Σάββατο 17 Ιούνη 2023 - Κυριακή 18 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές, ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις

Συγκέντρωση στα εγκαίνια της Γιορτής Κερασιού στο Μεταξοχώρι Αγιάς, το Σάββατο 17 Ιούνη στις 8 μ.μ.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με κεράσια, βερίκοκα, αμπελώνες, καλαμπόκια, καλλιέργειες ζωοτροφών και άλλα αγροτικά προϊόντα έπληξαν σε πολλές περιοχές της χώρας οι ραγδαίες βροχοπτώσεις των προηγούμενων βδομάδων, οι οποίες πολλές φορές συνοδεύτηκαν με χαλάζι.

Ετσι, για άλλη μια φορά, χιλιάδες αγρότες που ζουν με την αγωνία της επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, βλέπουν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος, να μένουν χωρίς την αναμενόμενη παραγωγή και χωρίς το αναμενόμενο εισόδημα, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα.

Η προστασία από τις καταστροφές και η αποκατάσταση των ζημιών αντιμετωπίζονται σαν «κόστος» από το κράτος

Η επανάληψη των μεγάλων καταστροφών κάθε χρόνο καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι αυτές οφείλονται στα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα» και στην «κλιματική κρίση». Αντίθετα, επιβεβαιώνουν ότι δεν υλοποιούνται έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά κ.ά.) για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, με ολοκληρωμένο κρατικό σχεδιασμό και την αναγκαία χρηματοδότηση.

Αλλά κι όταν συμβούν οι καταστροφές, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πετάξουν από πάνω τους τις ευθύνες και να μειώσουν στο ελάχιστο όσα δικαιούνται οι αγροτοκτηνοτρόφοι που ζημιώθηκαν, ακόμα και να τους αφήσουν χωρίς καθόλου αποζημίωση.

Σε αυτό συμβάλλει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, περιλαμβάνει μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα η αποζημίωση που λαμβάνουν οι πληγέντες να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή. Ταυτόχρονα, ακόμα και αυτές οι αποζημιώσεις δίνονται μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που φτάνει και τον έναν χρόνο.

Με αυτήν την πολιτική συγκρούεται ο οργανωμένος αγώνας Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων, που αναπτύσσουν συντονισμένη δράση μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ειδικά για το ζήτημα των καταστροφών και των αποζημιώσεων, διεκδικούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα, υλοποίηση των απαραίτητων έργων προστασίας της παραγωγής, καθώς και ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Αγιάς και του Τυρνάβου

Στο παραπάνω φόντο, το Σάββατο 17 Ιούνη, στις 8 μ.μ., η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα εγκαίνια της Γιορτής Κερασιού στο Μεταξοχώρι Αγιάς.

Αντίστοιχη κινητοποίηση με τρακτέρ οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Τυρνάβου, την Τετάρτη 21 Ιούνη, στις 5.30 μ.μ. στον Τύρναβο.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες του νομού Λάρισας διεκδικούν, μαζί με τα παραπάνω αιτήματα, τα εξής:

-- Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς πρώιμων κερασιών.

-- Να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκτιμήσεις της ζημιάς στις μεσοπρώιμες ποικιλίες στα κεράσια από τον παγετό και να επιταχυνθεί η καταβολή αποζημιώσεων.

-- Να υπάρξει κατ' εξαίρεση αποζημίωση όλων των μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών και πράσινων μήλων που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει, λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ