Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΡΙΑ
ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας παραδίδουν πάνω από 100 τόνους βοήθειας

Συγκλονιστικές οι εικόνες που αντικρίζει η αποστολή, κλίμα ταξικής αδελφοσύνης στις επαφές με τα τουρκικά συνδικάτα

Το τεράστιο κομβόι της αλληλεγγύης ταξιδεύει προς τον προορισμό του
Το τεράστιο κομβόι της αλληλεγγύης ταξιδεύει προς τον προορισμό του
Με ένα μακρύ ταξίδι που ξεκίνησε από την Αθήνα, πέρασε τα σύνορα με την Τουρκία από τους Κήπους του Εβρου και κατέληξε στις σεισμόπληκτες περιοχές της ΝΑ Τουρκίας, το μεγάλο κομβόι της αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα έκανε πράξη αυτό για το οποίο τους εμπιστεύτηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι: Να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο της αλληλεγγύης τους στους σεισμόπληκτους.

Οι πάνω από 100 τόνοι υλικής βοήθειας παραδόθηκαν λοιπόν απευθείας στα συνδικάτα, στα «ταξικά μας αδέλφια», όπως τόνιζε το ΠΑΜΕ, με τις εικόνες να προκαλούν ρίγη συγκίνησης: Εργάτες - μαχητές που και στην Ελλάδα και στην Τουρκία είναι μπροστάρηδες στην αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση σφίγγουν τα χέρια και τις γροθιές τους, με δάκρυα στα μάτια, φτιάχνουν ανθρώπινες αλυσίδες για να ξεφορτώσουν τα απαραίτητα είδη που έφτασαν πια εκεί που οι ανάγκες μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν.

Η αποστολή του ΠΑΜΕ, συγκλονισμένη από τη θερμή υποδοχή, φτάνοντας στις κατεστραμμένες περιοχές, αντίκρισε όσα δεν βάζει ανθρώπου νους: Τα συντρίμμια και την εγκατάλειψη, τον εργατόκοσμο και τα παιδιά του να μαζεύουν τα κομμάτια τους, να μην έχουν πού αλλού να στηριχτούν παρά μόνο στην αλληλεγγύη που τους κρατάει όρθιους, παρά τα Ρίχτερ του θανάτου.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές


Μάλιστα, χτες το απόγευμα, και αφού η αποστολή είχε φτάσει ήδη στην επαρχία Χατάι και είχε περάσει από την κατεστραμμένη πόλη Σαμαντάκ, έζησε από κοντά τον τρόμο, την ώρα που η γη δονούνταν για μια ακόμα φορά με τα 6,3 Ρίχτερ που χτύπησαν την περιοχή. «Αντικρίζουμε κόσμο να ξανατρέχει στους δρόμους, άνθρωποι ψάχνουν να βρουν τους δικούς τους, παιδιά κατατρομαγμένα... Είμαστε καλά και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους, ειδικά τα παιδιά που είναι σε κατάσταση σοκ», περιέγραφε χαρακτηριστικά η ανταπόκριση από την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας το κλίμα της στιγμής.

Οι αποστολές των συνδικαλιστικών οργανώσεων που είχαν ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου, μεταφέροντας με το κομβόι των φορτηγών την έμπρακτη αλληλεγγύη και αφού πέρασαν συγκροτημένα τα σύνορα συναντήθηκαν με σωματεία της Τουρκίας στα Υψαλα, με την πολύτιμη βοήθεια των οποίων ξεκίνησαν το οδοιπορικό τους στις σεισμόπληκτες περιοχές, διανέμοντας την πολύτιμη βοήθεια.

Ελληνες και Τούρκοι συνδικαλιστές, συνοδεύοντας τα γεμάτα φορτηγά, πέρασαν από Μαλάτεια, Καχραμανμαράς, Αντιγιαμάν, Ισκεντερούν κ.α., πριν φτάσει η αποστολή στην κωμόπολη Σαμαντάγκ. Στο φόντο των κατεστραμμένων περιοχών, των ισοπεδωμένων πόλεων, των τραγικών απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και της ζοφερής πραγματικότητας που αντιμετωπίζει ο λαός, έστειλαν δυνατά το μήνυμα της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών.

Η αλληλεγγύη συνεχίζεται


Η συγκινητική ανταπόκριση στο κάλεσμα συνδικάτων και φορέων οδήγησε στη συγκέντρωση του ανθρωπιστικού υλικού που πρόσφερε ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την υλική βοήθεια έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες φιάλες αίματος πανελλαδικά, μέσα από εθελοντικές αιμοδοσίες, ενώ 200 Ελληνες γιατροί με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ έχουν δηλώσει έτοιμοι να συμβάλουν με τις υπηρεσίες τους απέναντι στις οξυμένες ανάγκες που υπάρχουν στην Τουρκία.

Επίσης, είχε προηγηθεί την περασμένη Πέμπτη η αποστολή του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στο Αϊβαλί, κατά την οποία συναντήθηκε με το τουρκικό Σωματείο Μετάλλου Birlesik Metal-Is και παρέδωσε το πρώτο φορτίο υλικής βοήθειας.

Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζεται, καθώς θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και νέες αποστολές υλικού. Μεταξύ άλλων, τη δεύτερη αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης από τη Ζάκυνθο ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο του νησιού.


Φτάνοντας στα Υψαλα
Φτάνοντας στα Υψαλα

Χέρι χέρι μεταφέρονται τα απαραίτητα είδη
Χέρι χέρι μεταφέρονται τα απαραίτητα είδη

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ