Λίγα 24ωρα μετά τις επαφές που είχαν σε Πρίστινα και Βελιγράδι οι ειδικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της ΕΕ για την περιοχή, Γκάμπριελ Εσκομπάρ και Μίροσλαβ Λάιτσακ αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, διαμαρτυρήθηκε ότι «ήρθαν σε μας με αιτήματα και απαιτήσεις της άλλης πλευράς», δηλαδή της σερβικής.
Η Πρίστινα εκφράζει δυσαρέσκεια για τις απανωτές «συστάσεις» από ΗΠΑ και ΕΕ περί της ανάγκης να προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις εκτόνωσης της νέας έντασης με το Βελιγράδι, προκειμένου να μη διαταραχθούν η ευρωατλαντική πορεία της περιοχής και τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού μπλοκ στον ανταγωνισμό του με Ρωσία και Κίνα.
«Επιμένουμε ότι το να συμπεριφέρεται κανείς καλά σε έναν αυταρχικό (σ.σ. ηγέτη) δεν βελτιώνει τη συμπεριφορά του, το αντίθετο», δήλωσε ο Κούρτι, αναφερόμενος στον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς. Η Πρίστινα κατηγορεί τον Βούτσιτς ότι σχεδίασε τον νέο γύρο έντασης στο βόρειο Κόσοβο, απέναντι στην προσπάθειά της να επιβάλει με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση την ανάληψη καθηκόντων από δημάρχους αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι εξελέγησαν σε εκλογές που μποϊκοτάρισε καθολικά ο σερβικός - στη συντριπτική πλειοψηφία - πληθυσμός της περιοχής.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν νέες εκλογές στους επίμαχους τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσόβου, ο Κούρτι επίσης εξέφρασε ενόχληση για τη στάση της Δύσης, υποστηρίζοντας πως ΗΠΑ και ΕΕ ζήτησαν μεν επαναπροκήρυξη εκλογών αλλά χωρίς να ζητήσουν μέτρα ενάντια στην αποχή των Σέρβων, για ακόμα μία φορά. «Δεν γίνεται να δεχτούμε άλλη μία εκλογική διαδικασία που οι Σέρβοι υποψήφιοι θα την μποϊκοτάρουν λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, επειδή αυτό διατάζει το Βελιγράδι».
Στο μεταξύ, ενδεικτική των πυκνών διεργασιών και παζαριών είναι η παρέμβαση και της Αλβανίας - ενός από τους στενότερους εταίρους των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια και ήδη μέλους του ΝΑΤΟ - για να προχωρήσει η δημιουργία της «Ενωσης Σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων». Η εν λόγω ένωση προβλέπεται σε προηγούμενες συμφωνίες Σερβίας - Κοσόβου, ωστόσο η Πρίστινα αρνείται να την υλοποιήσει.
Οπως μετέδωσαν βαλκανικά ΜΜΕ (π.χ. «Balkan Insight»), ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα παρουσίασε στην κοσοβάρικη ηγεσία σχετικό σχέδιο, που είχαν ετοιμάσει εδώ και καιρό Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκειμένου να αξιοποιηθεί σε νέα κλιμάκωση της έντασης. «Πρόκειται για εμπιστευτικό έγγραφο που δεν φέρεται ως ιδανική λύση, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι διαμορφώθηκε με βάση τα υψηλότερα διεθνή στάνταρ (...) αντιμετωπίζει όλες τις συστάσεις και τα συμπεράσματα του Συνταγματικού Δικαστηρίου» του Κοσόβου, που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη σύσταση τέτοιας ένωσης.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «τρέχουν» οι ενδοαστικές διεργασίες και στο εσωτερικό της Σερβίας, όπου ο Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς χαρακτήρισε σαφές το «ότι θα έχουμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές (...) Το μόνο ερώτημα είναι ο μήνας που θα πραγματοποιηθούν». Ανάμεσα σε άλλα ο Βούτσιτς είπε ότι θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναντηθούν για συνομιλίες.