Μαχητικό συλλαλητήριο διεκδίκησης της ζωής που αξίζουν οι εργάτες
Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και φορείς της πόλης διαδήλωσαν για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
Στην πρώτη γραμμή της πορείας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο αγωνιστής δήμαρχος
Μετά την 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και φορείς της πόλης, χτες το βράδυ έγινε νέο μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του εργοδοτικού εγκλήματος και απαίτησης για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αλλά και μέτρα πυροπροστασίας. Θυμίζουμε ότι ανακοινώσεις για την καταγγελία του νέου εγκλήματος και τη στήριξη των αγωνιστικών πρωτοβουλιών των συνδικάτων έχουν εκδώσει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) και το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ποτά - Τρόφιμα Αχαΐας.
Πλήθος εργαζομένων και συμπολιτών Ρομά της περιοχής διατράνωσαν «Δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη τους» και απαίτησαν να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια και οι συνθήκες της φονικής κατάρρευσης της γέφυρας, με το σύνθημα «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» να κυριαρχεί στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Αγγελόπουλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, και χαιρέτισε ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», ενώ συμμετείχε πολυπληθής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.
Ο πρόεδρος της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ» στο βήμα της συγκέντρωσης
Στην ομιλία του ο Γιώργος Αγγελόπουλος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Το τραγικό συμβάν με την πτώση του "Canadair" στην Κάρυστο καθώς και άλλα τέτοια περιστατικά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά ως απλά ατυχήματα, αλλά αποτελούν συνέπειες μιας εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν τόσο η τωρινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες. Την Κυριακή στις 23 του Ιούλη στη σαθρή γέφυρα της περιμετρικής οδού στα Μποζαΐτικα συντελέστηκε ένα νέο εργοδοτικό έγκλημα, σε καλά προετοιμασμένο έδαφος από την κυβέρνηση αυτή και τις προηγούμενες. Γιατί αυτές ήταν και είναι που ξεχαρβάλωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τα δικαιώματα των εργαζομένων, αυτές ήταν και είναι που εξόπλισαν τα χέρια των εργοδοτών με εργαλεία ατελείωτης εκμετάλλευσης του ανθρώπινου μόχθου, επιτρέποντάς τους να στήνουν παντού Μανωλάδες, εκμετάλλευσης...! Για το εργοδοτικό έγκλημα στα Μποζαΐτικα δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακιά στιγμή. Φταίει η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας. Φταίει η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στο παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων, που έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες και αρένες θανάτου».
Με το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στη διαδήλωση
Και πρόσθεσε: «Αυτό το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί, όπως δεν συγκαλύφθηκαν το έγκλημα στα Τέμπη, τα εργοδοτικά εγκλήματα στην COSCO, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη όπως και το έγκλημα που συντελέστηκε λόγω της ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού, να καίγονται κάθε χρόνο λαϊκές περιουσίες, δάση και να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στον πατραϊκό λαό για ένα έγκλημα που φέρνει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή όλων τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, των ντόπιων στελεχών και βουλευτών τους, αυτών των χρυσών χορηγών της εργοδοτικής ασυδοσίας».
Τέλος, κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Πάτρας να επαγρυπνούν και να συνεχίσουν τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, εντατικοποίησης των ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς.
«Είμαστε εργάτες που παλεύουμε για την επιβίωση!»
Στον χαιρετισμό του ο Β. Πάντζος, αφού ευχαρίστησε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τη δημοτική αρχή και τους εργαζόμενους που συμπαραστέκονται στους συμπολίτες τους Ρομά, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε εργάτες που παλεύουμε για την επιβίωση, δεν είμαστε κλέφτες. Οι συνάνθρωποί μας ήταν σε συνεννόηση με την εταιρεία για να καθαρίσουν τον χώρο στη γέφυρα από τα σίδερα, ώστε να βγάλουν ένα μεροκάματο με την ανακύκλωσή τους. Είμαστε μέλη της ελληνικής κοινωνίας, θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, να έχουμε σχολεία για τα παιδιά μας, υγεία και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε μαζί για τα δικαιώματά μας».