση της τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Αχμεντ αλ Χασάνι.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τους 20 έφτασαν οι νεκροί και τους 19 οι αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το Πεκίνο και τη γειτονική του επαρχία Χεμπέι, μετά τον τυφώνα «Doksuri». Στο Πεκίνο συνολικά 127.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ άλλοι 847.000 στην επαρχία Χεμπέι. Μεγάλο μέρος της πόλης Ζουοζού βρίσκεται κάτω από το νερό. Νωρίτερα ο τυφώνας είχε περάσει από τις Φιλιππίνες, όπου 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

ΤΟΚΙΟ.-- Εναν τουλάχιστον νεκρό, 11 τραυματίες και πάνω από 210.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα άφησε πίσω του στο αρχιπέλαγος της Οκινάουα ο τυφώνας «Χανούν» στην Ιαπωνία. Οι αρχές συνέστησαν σε 690.000 κατοίκους κατεπείγουσα απομάκρυνση από τα σπίτια τους και μετάβαση σε καταφύγια. Παράλληλα ακυρώθηκαν χτες πάνω από 400 πτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ