Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από χαλαζοπτώσεις

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε χτες το μεσημέρι την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου προξενώντας τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Πιο συγκεκριμένα, ζημιές έπαθαν καλλιέργειες με κεράσια, αχλάδια, νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα.

Για άλλη μια φορά οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις στην έγκαιρη πρόβλεψη και τα μέτρα πρόληψης, που σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις αποζημιώσεις γιγαντώνουν τα αδιέξοδά τους. Κι αυτό γιατί ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει κανονικά τους παραγωγούς, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Αμεσα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Στέλιος Τσικριτσής, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας και τον επόπτη του νομού Λάρισας, καλώντας τους να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών.

Ακόμα, με δεδομένο ότι πολλοί αγρότες θα μείνουν χωρίς το εισόδημα που προσδοκούσαν, ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου καλεί τους αγρότες σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης.

Μεταξύ άλλων απαιτούν: Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

Επιπλέον, αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από «αέρος» δεν επαρκεί.

Παρέμβαση από την ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ

«Απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αβοήθητοι όταν αυτές συμβαίνουν, η "σταθερότητα" που βιώνουν οι αγρότες», σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, καλώντας ταυτόχρονα τους αγρότες να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία.

Η Οργάνωση του Κόμματος επισημαίνει ότι «η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν "Γολγοθά" την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων».

Καλεί «να δυναμώσει η πάλη μέσα από τους συλλόγους για την ανακούφιση όσων πλήττονται, με αποζημιώσεις στο 100%, κάλυψη χαμένου εισοδήματος, έργα προστασίας της παραγωγής».

Κλείνοντας τονίζει ότι στις 21 Μάη οι αγρότες μπορούν να τιμωρήσουν όσους τους κοροϊδεύουν τόσα χρόνια και να στηρίξουν το ΚΚΕ, που σταθερά βρίσκεται στο πλευρό τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο(27/10/2021)
Διεκδικεί αποζημιώσεις για τον παγετό της Δευτέρας(18/3/2020)
Πολύμορφη δραστηριότητα για την προετοιμασία των μπλόκων(16/1/2019)
Διεκδικούν άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ(12/7/2018)
Κινητοποίηση αμυγδαλοπαραγωγών(11/7/2009)
Διεκδικούν αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες(26/5/2007)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ