Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εισόδημα «κοινωνικού εκβιασμού» των ανέργων

Περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και «τόνωση» της φθηνής εργασίας με νέα κίνητρα στις επιχειρήσεις

Με στόχο οι εργαζόμενοι να δέχονται οποιαδήποτε κακοπληρωμένη θέση εργασίας με το «μαχαίρι στον λαιμό», η ιταλική κυβέρνηση έκοψε από χτες τα ήδη πετσοκομμένα επιδόματα ανεργίας και χαμηλού εισοδήματος και αυστηροποίησε τη χορήγησή τους. Παράλληλα, δίνει «κίνητρα» στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα προσλαμβάνουν ανέργους - δικαιούχους επιδομάτων.

Συγκεκριμένα, η «κεντροδεξιά» κυβέρνηση των κομμάτων «Αδέλφια της Ιταλίας» - Λέγκα - Φόρτσα Ιτάλια άρχισε να εφαρμόζει τον νόμο - που είχε ανακοινώσει την Εργατική Πρωτομαγιά προκαλώντας τους Ιταλούς εργαζόμενους - με τον οποίο καταργείται το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα» και αντικαθίσταται από το «εισόδημα κοινωνικής ένταξης».

Το «κοινωνικό εισόδημα» είχε υιοθετήσει η συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων - Λέγκας το 2019 και ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 550 ευρώ τον μήνα με το ανώτατο όριο 8.400 ευρώ τον χρόνο. Τώρα η κυβέρνηση της Τζ. Μελόνι κάνει πιο έντονο τον διαχωρισμό ανάμεσα σε ανέργους «ικανούς για εργασία» και εκείνους που δεν είναι ικανοί για εργασία, κυρίως επειδή δεν προσλαμβάνονται εύκολα από επιχειρήσεις.

Ετσι, το εισόδημα ένταξης θα το δικαιούνται άτομα που δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά, επειδή θεωρούνται «μη συμφέρουσες επιλογές» από τις επιχειρήσεις, όπως οικογένειες με άτομα με αναπηρία και ανήλικους, άτομα άνω των 60 ετών κ.λπ. Μάλιστα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα τους προσλαμβάνουν θα απαλλάσσονται για έναν χρόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές! Μειώνεται δε στις 6.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ τον μήνα) και περιορίζεται για 18 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 12 μήνες μετά από έναν μήνα διακοπής του.

Οι υπόλοιποι άνεργοι, οι «ικανοί προς εργασία», θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 350 ευρώ το πολύ για 12 μήνες, με την προϋπόθεση ότι παρακολουθούν παράλληλα μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης ή εκτελούν δραστηριότητες «χρήσιμες για την κοινότητα», δηλαδή τζάμπα εργασία.

Στην περίπτωση που οι άνεργοι αρνούνται πρόταση εργασίας (συμβόλαιο αορίστου χρόνου και σε οποιαδήποτε περιοχή της Ιταλίας ή για ορισμένου χρόνου σε απόσταση 80 χλμ.) η καταβολή του επιδόματος θα σταματά αυτόματα!

Ετσι, το κρατικό κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας μειώνεται από 8 δισ. ευρώ σε 5,4 δισ. ευρώ ετησίως και τα χρήματα των Ιταλών φορολογούμενων και ασφαλισμένων που περικόπτονται πηγαίνουν ουσιαστικά σε κίνητρα για τις ιταλικές επιχειρήσεις. Εξάλλου, το μέτρο συνοδεύεται από άλλα που αποσκοπούν στην «τόνωση» της φθηνής απασχόλησης, όπως η χαλάρωση των όρων πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η απόφαση προκάλεσε δυσαρέσκεια, κυρίως σε πολλές περιοχές του ιταλικού νότου με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Εγινε δε διαδήλωση τη Δευτέρα έξω από την Υπηρεσία Συντάξεων και Κοινωνικής Ασφάλισης στη Νάπολη, αφού περίπου 169.000 οικογένειες ενημερώθηκαν πως χάνουν το επίδομα.

Αντίστοιχες διατάξεις εκβιασμού των ανέργων εφαρμόζονται ή προωθούνται και σε άλλες χώρες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ