Τρίτη 25 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ψηφίστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο με αποχώρηση της αντιπολίτευσης

Ενώ αναβάλλονται οι επισκέψεις Νετανιάχου σε Κύπρο και Τουρκία

Ασίγαστες παραμένουν στο Ισραήλ οι ενδοαστικές αντιθέσεις μετά την ψήφιση του πολύκροτου νομοσχεδίου δικαστικών μεταρρυθμίσεων, όπου έως την ύστατη στιγμή συνεχίζονταν τα σκληρά παζάρια για αλλαγές, και το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς εξασθενεί τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου προς όφελος της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Παρά τις εντονότατες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χτες το απόγευμα με 64 ψήφους υπέρ και καμία κατά, καθώς όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την ψηφοφορία της 120μελούς Κνέσετ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Παρέμβαση στην εξέλιξη έκανε και ο Λευκός Οίκος, χαρακτηρίζοντας ως «λυπηρή» την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Οι ΗΠΑ από καιρό έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους για το επίμαχο σχέδιο νόμου, ενώ στην ανακοίνωση σημειώνεται ως ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός της έλλειψης συναίνεσης στην ψήφισή του.

Οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης

Μιλώντας χτες το πρωί πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος Yesh Atid και πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ τόνισε ότι κατέρρευσαν οι προσπάθειες για επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θέλει να διαμελίσει το κράτος και τη δημοκρατία και να βλάψει την ασφάλεια της χώρας και την ενότητα του λαού. Χαρακτήρισε μάλιστα την παρούσα κυβέρνηση «την πιο ανεύθυνη» στην ιστορία του Ισραήλ. Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο Μπένι Γκαντς, αρχηγός του κόμματος Εθνικής Ενότητας, πρώην αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην υπουργός Αμυνας.

Χτες το μεσημέρι επαναλήφθηκαν για ακόμα μια φορά επεισόδια με συλλήψεις αρκετών διαδηλωτών έξω από την Κνέσετ στην Ιερουσαλήμ, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού έναντι 20.000 ατόμων που διαμαρτύρονταν ασταμάτητα.

Το Σάββατο για 29ηβδομάδα δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις υπέρ αλλά και κατά του νομοσχεδίου. Ολοκληρώθηκε παράλληλα η μεγάλη πορεία 64 χλμ. από το Τελ Αβίβ στην έδρα της βουλής (Κνέσετ) στην Ιερουσαλήμ από χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Παράλληλα χτες πραγματοποίησαν απεργία οι εργαζόμενοι πάνω από 150 εταιρειών τεχνολογίας αιχμής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο. Επιπλέον, χτες η Γενική Οργάνωση Εργαζομένων στο Ισραήλ, Histadrut, ανακοίνωσε πως ξεκινά συναντήσεις με συνδικάτα της χώρας με στόχο την κήρυξη γενικής απεργίας.

Χαρακτηριστικό της όξυνσης της ενδοαστικής διαπάλης είναι το γεγονός ότι 1.142 έφεδροι εθελοντές δήλωσαν πως σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα προβούν σε πράξεις ανυπακοής των ανωτέρων τους στο στράτευμα.

Αναβολή επισκέψεων Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου λόγω των εξελίξεων ανέβαλε εν ευθέτω χρόνο τα ταξίδια που είχε προγραμματίσει να κάνει σήμερα Τρίτη στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Ιουλίου, στην Τουρκία για μία πρώτη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν μετά από 15 χρόνια.

Σε αυτό το σκηνικό, πάντως, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς εμφανίζεται πανέτοιμος να μεταβεί στην Τουρκία. Χτες βράδυ επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Ραμάλα για την Αγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ