Πέμπτη 18 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Δεν υπήρχαν μέσα και σωστός και έγκαιρος συντονισμός πυρόσβεσης

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε την Τρίτη η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλη του 2018, με 104 νεκρούς, πολλούς εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων να συνεχίζουν τον δικό τους Γολγοθά. Από αυτές καταδεικνύεται για άλλη μια φορά η έλλειψη των μέσων πυροπροστασίας, με δεδομένη την παντελή ανυπαρξία πρόληψης και του μη συντονισμού των λιγοστών δυνάμεων για έγκαιρη παρέμβαση στην αρχή της πυρκαγιάς, με ευθύνη τότε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των τοπικών αρχών.

Ο Μανώλης Τσαλιαγκός, υπάλληλος του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ήταν εκεί ζητούσαν δυνάμεις και ήταν αγανακτισμένοι. Δυνάμεις περίμεναν, που δεν ήρθαν ποτέ. Οι δυνάμεις ήταν μηδενικές. Βλέπαμε την απόγνωση ο ένας στα μάτια του άλλου. Η έλλειψη δυνάμεων ήταν το πρόβλημα». Ο μάρτυρας περιέγραψε την άνιση μάχη που κλήθηκαν να δώσουν τόσο οι δημοτικές υδροφόρες όσο και τα λίγα πυροσβεστικά οχήματα με μια φωτιά που γιγαντωνόταν. Οπως κατέθεσε, εκείνο που στάθηκε καθοριστικό για τη μοιραία εξέλιξη ήταν η παντελής έλλειψη εναέριων μέσων τις κρίσιμες ώρες. Πρόσθεσε πως ήταν ο πρώτος που βρέθηκε στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης και, όπως τόνισε, η εικόνα που είχε ήταν ότι η φωτιά είχε δυναμική και δεν θα αντιμετωπιζόταν εκείνη τη μέρα.

«Βρισκόμουν στο κέντρο επιχειρήσεων, στη θέση Οχυρό. Εντόπισα τον καπνό και μέσω ασυρμάτου ειδοποίησα το 199. Ενημέρωσα 16.39 με 16.40. Μίλησα στο κέντρο αλλά δεν έλαβα απάντηση. Ξεκίνησα με το όχημα και ειδοποίησα τα άλλα οχήματα, το "Ραφήνα 1" και το "Ραφήνα 3" - το "Ραφήνα 2" ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων - και υδροφόρες για να πάμε στο σημείο», κατέθεσε, επισημαίνοντας ότι τα μέσα που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ικανά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου, ο μάρτυρας είπε: «Δεν υπήρξε ειδοποίηση. Δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Κάποιοι δεν ήθελαν να φύγουν. Σίγουρα, αν είχαν ειδοποιηθεί και είχε ξεκινήσει η απομάκρυνση, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Προσπαθούσαν να κάνουν κάτι... Δεν μπορώ να απαντήσω, εάν είχε γίνει εισήγηση για απομάκρυνση, αν θα ήταν καλύτερα. Ισως να ήταν καλύτερα, αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος».

Τόνισε επίσης ότι «ήμασταν με λίγα αυτοκίνητα. Και από την άλλη, αν υπήρχε ρίψη μέσα στην αναδάσωση, η φωτιά δεν θα είχε προχωρήσει και δεν θα είχε φτάσει στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι. Θεωρώ ότι 5.30 και 6 παρά, που ήταν στα αναδασωμένα, η φωτιά θα μπορούσε να περιοριστεί». Ανέφερε μάλιστα ότι αντιλαμβανόμενος την κατάσταση, είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή εναέρια μέσα, χωρίς να είναι στη δικαιοδοσία του. «Το είπα από τον ασύρματο, μήπως το ακούσει και το επαναλάβει κάποιος αξιωματικός. Αν τα εναέρια είχαν πετάξει στο πρώτο δεκάλεπτο ή τέταρτο, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα, θεωρώ. Είδα ένα εναέριο γύρω στις 17.20. Είπα μέσα μου, "ήρθε εναέριο, σωθήκαμε". Αλλά έκανε έναν κύκλο και έφυγε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ