Σάββατο 8 Απρίλη 2023 - Κυριακή 9 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» της εκμετάλλευσης

Ο αγώνας των διανομέων στη «Wolt» αποκαλύπτει την υποκρισία των αστικών κομμάτων, όταν αυτά εμφανίζονται σαν υπερασπιστές των εργαζομένων, ενώ εμπλουτίζουν διαρκώς το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο για να «νομιμοποιήσουν» καθετί που σκαρφίζονται οι εργοδότες, πάντα στη «σφαίρα» της έντασης εκμετάλλευσης.

Η υποκρισία μάλιστα περιλαμβάνει την καραμέλα των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών». Για παράδειγμα, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται αυτές τις «πρακτικές» όταν νομοθετεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κούφια του αντιπαράθεση, την κατηγορεί ότι ...απομακρύνεται απ' αυτές.

Αποκαλυπτικά είναι όμως τα στοιχεία που δίνει η ίδια η ΕΕ (consilium.europa.eu/el/infographics/digital-platform-workers/) για το τι συμβαίνει σε αυτού του είδους την εργασία, που την ονομάζουν «οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το 2022 στην ΕΕ απασχολούνταν 28,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις πλατφόρμες «σχεδόν όσοι είναι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της μεταποίησης (29 εκατομμύρια)». Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει «σε 43 εκατομμύρια το 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 52% σε τρία έτη»!

Χαρακτηριστικές για τους άθλιους όρους εργασίας είναι οι εξής διαπιστώσεις:

-- 55% εξ αυτών εισπράττουν λιγότερο από το καθαρό ελάχιστο ωρομίσθιο στη χώρα όπου εργάζονται, όπου αυτό έχει καθοριστεί.

-- 41% του χρόνου εργασίας τους δεν αμείβεται (για παράδειγμα, εργασίες που σχετίζονται με την έρευνα, αναμονή για αναθέσεις, παρακολούθηση αγγελιών κ.τ.λ.). Υπενθυμίζουμε ότι αυτά τα ομολογεί η Ευρωπαϊκή Ενωση...

Τέλος, από το σύνολο των 28,3 εκατομμυρίων εργαζομένων τα 26,3 εκατομμύρια (93%!) αντιμετωπίζονται σαν αυτοαπασχολούμενοι και μόνο τα 2 εκατομμύρια (7%!) ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Από το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων η ΕΕ θεωρεί ότι μόλις τα 5 εκατομμύρια έχουν «ταξινομηθεί» λάθος και θα έπρεπε να θεωρούνται υπάλληλοι...

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν το τι εννοεί π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ ως «προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες», υπερασπιζόμενος τη νομοθετική πρωτοβουλία της ΕΕ που παρουσίασε τον Δεκέμβρη του 2021. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιγράφοντας την ΕΕ; Οτι «οι περισσότεροι από αυτούς (τους αυτοαπασχολούμενους στις πλατφόρμες) είναι πραγματικά αυτόνομοι στην εργασία τους και μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εργασία σε πλατφόρμα ως τρόπο ανάπτυξης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων»!

Ετσι εξηγείται που ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα για τη δράση μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και της «Wolt», που έκανε προσλήψεις εργαζομένων αλλά τους αποκαλούσε εξαρχής «συνεργάτες», θεωρώντας τους αυτοαπασχολούμενους.

Για αυτόν τον λόγο και όταν η ΝΔ πήρε την κυβερνητική σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη, και συγκεκριμένα με το άρθρο 69 ενίσχυσε το καθεστώς της αυτοαπασχόλησης, θέτοντας τάχα κριτήρια για το πότε θεωρείται αυτοαπασχολούμενος ο εργαζόμενος. Πρόκειται για κριτήρια όπως το «να χρησιμοποιεί (η εταιρεία) υπεργολάβους ή υποκατάστατους για να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει να προσφέρει», που έστρωσαν το έδαφος για την εμφάνιση των «διαχειριστών» που αναλαμβάνουν το έργο της διανομής από τη «Wolt». Είναι αυτοί που έχουν στη δούλεψή τους εκατοντάδες εργαζόμενους τους οποίους ξεζουμίζουν, άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες, αφού το τοπίο είναι πλήρως ανεξέλεγκτο (βλ. κεντρικό θέμα στη σελίδα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ