Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν «πρωτοβουλίες» στην αμυντική βιομηχανία

Η Κίνα αντιδρά στη Λευκή Βίβλο της Ιαπωνίας

Από τις συνομιλίες ΗΠΑ - Αυστραλίας

AFP or licensors

Από τις συνομιλίες ΗΠΑ - Αυστραλίας
Προχωράει η «αμυντική συνεργασία» ΗΠΑ - Αυστραλίας με το «βλέμμα» στην επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με την πρώτη να δηλώνει πως θα βοηθήσει τη δεύτερη να παράγει συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών μέχρι το 2025.

Ο υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία, όπου συμμετείχαν με τους ομολόγους τους στον ετήσιο Υπουργικό Διάλογο Αυστραλίας - ΗΠΑ (AUSMIN). Τα δυο κράτη έχουν συγκροτήσει μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την «αμυντική συμμαχία» AUKUS.

«Εξετάζουμε αρκετές αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες με την αμυντική βιομηχανία της Αυστραλίας», είπε ο Οστιν και εκτός από τα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών, οι ΗΠΑ επισπεύδουν επίσης την πρόσβαση της Αυστραλίας σε πυρομαχικά προτεραιότητας.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα βήματα σχετικά με την εγκαθίδρυση επιχείρησης κατασκευής κατευθυνόμενων όπλων και εκρηκτικών πυρομαχικών», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Ρ. Μαρλς.

Εξέφρασε την ελπίδα πως η κατασκευή πυραύλων μπορεί να ξεκινήσει στην Αυστραλία σε δύο χρόνια, στο πλαίσιο μιας συλλογικής βιομηχανικής βάσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Είπε ακόμη πως θα υπάρξει «αυξημένος ρυθμός επισκέψεων από αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια στα ύδατά μας», στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως στην κορυφή των συνομιλιών με την Αυστραλία ήταν η κοινή δέσμευση για μια «ελεύθερη και ασφαλή περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού»:

«Το κάνουμε αυτό εν μέρει εμπλέκοντας την Κίνα, είναι όμως επίσης απαραίτητο να αντιτεθούμε στις προσπάθειές της να διαταράξει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, να ανατρέψει το στάτους κβο που διατήρησε την ειρήνη και την ασφάλεια στο Στενό της Ταϊβάν, να ασκήσει πίεση σε χώρες μέσω οικονομικού καταναγκασμού».

Στο μεταξύ, κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Αυστραλίας - ΗΠΑ διακόπηκαν το Σάββατο, αφού ένα αυστραλιανό ελικόπτερο, που συμμετείχε σε αυτά, συνετρίβη στον ωκεανό ανοικτά των ακτών της πολιτείας Κουίνσλαντ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο βυθίστηκε στη θάλασσα κοντά στο νησί Χάμιλτον.

Τα γυμνάσια Talisman Sabre διαρκούν δύο βδομάδες, με τη συμμετοχή πάνω από 30.000 στρατιωτών από άλλες 11 χώρες, σε μια επίδειξη δύναμης και ενότητας απέναντι στην Κίνα.

Η Κίνα αντιδρά στη «Λευκή Βίβλο» της Ιαπωνίας

Η συχνή αποστολή πλοίων και αεροσκαφών από «ορισμένες χώρες» για να «επιδείξουν τη στρατιωτική τους δύναμη για συμφέρον» έχει αυξήσει τις εντάσεις στην Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα, επισήμανε το Σάββατο το υπουργείο Αμυνας της Κίνας, αντιδρώντας στη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου για την Αμυνα της Ιαπωνίας, που κάνει λόγο για απειλές από τις «εδαφικές φιλοδοξίες» της Κίνας, τη στρατιωτική συνεργασία Πεκίνου - Μόσχας, καθώς και τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε πως η Λευκή Βίβλος προβάλλει μια «λανθασμένη αντίληψη» για την Κίνα και «υπερβάλλει σκόπιμα τη λεγόμενη κινεζική στρατιωτική απειλή». Το Πεκίνο έχει υποβάλει αυστηρές διαμαρτυρίες στο Τόκιο, εκφράζοντας την αποφασιστική αντίθεσή του.

Επανέλαβε ότι η Ιαπωνία παρεμβαίνει συνεχώς στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, παραβιάζει τους κανόνες των διεθνών σχέσεων, υπονόμευσε τα θεμέλια των σινο-ιαπωνικών σχέσεων και επιδείνωσε την κατάσταση στα Στενά της Ταϊβάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Αυστραλία μεγεθύνει το οπλοστάσιό της(2024-04-18 00:00:00.0)
Συνάντηση του «Γαλάζιου Ειρηνικού» διοργανώνουν οι ΗΠΑ(2022-09-21 00:00:00.0)
Διεργασίες με φόντο την αντιμετώπιση Ρωσίας - Κίνας(2022-05-03 00:00:00.0)
Νέες στρατιωτικές συμφωνίες της AUKUS(2022-04-09 00:00:00.0)
Επεσαν οι υπογραφές για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Αυστραλίας(2021-11-23 00:00:00.0)
Τζον Χάουαρντ(2004-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ