Παρασκευή 12 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 10 ΜΑΗ 2023
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά, «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη ξανά

RIZOSPASTIS

Για άλλη μια χρονιά το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών σκόρπισε χαμόγελα, αισιοδοξία, ελπίδα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και κάθε λογής «σωτήρων» που θεωρούν ότι έχουν «προνομιακές σχέσεις» με τη νεολαία και ανέδειξε την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στην πρώτη θέση πανελλαδικά και στην πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι φοιτητές προσήλθαν μαζικά στις κάλπες τους, ανεβάζοντας τη συμμετοχή με πάνω από 5.000 ψηφίσαντες σε σχέση με πέρσι και δίνοντας ακόμα πιο βαρύνουσα σημασία στο μήνυμα της μεγαλύτερης κάλπης της νεολαίας, σχεδόν 60.000 νέων ανθρώπων, δέκα μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Από την άνοδο της συμμετοχής όλες οι παρατάξεις εμφανίζουν θετικό πρόσημο στις ψήφους τους σε σχέση με πέρσι, ωστόσο η άνοδος της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» είναι σαρωτική καθώς καρπώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των ψήφων, συγκεντρώνοντας 19.632 ψήφους πανελλαδικά και ποσοστό 35,04%, το μεγαλύτερό της μέχρι τώρα.

Η «Πανσπουδαστική» κατέγραψε πολλές πρωτιές και αυτοδυναμίες σε φοιτητικούς συλλόγους, ενώ είναι πρώτη δύναμη σε 14 Ιδρύματα: ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πάντειο, Γεωπονικό, ΠαΔΑ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΣΚΤ, ΔΙΠΑΕ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.


ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτωτική τάση στα ποσοστά τους, άνοδο σημείωσαν τα σχήματα των ΕΑΑΚ που στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ το Δίκτυο του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε σταθερότητα στα πολύ χαμηλά ποσοστά του.

Να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία εξάγονται από τα πραγματικά και μόνα έγκυρα αποτελέσματα που συνυπογράφουν οι εφορευτικές επιτροπές σε κάθε φοιτητικό σύλλογο και δεν αμφισβητούνται από κανέναν, σε αντίθεση με τα θλιβερά «μαγειρεμένα» στοιχεία που εμφανίζει η ΔΑΠ προκειμένου να μην παραδεχτεί για ακόμα μια χρονιά την ήττα της. Σε αυτό το πνεύμα, που περιγράφεται τόσο εύστοχα από το σύνθημα της «Πανσπουδαστικής»... «Μόνοι τους και όλοι μας», ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ σε κομματικό του ακροατήριο στον Βόλο (παρόντος και του Αχ. Μπέου) και καθώς το φυσάνε και δεν κρυώνει με την πρωτιά της ΠΚΣ για δεύτερη χρονιά σερί στις φοιτητικές εκλογές, έσπευσε να δώσει «συγχαρητήρια στη ΔΑΠ μας που για ακόμα μια φορά νίκησε στις φοιτητικές εκλογές»...

Με συνθήματα και γλέντια η υποδοχή της ξεκάθαρης νίκης της «Πανσπουδαστικής»

Ωστόσο η πραγματικότητα στις σχολές μιλάει από μόνη της, αφού τα συνθήματα και τα γλέντια για την ξεκάθαρη νίκη της «Πανσπουδαστικής» ξεκίνησαν μέσα στα ιδρύματα από το βράδυ των εκλογών και συνεχίζονται ακόμα...

Στην Αθήνα, μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, νέοι και νέες, με τη λάμψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, άρχισαν να μαζεύονται στο κτίριο της Νομικής, στήνοντας μια εορταστική συγκέντρωση. Τα συνθήματα και τα τραγούδια ήταν ασταμάτητα με τον «Μικρόκοσμο» για τον «αλυσοδεμένο άνθρωπο που εμποδίζουν να βαδίζει» να κάνει την αρχή.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, εν μέσω χειροκροτημάτων και πανηγυρισμών και με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν ψηλά.

Ακολούθησε πορεία προς το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, με τα συνθήματα, όπως «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», να αντηχούν δυνατά στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

«Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά, "Πανσπουδαστική ΚΣ" πρώτη δύναμη ξανά», έγραφε το πανό, ενώ η μία μετά την άλλη ανακοινώνονταν οι πρωτιές σε ιδρύματα και φοιτητικούς συλλόγους.

Την πορεία υποδέχτηκαν με θέρμη οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της «Πανσπουδαστικής» του ιδρύματος, όπου στο μεταξύ συνεχιζόταν η καταμέτρηση.

Μπροστά από το κτίριο «Αβέρωφ», ολοκληρώθηκαν οι πανηγυρισμοί για την ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε πρώτη δύναμη. Με πυρσούς και συνθήματα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έδωσαν την υπόσχεση ότι τις μέρες που απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές θα δώσουν όλες τις δυνάμεις ώστε το μήνυμα που έδωσε η νεολαία να βγει ακόμη πιο δυνατό και από τις κάλπες της 21ης Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ