Να φύγουν οι εργολαβίες, να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν
Με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη Θεσσαλονίκης διεκδικούν την επαναπρόσληψη των 5 συναδέλφων τους που απολύθηκαν, παλεύοντας παράλληλα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, νέες προσλήψεις για τη σωστή λειτουργία των μαγειρείων, ποιοτική δωρεάν σίτιση των φοιτητών, αλλά και να φύγουν οι εργολαβίες από το Πανεπιστήμιο.
Τις αποφάσεις αυτές πήραν μέσα από Γενική Συνέλευση, δίνοντας τη μάχη μέσα από το επιχειρησιακό τους σωματείο, μαζί με το κλαδικό (ΣΕΤΕΠΕ), έχοντας στο πλευρό τους εργατικά σωματεία αλλά και τους φοιτητές.
Δίπλα τους βρέθηκαν τη Δευτέρα η Στέλλα Καινουργιάκη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη B' Θεσσαλονίκης και προχτές ο Κυριάκος Τσιαούσης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.
Σημειώνεται ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ για άλλη μια φορά γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ Πρυτανείας και εργολαβίας. Η μεν αρνείται να πάρει θέση για το ζήτημα εργασιακής ομηρίας στην οποία βρίσκονται με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η δε ρίχνει την ευθύνη στην Πρυτανεία λέγοντας ότι «πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να κρατήσει τις θέσεις εργασίας». Για άλλη μια φορά αμφότεροι βάζουν τους εργαζόμενους ως μοχλό πίεσης για να παζαρέψουν τα κονδύλια από το υπουργείο. Πρόκειται για χρήματα των εργαζομένων, που αντί να διατίθενται για τις ανάγκες των φοιτητών, δίνονται σε μεγαλοεργοδότες του επισιτισμού.
Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΕΠΕ σημειώνει: «Φανερώνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους, για να έχουν επαρκή και ποιοτική σίτιση οι φοιτητές. Αυτή θα είναι και η πολιτική όποιας κυβέρνησης προκύψει στις επερχόμενες εκλογές. Αντίθετα, έβαζαν πλάτη σε κάθε εργολάβο για να μετατραπεί το Πανεπιστήμιο σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Με τις ευλογίες πάντα των εκάστοτε πρυτανικών αρχών. Και από την άλλη, οι εργολάβοι - και όχι μόνο στη σίτιση - ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους για να βγάλουν κέρδη, έχοντας αέρα στα πανιά τους από τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
Οσο η σίτιση των φοιτητών λειτουργεί με τη λογική του κόστους, με ελεύθερη την επιχειρηματική δράση, αυτή η ομηρία θα συνεχίζεται. Και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 8 μήνες τον χρόνο, για να βγάζουν τα έξοδα 12 μηνών, με την ακρίβεια να χτυπάει τα λαϊκά νοικοκυριά, και οι φοιτητές δεν θα έχουν επαρκή σίτιση. Αυτή είναι η λογική κόστους - οφέλους που υπηρετούν οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα».
Το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει, μάλιστα, απαντώντας σε κουτοπονηριές που πιθανόν θα ακουστούν για τους φοιτητές που «μένουν χωρίς φαγητό» λόγω της εργατικής κινητοποίησης: «Οι εργαζόμενοι στη σίτιση δεν έχουν απέναντί τους τους φοιτητές. Εχουν την εργοδοσία και την Πρυτανεία, τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της εργολαβίας, των τσακισμένων δικαιωμάτων, των απολύσεων. Εχουν απέναντί τους τους ίδιους αντιπάλους με αυτούς που έχουν οι φοιτητές».