Παρασκευή 12 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Οι Ρομά να δυναμώσουν το ΚΚΕ ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό

Περιοδείες σε Λάρισα και Μαγνησία

Περιοδεία σε Λάρισα και Μαγνησία πραγματοποίησε ο Γιάννης Μάντζας, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ και επιστημονικός συνεργάτης της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ».

Μαζί με τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή και εκ νέου υποψήφιο στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, βρέθηκαν στα νταμάρια της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, όπου χιλιάδες Ρομά διαβιούν μέσα σε άθλιες συνθήκες.

Από τα κυριότερα προβλήματα που αναδείχτηκαν ήταν η περιθωριοποίηση, η υψηλή ανεργία, η μη αδειοδότηση των περισσότερων πλανόδιων μικροπωλητών, η σχολική διαρροή, οι δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας, συνολικά τα εμπόδια που υπάρχουν για την κοινωνική τους ένταξη, για αξιοπρεπή ζωή, για ζωή με δικαιώματα. Επιπλέον αναδείχτηκε η υποβάθμιση της συνοικίας, με τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου να έχουν ελλιπή παρουσία.

Την Παρασκευή, ο Γιάννης Μάντζας, μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στη Μαγνησία, Βασίλη Μεταξά, Γιάννα Παπαδημητρίου, Αποστόλη Ριζόπουλο, επισκέφτηκαν τους οικισμούς Ρομά στο Αλιβέρι και στην Αγία Παρασκευή Βόλου, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου και τα Κέντρα Κοινότητας Ρομά στο Αλιβέρι και στην Αγ. Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αναδείχτηκε ότι στους οικισμούς επικρατούν απάνθρωπες, επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης. Ενδεικτικά, στον καταυλισμό του Ξηριά, ενήλικες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε καιρικά φαινόμενα, ασθένειες, χωρίς απολύτως καμία πρόσβαση ούτε στα βασικά αγαθά. Διαβιούν σε προσωρινές κατασκευές, χωρίς καμία υποδομή αλλά και χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση από τις αρμόδιες αρχές και φορείς.


Αντίστοιχα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο αναδείχτηκαν η απουσία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, η γκετοποίηση, η έλλειψη υποστήριξης των παιδιών που προέρχονται από περιβάλλοντα αναλφαβητισμού κ.ά., δεν αντιμετωπίζουν τις αυξημένες μαθησιακές ανάγκες των μαθητών Ρομά.

Στα Κέντρα Κοινότητας Ρομά στο Αλιβέρι και στην Αγ. Παρασκευή συζήτησαν με τους εργαζόμενους, οι οποίοι επισήμαναν τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και το αβέβαιο μέλλον για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και των ίδιων των δομών, δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης.

Σε όλες τις περιοδείες ο Γιάννης Μάντζας και οι υπόλοιποι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ κάλεσαν τους Ρομά να μη συμβιβαστούν με το περιθώριο όπου τους έχουν καταδικάσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Να σκεφτούν ποιοι ευθύνονται για τη διαιώνιση των καταυλισμών, τη διαβίωση σε οικισμούς με κυρίαρχη την έλλειψη υποδομών, την πολύπλευρη περιθωριοποίηση.

Κάλεσαν τους κατοίκους να δυναμώσουν το ΚΚΕ που στηρίζει τις διεκδικήσεις τους, που παλεύει για την ουσιαστική και οριστική ένταξη των Ρομά. Τόνισαν χαρακτηριστικά ότι «το ΚΚΕ πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναδείξει ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν τους Ρομά ως εξιλαστήριο θύμα για κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα, για να κρύβεται εντέλει η δική τους ευθύνη για την ύπαρξη και διαιώνιση αυτών των προβλημάτων. Στοχοποιούν και δείχνουν κυριολεκτικά με το δάχτυλο τους Ρομά, για να απαλλαγούν οι ίδιοι από το πολιτικό κόστος. Την ίδια στιγμή, είναι η δική τους πολιτική που τους διατηρεί στο περιθώριο, τους γκετοποιεί, ενώ μόνιμο συστατικό στοιχείο της κρατικής πολιτικής είναι η καταστολή. Αντίθετα το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν διαχωρίζει την κοινότητα των Ρομά από την υπόλοιπη κοινωνία, που αντιτίθεται σε αυτές τις πολιτικές και διεκδικεί, με ευθύνη του κράτους, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Ρομά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ