Παρασκευή 21 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ο ΕΦΚΑ «ψηφιοποιείται», η ταλαιπωρία συνεχίζεται

Ηταν Μάρτιος του 2014, όταν ο τότε υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, της κυβέρνησης της ΝΔ, ανακοίνωνε τη δημιουργία του συστήματος «Ατλας», μέσω του οποίου, όπως έλεγε, για κάθε εργαζόμενο δημιουργείται ένα είδος ηλεκτρονικού «ασφαλιστικού» βιογραφικού, το οποίο θα κατέγραφε το σύνολο της επαγγελματικής διαδρομής ενός εργαζόμενου. Μάλιστα, ως χρονικό σημείο ολοκλήρωσης του έργου δινόταν το τέλος του 2015!

Τα χρόνια πέρασαν, κυβερνήσεις πήγαν και ήρθαν, κι αυτή η περιβόητη «ψηφιοποίηση» του ΕΦΚΑ, που η καθυστέρησή της παρουσιάζεται διαχρονικά σαν «άλλοθι» για τη μη απονομή συντάξεων στην ώρα τους, προχτές ανακοινώθηκε ξανά!

Ετσι, 9 χρόνια μετά και ύστερα από κάμποσους αντιασφαλιστικούς νόμους που «δεν καθυστέρησαν» καθόλου, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε εκ νέου ότι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου - που θα είχε ολοκληρωθεί τάχα πριν από 7 χρόνια - τώρα αναμένεται να τελειώσει σε ...36 μήνες, δηλαδή το 2026!

Ετσι, οι δικαιολογίες παραμένουν και για τις επόμενες κυβερνήσεις που θέλουν να πετάξουν από πάνω τους κάθε σχετική ευθύνη για τη συνέχιση της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων. Αλλωστε, και πάλι για να βγαίνουν οι συντάξεις, το αποδεκατισμένο προσωπικό του ΕΦΚΑ θα πρέπει να εξετάζει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης ανατρέχοντας σε χειρόγραφους φακέλους. Και όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και κοροϊδία ο Κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση επιχειρούν να την παρουσιάσουν ως μια ακόμα μεγάλη «μεταρρύθμιση» που δήθεν «θα αλλάξει το πρόσωπο του ΕΦΚΑ», εντάσσοντάς το στο «ψηφιακό κράτος».

Στην εποχή λοιπόν του «ψηφιακού μετασχηματισμού», οι εργαζόμενοι καλούνται να περιμένουν δεκαετίες για να φτιαχτεί ένα σύστημα όπου δεν θα χάνουν τα ένσημά τους, θα έχουν πρόσβαση στις πληρωμένες εισφορές τους, ώστε να γίνει πιο εύκολη η απονομή της σύνταξης. Τέτοια προβλήματα βέβαια εξαφανίζονται ως διά μαγείας όταν είναι να προωθηθεί καμιά επένδυση, αφού τότε, είτε «ψηφιακά» είτε «χειροκίνητα», οι fast track διαδικασίες από κράτος και κυβερνήσεις δουλεύουν προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ