Παρασκευή 7 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Βομβαρδισμός σε περιοχή του νότιου Λιβάνου

Περιοχή του νότιου Λιβάνου έπληξαν χτες οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «απάντηση» σε εκτόξευση ρουκέτας κατά του ισραηλινού εδάφους η οποία είχε προηγηθεί.

Σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι από τη λιβανέζικη πλευρά εκτοξεύτηκε βλήμα όλμου.

Είχε προηγηθεί καταγγελία της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» ενάντια στην απόφαση των ισραηλινών αρχών να κατασκευάσουν τοίχο γύρω από το χωριό Γαζάρ, μαζί με κάλεσμα σε αντίδραση «για να αποτραπεί η εδραίωση της κατοχής». Το συγκεκριμένο χωριό ουσιαστικά έχει χωριστεί στα δύο με την «μπλε γραμμή» που χάραξε ο ΟΗΕ το 2000, αφότου ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από τον Λίβανο (οι δύο πλευρές τυπικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση). Με αυτήν, το βόρειο τμήμα του χωριού έμεινε στον Λίβανο, ενώ το νότιο τμήμα ανήκει στο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που παραμένει υπό ισραηλινή κατοχή.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές της βδομάδας οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στη Δυτική Οχθη και ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος της Τζενίν και του προσφυγικού καταυλισμού που βρίσκεται στην είσοδό της, προκαλώντας τον θάνατο 12 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, από τους οποίους πολλοί ακόμα χαροπαλεύουν. Αραβικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες χαρακτηριστικά πλάνα από την κατάσταση που αντίκρισαν όσοι Παλαιστίνιοι άρχισαν να γυρνάνε σπίτια τους, με γκρεμισμένους τοίχους, ξηλωμένα καλώδια, κατεστραμμένα έπιπλα και ηλεκτρικά είδη κ.λπ.

Αθώωσαν τον φονιά αυτιστικού Παλαιστίνιου

Σε αυτές τις συνθήκες έγινε γνωστό χτες ότι ισραηλινό δικαστήριο αθώωσε έναν αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε το 2020 τον 32χρονο Ιγιάντ αλ Χαλάκ, έναν αυτιστικό Παλαιστίνιο που εργαζόταν ως εθελοντής σε σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο αστυνομικός έκανε λανθασμένη εκτίμηση για την ιδιότητα του θύματος ως «μαχητή», αλλά αθώωσε τον κατηγορούμενο υποστηρίζοντας ότι «η στρατιωτικοποιημένη δράση χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή ένταση - μια αίσθηση αβεβαιότητας που περιβάλλει κάθε επιχείρηση όταν το ένα γεγονός ακολουθεί το επόμενο». Με άλλα λόγια, ούτε λίγο ούτε πολύ αναγόρευσε τα μέλη των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε εργαζόμενους που δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ