Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με σύγχρονο έργο σηκώνει αυλαία η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

Από την παρουσίαση της παραγωγής της θεατρικής ομάδας στο 48ο Φεστιβάλ
Από την παρουσίαση της παραγωγής της θεατρικής ομάδας στο 48ο Φεστιβάλ
Για ακόμα μια χρονιά η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, με νέες δυνάμεις, βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες, δουλεύοντας με πολύ μεράκι και αγάπη για το θέατρο, για την καθιερωμένη της εμφάνιση στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις 21-22-23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Οπως αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο σκηνοθέτης της παράστασης, Σοφιανός Πεσιρίδης, «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μέσα από τη δουλειά της θεατρικής ομάδας επιδιώκουμε να φέρουμε σε επαφή ολοένα και περισσότερους νέους ανθρώπους με τον δημιουργικό κόσμο του θεάτρου, με μία τέχνη που αφυπνίζει συνειδήσεις, προβληματίζει και κινητοποιεί».

Οι πρόβες φιλοξενούνται - όπως πάντα - στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος», που από την ίδρυσή του, το 2015, αποτελεί μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε νέο και νέα που θέλει να εκφραστεί μέσα από την τέχνη, σε ρήξη με τη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου το δικαίωμα της πρόσβασης στον πολιτισμό πολλές φορές σμπαραλιάζεται από το κόστος που έχει.

Για το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ επέλεξε ένα επίκαιρο, γαλλικό έργο, την «Αποσύμπλεξη» του Remi De Vos, που πραγματεύεται τις σύγχρονες σχέσεις εργασίας, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια και τις προεκτάσεις τους στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.

«Οι καταστάσεις που απεικονίζονται στο έργο, αν και γραμμένο μέσα στη δεκαετία του 1990, είναι απολύτως οικείες και γνώριμες στον καθένα μας, παρά το πέρασμα του χρόνου. Πού να φανταζόταν ο συγγραφέας ότι 30 χρόνια μετά οι Γάλλοι εργαζόμενοι θα βρίσκονταν ξανά στους δρόμους, για να διεκδικήσουν ό,τι κεκτημένο έχει απομείνει, αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους, δίνοντας μήνυμα ανάτασης σε όλους τους λαούς», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 2013, εν μέσω οικονομικής κρίσης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και έκτοτε έχει παρουσιαστεί από διάφορες θεατρικές ομάδες και θιάσους. Η επιλογή του έργου δεν έγινε συγκυριακά, αλλά βασίστηκε στην πολύτιμη πείρα των τελευταίων μηνών από τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία.

«Ο τίτλος του έργου "Αποσύμπλεξη" αναφέρεται στην αποσύνθεση, παραμόρφωση και αλλοτρίωση του σημερινού εργαζόμενου, που αποξενώνεται βίαια από το προϊόν της εργασίας του», επισημαίνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, συνεχίζοντας: «Θεωρούμε ότι ο σύγχρονος χαρακτήρας του έργου, ιδωμένος μέσα από τη προσέγγισή μας, μπορεί να προσθέσει ακόμα περισσότερες πλευρές στη συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα, τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, το πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει όταν έρχεται σε επαφή με το εργατικό κίνημα!».

Αναμένεται η θεατρική παράσταση που θα φιλοξενήσει το Στέκι Πολιτισμού στο 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τη φετινή χρονιά, να είναι πραγματικά ανατρεπτική!

Συντελεστές:

Σκηνοθέτης: Σοφιανός Πεσιρίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηρώ Ραζή Αλεξανδράτου

Μουσική επιμέλεια: Νατάσσα Μουσάδη

Σκηνικά και κοστούμια: Αλεξάνδρα Πετροπούλου


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ