Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυβερνητικοί «ελιγμοί» υπό την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων
  • Σχέδιο ΚΥΑ για τα μισθολογικά των καλλιτεχνών, που δεν απαντά στα αιτήματά τους, παρουσίασε την Παρασκευή το βράδυ η κυβέρνηση
  • Σε Γενικές Συνελεύσεις για την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα τους προσανατολίζονται τα σωματεία

Από τις κινητοποιήσεις καλλιτεχνικών σωματείων και συλλόγων σπουδαστών την περασμένη βδομάδα
Από τις κινητοποιήσεις καλλιτεχνικών σωματείων και συλλόγων σπουδαστών την περασμένη βδομάδα
Κάτω από την πίεση του μεγάλου αγώνα που δίνουν εδώ και δυο μήνες οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές των Καλλιτεχνικών Σχολών, με τρεις απεργίες μέσα σε έναν μήνα, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις κάθε βδομάδα, καταλήψεις Καλλιτεχνικών Σχολών και παραιτήσεις διδακτικού προσωπικού των Δραματικών Σχολών του Εθνικού, του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απαντήσει με έναν «ελιγμό», κάτι που δείχνει τη δύναμη του αγώνα και την ανάγκη συνέχισής του.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση δημοσιοποίησε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που προσυπογράφεται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού. Με την ΚΥΑ εισάγεται για τις ειδικότητες θεάτρου, χορού και κινηματογράφου μια νέα μισθολογική κατηγορία, η Καλλιτεχνικού Εργου (ΚΕ). Ο βασικός μισθός και οι κλίμακες αυτής της κατηγορίας ορίζονται στο επίπεδο αυτών της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), οδηγώντας σε αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία.

Ωστόσο τα αιτήματα των καλλιτεχνών δεν αφορούν απλά κάποια συγκυριακή - προσωρινή μισθολογική βελτίωση, και μάλιστα μόνο για μια μερίδα τους, αλλά τη μη υποβάθμιση των σημερινών σπουδών, των αναγνωρισμένων από το κράτος πτυχίων τους και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, καθώς και τη γενικότερη αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, της Τέχνης και των ανθρώπων της.

Από τη χτεσινή συναυλία στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συναυλία στην Αθήνα
Το σχέδιο της ΚΥΑ κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται σε αυτήν την ανάγκη, για τους παρακάτω λόγους:

1. Αφορά μόνο τους απασχολούμενους στους ΟΤΑ καλλιτέχνες και όχι όσους παρέχουν καλλιτεχνικό ή συναφές έργο σε άλλους τομείς του Δημοσίου (π.χ. στην Εκπαίδευση). Με λίγα λόγια, στους υπόλοιπους τομείς του Δημοσίου θα ισχύει το ΠΔ 85, που εξισώνει τους αποφοίτους των Καλλιτεχνικών Σχολών με εκείνους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

2. Δημιουργείται ένα ειδικό μισθολόγιο, του οποίου η εξέλιξη θα ρυθμίζεται κάθε φορά με Υπουργική Απόφαση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν θα δίνεται αύξηση στη μισθολογική κλίμακα ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου, οι εργαζόμενοι της κατηγορίας ΚΕ θα επαφίενται στη διάθεση του εκάστοτε υπουργού και στις εκτιμήσεις της κάθε κυβέρνησης για τις «αντοχές της οικονομίας». Πρόκειται για εξειδίκευση της πρόσφατης τροπολογίας 1565/2023, που οι καλλιτέχνες διεκδικούν την κατάργησή της.

3. Οι καλλιτεχνικές ειδικότητες που περιλαμβάνει δεν εντάσσονται στην υπάρχουσα κατηγορία ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου για το Δημόσιο, όπως είναι το αίτημα των καλλιτεχνών. Δεν αναγνωρίζεται δηλαδή το επίπεδο σπουδών τους ως ανώτερο, αντίστοιχο των ΤΕΙ, όπως ήταν μέχρι το 2003. Σκόπιμα η νέα κατηγορία προσδιορίζεται ως «Καλλιτεχνικού Εργου», που δεν αντιστοιχεί σε κάποια εκπαιδευτική βαθμίδα, όπως οι κατηγορίες του ενιαίου μισθολογίου (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ). Στη νέα αυτή κατηγορία εντάσσονται όλοι οι απόφοιτοι μη τυπικής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, ακόμα και ειδικότητες που δεν προϋποθέτουν σπουδές (άτυπη Εκπαίδευση). Επίσης, η περίφημη «ακαδημαϊκή διαπερατότητα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ότι δηλαδή οι απόφοιτοι Καλλιτεχνικών Σχολών θα μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους με κατατακτήριες εξετάσεις στο τρίτο εξάμηνο των αντίστοιχων ΑΕΙ, δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι γνωστό ότι εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), όπως ειπώθηκε άλλωστε και από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή.

Μέγιστο θέμα αποτελεί η προκλητική προσπάθεια του πρωθυπουργού να καταστήσει τους καλλιτέχνες συμμάχους του για την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που καθορίζει την Ανώτατη Εκπαίδευση ως αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Ενα αίτημα που δεν έχει διατυπώσει κανένας συνδικαλιστικός τους φορέας, ούτε των σπουδαστών.

Η ΚΥΑ σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα που έχουν καθαρά διατυπωθεί και είναι:

  • Αμεση απόσυρση του ΠΔ 85 και της τροπολογίας 1565/2023
  • Καμία υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των καλλιτεχνών, των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, καμία διάκριση σε απόφοιτους προ και μετά το 2003.
  • Συγκρότηση συστήματος δημόσιας, δωρεάν και ενιαίας Πανεπιστημιακής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.
  • Αντιστοίχιση των σημερινών και παλιών πτυχίων των σχολών βάσει διαδικασιών εξομοίωσης. Ιδρυση συστήματος δημόσιας και δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης παράλληλα με το σχολείο.

Με βάση τα παραπάνω, τα σωματεία προσανατολίζονται σε άμεση σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων των μελών τους για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, να οργανώσουν και να συντονίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ