Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκρηκτική η κατάσταση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες

Σε σύσκεψη των εργαζομένων προχώρησε ο Σύλλογος στις 20 Μάρτη

Την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνει η ακραία υποστελέχωση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες αναδεικνύει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και διεκδικεί να παρθούν μέτρα. «Δεν θα περιμένουμε να συμβούν νέα "Τέμπη" σε βάρος κοινωνικά ευπαθών συνανθρώπων μας», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος και καταγγέλλει πως 37 εργαζόμενοι κοινωνικοί λειτουργοί - κοινωνικοί σύμβουλοι καλούνται να διενεργήσουν 6.000 ελέγχους τον χρόνο!

Την ανακοίνωση του Συλλόγου έχουν καταθέσει Αναφορά στους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ.

Σε σύσκεψη που οργάνωσε ο Σύλλογος στις 20 Μάρτη, αναδείχθηκαν η ακραία υποστελέχωση καθώς και το ασφυκτικό πλαίσιο στη λειτουργία και στα καθήκοντα του προσωπικού στις αποδεκατισμένες υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής. Η κατάσταση αυτή, όπως καταγγέλλουν ο Σύλλογος και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, «εγκυμονεί τον κίνδυνο "ανθρώπινου λάθους"».

Με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής νομοθετικής ρύθμισης της ΝΔ (άρθρο 79 του ν. 4954/2022) οι κοινωνικοί λειτουργοί - κοινωνικοί σύμβουλοι (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι) της κάθε Περιφερειακής Ενότητας καλούνται να πραγματοποιήσουν ελέγχους και στις Δομές - Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας Ηλικιωμένων, Παιδιών κ.λπ. και άλλων γειτονικών Περιφερειακών Ενοτήτων, τη στιγμή που δεν επαρκούν ούτε για τους ελέγχους των δομών των Ενοτήτων στις οποίες υπηρετούν. «Με αυτή τη ρύθμιση ζητείται από 37 κοινωνικούς λειτουργούς - κοινωνικούς συμβούλους να διενεργούν 6.000 ελέγχους τον χρόνο, επιπλέον των κοινωνικών ερευνών και της εποπτείας στο πλαίσιο των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών, που τώρα ανέρχονται σε 941 υποθέσεις!», αναφέρει ο Σύλλογος.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», καθώς στο λιγοστό προσωπικό αναλογούν κρίσιμα καθήκοντα και ευθύνες. Μεταξύ αυτών, όπως εξηγεί ο Σύλλογος, η «εξαιρετικά σύνθετη, ευαίσθητη και αντικειμενικά χρονοβόρα διαδικασία αξιολόγησης δεκάδων υποψήφιων θετών και αναδόχων γονιών», η αδειοδότηση και ο έλεγχος «δεκάδων προνοιακών δομών, ηλικιωμένων και παιδιών, που σήμερα βρίσκονται στα χέρια του κράτους, ιδιωτών, Εκκλησίας και ΜΚΟ», η διερεύνηση καταγγελιών παιδικής κακοποίησης ή παραμέλησης εκεί που το προσωπικό των δήμων δεν επαρκεί, η υποστήριξη της διοικητικής διαδικασίας παροχής επιδομάτων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ολα τα παραπάνω βαραίνουν μια χούφτα εργαζόμενους, καθώς οι κοινωνικοί λειτουργοί - κοινωνικοί σύμβουλοι «δεν ξεπερνάνε τους 6» σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής. Μάλιστα, στην ΠΕ Δυτικής Αττικής «δεν υπάρχει κανένας κοινωνικός λειτουργός και οι υποθέσεις της βγαίνουν από τους συναδέλφους των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων». Στο μεταξύ, στο λιγοστό αυτό προσωπικό δεν παρέχεται δωρεάν η απαραίτητη επαγγελματική «εποπτεία», δεν καλύπτονται οι μετακινήσεις με υπηρεσιακό όχημα ή με αποζημίωση, ενώ το πλαίσιο ελέγχου των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας έχει αποδειχθεί διάτρητο.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια δεν μπορούν να κάνουν τους ανήξερους

«Ας μην κάνουν κυβέρνηση και περιφερειάρχες τους ανήξερους και να αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα όταν "σκάει το κακό"», τονίζει ο Σύλλογος και θέτει επί τάπητος μια σειρά αιτήματα, όπως: Αμεση στελέχωση με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες των υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας. Τα παιδιά χωρίς οικογένεια και τα κακοποιημένα παιδιά να εντάσσονται σε έναν ενιαίο πανελλαδικό κρατικό φορέα χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και Εκκλησίας, σε δομές που θα έχουν οργανική διασύνδεση με τις κοινωνικές υπηρεσίες δήμου - Περιφέρειας - σχολείων. Αυτός ο φορέας θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του παιδιού, την τεκνοθεσία και την αναδοχή. Οι φορείς της προστασίας παιδιού, των παιδιών με αναπηρία, των βαριά αναπήρων, των ηλικιωμένων, όσων δεν μπορούν να προασπίσουν τον εαυτό τους, να βρίσκονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα και παροχή του κράτους, χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών, με ασφαλιστικές δικλίδες ελέγχου της λειτουργίας τους και νομοθετικό πλαίσιο που θα αποτρέπει εγκλήματα εις βάρος τους. Παροχή δωρεάν επαγγελματικής εποπτείας και συμβουλευτικής, αλλά και νομικής κάλυψης των υπαλλήλων της Κοινωνικής Μέριμνας. Εξασφάλιση των μετακινήσεών τους με υπηρεσιακό όχημα και οδηγό ή αποζημίωση των μετακινήσεών τους. Να μην εφαρμοστεί και να αποσυρθεί η ρύθμιση για έλεγχο των Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας από κοινωνικούς λειτουργούς - κοινωνικούς συμβούλους άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων. Να εξασφαλιστεί άμεσα διοικητική υποστήριξη των Τμημάτων Κοινωνικής Μέριμνας, με στελέχωσή τους με μόνιμο διοικητικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ