Σάββατο 4 Μάρτη 2023 - Κυριακή 5 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Πλούσια αγωνιστική παράδοση και δεσμοί αίματος με το Κόμμα

Πλησιάζοντας προς την 11η Μάρτη, οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, πολλαπλασιάζουμε το ήδη μεγάλο μας άνοιγμα, για να φτάσει παντού και με όλους τους τρόπους η πρόσκληση και το μήνυμα της εκδήλωσης, δεμένο με το ευρύτερο πλατύ κάλεσμα για την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού.

Ειδικά με βάση και τις τραγικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με το έγκλημα στα Τέμπη, είναι χρέος μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να σηκώσει ο εργατόκοσμος το ανάστημά του απέναντι στην πολιτική που δεν λογαριάζει τίποτα μπροστά στα κέρδη των λίγων.

Φιλοδοξούμε να φτάσουμε σε δεκάδες χιλιάδες κόσμου που είμαστε σίγουροι ότι τους αγγίζει το θέμα της εκδήλωσης και η μεγάλη ανταπόκριση που ήδη συναντάμε μας παρακινεί ακόμα περισσότερο. Ταυτόχρονα φροντίζουμε για την πλατιά προβολή της εκδήλωσης απ' άκρη σ' άκρη της πόλης, στολίζονται με τα υλικά της κόμβοι και πλατείες, λεωφόροι και εμπορικοί δρόμοι.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή βραδιά, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κοκκινιάς - Νίκαιας, την οποία προετοιμάζουμε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Εκατό χρόνια γεμάτα μνήμες, συγκινήσεις, συναισθήματα, κόπους και θυσίες των λαϊκών ανθρώπων, αλλά και 100 χρόνια γεμάτα ηρωικές σελίδες αγώνων που επιβεβαιώνουν ότι όποτε ο λαός της πόλης το πήρε απόφαση έγραψε ιστορία. Νους - καρδιά - οργανωτής, ήδη από τη δεκαετία του '20, ήταν η μαζική Οργάνωση του ΚΚΕ στην πόλη.

Από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες έδιναν τη μάχη για ανθρώπινες συνθήκες και παράλληλα συλλογικά παλεύανε να χτίσουν την πόλη που θα έμεναν αυτοί και οι οικογένειές τους, χτίζανε τα σπίτια τους, διαμόρφωναν τους δρόμους κ.λπ., μέχρι τη σχεδόν καθολική συμμετοχή του λαού της πόλης μέσα απ' τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στον απελευθερωτικό αγώνα την περίοδο της Κατοχής, με αποκορύφωμα τις ηρωικές στιγμές της Μάχης και του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Από τη δημιουργία από τα πρώτα κιόλας χρόνια πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, μέχρι τη δημιουργία συλλόγου γυναικών και συλλόγου φοιτητών, που διεκδικούσαν με αγώνες, απ' τη δεκαετία του '50 κιόλας, παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, σχολεία, υποδομή βιβλιοθήκης στην πόλη, συγκοινωνίες κ.λπ.

Από τη μεγάλη μάχη για την αποχουντοποίηση της Εκπαίδευσης, με αποκορύφωμα τη μεγάλη πολυήμερη απεργία πείνας του Γιάννη Βαγενά που αγκαλιάστηκε απ' το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και της πόλης γενικά με όρους παλλαϊκής κινητοποίησης, μέχρι τη μεγαλειώδη 40ήμερη απεργία των εργαζομένων στην «ΠΙΤΣΟΣ» το 1976.

Αυτά και πολλά ακόμη παραδείγματα έχουν χαραχτεί βαθιά στη συλλογική μνήμη αυτής της πόλης.

Αυτή η αγωνιστική παράδοση φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Με τους αγώνες του εργατικού κινήματος, συλλόγων και φορέων της πόλης ενάντια στους πλειστηριασμούς, στο κόψιμο ρευμάτων, τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, με την πάλη ενάντια στον φασισμό και σε όλες τις παραφυάδες του.

Σε όλη αυτήν τη διαδρομή οι κομμουνιστές έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο, το Κόμμα ανέπτυξε χρόνιους δεσμούς με τον λαό της πόλης, υπάρχει κύρος και εκτίμηση. Γι' αυτό και ανά καιρούς αναδείχτηκαν δημοτικές αρχές που αγωνίστηκαν και αυτές για να υλοποιηθούν δίκαια λαϊκά αιτήματα. Με τον πρωταγωνιστικό ρόλο των κομμουνιστών δόθηκε μάχη για αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση, κτίρια για σχολεία, γήπεδα και ελεύθερους χώρους, για μονιμοποίηση εργαζομένων κ.ά.

Ολα αυτά τα χρόνια οι Κομματικές Οργανώσεις, οι κομμουνιστές εκλεγμένοι συνέβαλαν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και κυρίως στην υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, των συμπερασμάτων για τους σημερινούς αγώνες.

Αυτοί οι δεσμοί ανανεώνονται συνεχώς απ' την τωρινή πρωτοπόρα δουλειά των μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ με βασικό περιεχόμενο την ανάδειξη της δύναμης του λαού όταν αυτός πάρει την υπόθεση στα χέρια του, μακριά από επίδοξους σωτήρες.

Το «ποτέ ξανά» λοιπόν σε τραγωδίες όπως αυτή στα Τέμπη, που σκόρπισε θλίψη, οργή και αγανάκτηση να το πει ο λαός και με οργανωμένο αγώνα και πάλη και με τις πολιτικές του επιλογές.

Αυτό είναι και το μήνυμα που επιδιώκουμε να φτάσει παντού μέσα και απ' την εκδήλωση: 100 χρόνια που σε όλες τις φάσεις αποδεικνύουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει και θα σώζει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής, με το ΚΚΕ πάντα μπροστά!

Ακριβώς αυτό το περιεχόμενο είναι που μας παρακινεί να μη μείνει ούτε ένας που δεν θα μάθει για την εκδήλωση, που δεν θα φτάσουν οι Οργανώσεις μας να συζητήσουν οργανωμένα, γιατί και σήμερα ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση και συνέχεια αυτής της 100χρονης πορείας είναι το ΚΚΕ.

Μας δίνουν δύναμη και μας πεισμώνουν μηνύματα που έρχονται από κόσμο που τα προηγούμενα χρόνια έδινε μάχες απ' το δικό του μετερίζι ή μέσα από άλλες πολιτικές δυνάμεις και τώρα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα συμπόρευσης του Κόμματος.

Σήμερα, λοιπόν, η Νίκαια των μεταλλεργατών, των ναυτεργατών, των λιμενεργατών, των βιοπαλαιστών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, γενικά των ανθρώπων του μόχθου που όλο το προηγούμενο διάστημα έδιναν μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς με στήριγμα τους κομμουνιστές, έχει ευκαιρία να στείλει δυνατό μήνυμα και να εμπιστευτεί και εκλογικά το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, να ρίξει ψήφο τιμωρίας και ασπίδας για τις νέες επιθέσεις που θα δεχτεί ο λαός, να ρίξει την ψήφο της ελπίδας για το αύριο.

Και όπως έγραψε κι ο ποιητής Στέλιος Γεράνης:

«Νόμισαν πως με θάνατους, κρεμάλες και σχοινιά

πνίγεται ο πόθος του λαού κ' η λεβεντιά της νιότης

- μα δεν τη σφυγμομέτρησαν καλά την Κοκκινιά

που δεν τη λύγισε κανείς φασίστας και προδότης».

Θεωρούμε το ποίημα επίκαιρο. Ο λαός της Κοκκινιάς έχει μνήμες και πείρα, έχει Ιστορία. Και στις εκλογές επιδιώκουμε να εκφραστεί και αυτό. Να τους βγει αυτό που τρέμουν. Πολύ ισχυρό ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ, στις κάλπες και στους αγώνες.


Δημήτρης ΤΖΑΦΑΛΙΑΣ
Μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ