Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία ενόψει των εκλογών της 14ης Μάη και στο πλαίσιο αυτό εντείνεται η προσπάθεια όλων των αστικών κομμάτων να εμφανιστούν ως ικανότεροι εκπρόσωποι των συμφερόντων του κεφαλαίου στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα σύνθετα παζάρια με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.
Ενδεικτική - για την «κοινή γραμμή» που αφορά την αξιοποίηση της «πλεονεκτικής γεωπολιτικής θέσης», την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κ.ά. - είναι η συνέντευξη που έδωσε στη «Ναυτεμπορική» ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κ. Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος Πρόεδρος με τη στήριξη της «Εθνικής Συμμαχίας», στην οποία συμμετέχουν επίσης το «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ (από πρώην στελέχη του Εθνικιστικού Κινήματος), καθώς και κόμματα που δημιούργησαν πρώην στενοί συνεργάτες του Ερντογάν (όπως ο πρώην πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου).
Ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε «μια προσέγγιση αρχών στην εξωτερική πολιτική που θα προωθεί και τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα αλλά και θα συνεργάζεται με άλλες χώρες», προσθέτοντας ότι «η προεδρία μου και η "Εθνική Συμμαχία" θα αποκαταστήσουν το κύρος της χώρας μας στη διεθνή σφαίρα, το οποίο έχει αποδυναμωθεί με τα χρόνια λόγω της υπονόμευσης θεσμών και αρχών». Επισήμανε δε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε την πλεονεκτική γεωπολιτική μας θέση», με στόχο «να ενεργήσουμε μεσολαβητικά και να επιλύσουμε τις περιφερειακές διαφορές».
Μιλώντας «για τις σχέσεις με την ΕΕ και ιδιαίτερα την Ελλάδα» περιορίστηκε να πει ότι «επιθυμούμε να αναβιώσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες αλλά και να βελτιώσουμε τα νομικά και ρυθμιστικά πρότυπα, καθώς και να εισαγάγουμε σταθερότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση». Δεν παρέλειψε βέβαια να παρατηρήσει ότι «η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς γιατί βλέπουμε πολλές νέες ευκαιρίες για συνεργασία και πολυμερείς σχέσεις».
Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι «υποστηρίζουμε την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό των δυνατοτήτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θα αυξήσουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό και θα επενδύσουμε στις στρατιωτικές μας δυνατότητες και την ασφάλεια».
Οσον αφορά την οικονομία, επιβεβαίωσε ότι τα τουρκικά μονοπώλια προσδοκούν πιο αποφασιστική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν η γεωγραφική θέση της χώρας και η συνεργασία της με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ υποσχέθηκε ταχύτερη προσαρμογή του αστικού κρατικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι, έκανε λόγο για «μακροοικονομικό ορθολογισμό», πολιτικές που «θα αποκαταστήσουν γρήγορα την εμπιστοσύνη των εγχώριων παραγωγών και καταναλωτών καθώς και της διεθνούς αγοράς», «αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας», «ανάθεση της νομισματικής πολιτικής στα χέρια ικανών και έντιμων αξιωματούχων», «τέλος στη σπατάλη στον δημόσιο τομέα», «οικονομική σταθερότητα».
Ακόμα, υποσχέθηκε ότι «θα επιταχύνουμε τον βιομηχανικό μετασχηματισμό της χώρας», με «δημιουργία 9 ειδικών οικονομικών περιοχών», «αναπτυξιακά έργα που θα ενσωματώνουν παραγωγικές υπηρεσίες, με παγκόσμιο προσανατολισμό και προστιθέμενη αξία». Ιδιαίτερα στάθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η Μεσόγειος για «κατασκευή φθηνότερων και περισσότερων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Τέλος, επισήμανε ότι «η ασφάλεια των συνόρων» θα αποτελεί προτεραιότητα, επαναλαμβάνοντας πως «θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία επιστροφής και επανένταξης για Σύρους αιτούντες άσυλο».
Με την «εξομάλυνση» των σχέσεων με τη Δαμασκό να αποτελεί επιλογή της τουρκικής αστικής τάξης, ο Κιλιτσντάρογλου ανήγγειλε συνάντηση με τη συριακή κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι «η ανοικοδόμηση πόλεων και υποδομών της Συρίας θα αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα» μαζί «με την ΕΕ και άλλες χώρες», ώστε «Τούρκοι επιχειρηματίες και κατασκευαστικές εταιρείες» να «ηγηθούν σε αυτήν τη διαδικασία».