Σάββατο 8 Απρίλη 2023 - Κυριακή 9 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Στο «κόκκινο» η ένταση από την κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχικής βίας

Από τις νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Από τις νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Η νέα σοβαρή κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχικής βίας, με τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον εκατοντάδων Παλαιστινίων μέσα στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ, ανέβασε και πάλι στο «κόκκινο» την ένταση στην ευρύτερη περιοχή, με κίνδυνο παραπέρα γενικευμένων συγκρούσεων, όπως έδειξε και η εμπλοκή του Λιβάνου στις εξελίξεις.

«Πυροκροτητής» της νέας κλιμάκωσης ήταν η βάρβαρη επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας στις αρχές της βδομάδας μέσα στο τέμενος Αλ Ακσα, εν μέσω της ισλαμικής νηστείας του Ραμαζανιού, με εκατοντάδες συλλήψεις και τραυματίες, ενώ οι εικόνες από τον ξυλοδαρμό Παλαιστινίων έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Η βάρβαρη ισραηλινή επίθεση προκάλεσε κατακραυγή και αντιδράσεις από την παλαιστινιακή πλευρά, καθώς και από αραβικές χώρες. Ακολούθησαν ρίψεις ρουκετών της «Χαμάς» από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ενώ ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ το μεσημέρι της Πέμπτης. Η ισραηλινή κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις από τον Λίβανο σε θύλακες της «Χαμάς».

Αξιοποιώντας αυτές τις ρίψεις, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν πριν τα χαράματα της Παρασκευής σε επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και νότια της Τύρου στον νότιο Λίβανο, δίχως να αναφερθούν σοβαρές ζημιές ή τραυματίες.

Στο μεταξύ, στο φόντο της κλιμάκωσης της ισραηλινής κατοχικής βίας - με συνεχείς αιματηρές επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί δεκάδες Παλαιστίνιοι από την αρχή της χρονιάς - την Παρασκευή καταγράφηκε επίθεση σε ΙΧ αυτοκίνητο κοντά στον εποικισμό Χάμρα της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο κοριτσιών (αδελφών) γύρω στα 20 και τον σοβαρό τραυματισμό της 48χρονης μητέρας τους. Η ισραηλινή αστυνομία επέρριψε την ευθύνη σε Παλαιστίνιους μαχητές, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «τρομοκρατική».

Ακολούθησε τραυματισμός Ισραηλινού στρατιώτη επίσης στη Δυτική Οχθη από πυρά αγνώστων.

Αξιοποιώντας στο έπακρο την όξυνση των συγκρούσεων, η κυβέρνηση Νετανιάχου κάλεσε σε επιστράτευση εφέδρους κυρίως στον τομέα της αεράμυνας και ανέπτυξε τρεις ταξιαρχίες σε Βηθλεέμ, Ραμάλα και Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής κατέκλυσαν το τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ πάνω από 60.000 προσκυνητές, κάποιοι εκ των οποίων αποχώρησαν από τον χώρο ειρηνικά, κρατώντας στα χέρια τους παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας αντικατοχικά συνθήματα.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι ΗΠΑ εμπόδισαν την έκδοση καταδικαστικής ανακοίνωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως για το ρεσιτάλ βίας των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ Ακσα και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ξεδιάντροπη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο παρείχε την Παρασκευή και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σπεύδοντας να καταδικάσει «την εκτόξευση μεγάλου αριθμού πυραύλων κατά του Ισραήλ», χωρίς λέξη για τη βάρβαρη επίθεση στο τέμενος Αλ Ακσα και τις σχεδόν καθημερινές εισβολές του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, τις κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων με διάφορα προσχήματα κ.ο.κ.

Παράλληλα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα ζήτησε υποκριτικά... «αυτοσυγκράτηση» από «όλες τις πλευρές», κάνοντας λόγο για «σεβασμό και διαφύλαξη» του καθεστώτος των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ