Δεύτερη δύναμη με αυξημένες ψήφους, ποσοστά και έδρες
Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ πήρε 88 ψήφους, 22,98% και κατέλαβε 11 έδρες στο ΔΣ της ΓΣΕΕ (από 66 ψήφους, 19,58% και 9 έδρες στο προηγούμενο Συνέδριο).
Ενα αποτέλεσμα ελπιδοφόρο, αφού είναι η πρώτη φορά που η ΔΑΣ αποσπά 11 έδρες από το 1989 μέχρι και σήμερα, αποτυπώνοντας το αυξημένο κύρος του ΠΑΜΕ, την πολύτιμη συμβολή που είχαν τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνει σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο τα προηγούμενα χρόνια, για να αναδειχθούν οι εργατικές διεκδικήσεις, να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης, αστικών κομμάτων και εργοδοσίας να χτυπηθεί το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το ίδιο το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, όσο και οι συνδικαλιστές που θα την εκπροσωπήσουν στη διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς και κλάδους όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλοι αγώνες, συνέβαλαν στην ανάταση συνολικά του εργατικού κινήματος. Είναι συνδικαλιστές που έδωσαν μάχη με τους συναδέλφους τους, όπως στα μεγάλα «κόκκινα ποτάμια» της «e-food», στο λιμάνι της COSCO, που προκάλεσε την πλατιά εργατική αλληλεγγύη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στον πολύμηνο αγώνα της ΛΑΡΚΟ που έδειξε τις δυνατότητες των αγώνων των εργαζομένων να βάζουν εμπόδια στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, στους Οικοδόμους και στο Μέταλλο για τη ΣΣΕ, στο Εμπόριο κ.α.
Το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών αντανακλά τα νέα βήματα που έγιναν σε μια σειρά συνδικάτα, με ξεχωριστό στοιχείο τη συμμετοχή νέων εργαζομένων, ιδιαίτερα μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, στην πάλη για τις ΣΣΕ και τους μισθούς, ενάντια στο έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη.
Είναι αποτέλεσμα που «γεννά νέες δυνατότητες, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στην άθλια ηγεσία της ΓΣΕΕ, στους μόνιμα απόντες από τους εργατικούς αγώνες, στους συνδιαμορφωτές της αντεργατικής πολιτικής, η ηγεσία που συναντά σταθερά όλα αυτά τα χρόνια αλλά και τις τελευταίες μέρες την έντονη απαξίωση και τη χλεύη από τους εργαζόμενους, καταγράφεται ως πλειοψηφία στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μιλάει εξ ονόματος των εργαζομένων», σημειώνει η ΔΑΣ και συνεχίζει:
«Η ανάπτυξη δράσης στους χώρους δουλειάς, το δυνάμωμα των συλλογικών διαδικασιών με φυσική παρουσία, συνδεδεμένα με τις αξίες της ταξικής πάλης, της σύγκρουσης με τους επιχειρηματικούς ομίλους και του πολιτικού προσωπικού τους, την αποκάλυψη της σήψης και της πλήρους απομόνωσης των ανθρώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού, στον δρόμο για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με αυτόν τον προσανατολισμό θα αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Με μεγαλύτερη αισιοδοξία, πιο οργανωμένα και αποφασιστικά, θα συνεχίσουν να διαθέτουν τον καλύτερο εαυτό τους στους ταξικούς αγώνες, στην καθημερινή πάλη.
Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά για την επιτυχία της απεργίας την Πέμπτη στις 16 Μάρτη».