Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακατατάξεις στην ενεργειακή αγορά

Σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση της διαφυγής κερδών εγχώριων μονοπωλίων Ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, μετά την απόφασή της την περασμένη βδομάδα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις εντεινόμενες δυτικές κυρώσεις.

Η απόφαση για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου σχολιάστηκε δηκτικά από την επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, η οποία εκτίμησε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν το έκαναν ως αντίποινα αλλά επειδή «δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τους όγκους παραγωγής, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στην απαραίτητη τεχνολογία».

Το «Bloomberg», πάντως, υποστήριζε χτες ότι το 2022 οι ρωσικές εταιρείες έκαναν τις περισσότερες γεωτρήσεις στα εγχώρια κοιτάσματα πετρελαίου εδώ και μια δεκαετία, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τελικά οι διεθνείς κυρώσεις ή η αποχώρηση ορισμένων μεγάλων δυτικών εταιρειών δεν είχαν το αναμενόμενο - για τα ανταγωνιστικά δυτικά μονοπώλια - αποτέλεσμα.

Από την άλλη, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τις επιπτώσεις που υπέστησαν από την πλευρά τους και δυτικές εταιρείες Ενέργειας, όπως τα μονοπώλια BP, «Shell» και «ExxonMobil», που αποχώρησαν από τη Ρωσία, εγκαταλείποντας επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος των οποίων «αναπληρώθηκε» από τα «χρυσά» κέρδη που απέφεραν τα ακριβά καύσιμα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε προχθές ότι οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου έπεσαν κατά 25,1% (στα 184,4 δισ. κ.μ.) το 2022, λόγω του σαμποτάζ που έγινε σε υποθαλάσσιους σωλήνες των αγωγών «Nord Stream». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «εργάζεται επιμελώς» στην κατεύθυνση διαφοροποίησης των αγορών στις οποίες εξάγεται ρωσικό φυσικό αέριο, με πρώτες εκείνες χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (Κίνας, Ινδίας κ.ά.). Πρόσθεσε δε ότι η «Gazprom», με εντολή Πούτιν, εργάζεται εντατικά για να επισπεύσει την κατασκευή του αγωγού Απω Ανατολής, που είναι γνωστός ως αγωγός «Ισχύς Σιβηρίας 2».

Με «πλάνο δεκαετίας» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας «Smead Capital Management», Μπιλ Σμεντ, μιλώντας σε αμερικανικό δίκτυο προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί επίμονος και διαρκής και ότι «θα μας συνοδεύει για μια δεκαετία στις ΗΠΑ, καθώς η χώρα έχει εξαιρετικά ευεπίφορο δημογραφικό προφίλ για κάτι τέτοιο». Είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε 92 εκατ. ανθρώπους μεταξύ 22 και 42 ετών, οι οποίοι θα δαπανούν χρήματα για τις ανάγκες τους τα επόμενα 10 χρόνια είτε το χρηματιστήριο πηγαίνει καλά είτε όχι. Θα ζουν τη ζωή τους. Η δε οικονομία λογικά θα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, και έτσι η Fed θα έχει δύσκολη αποστολή προσπαθώντας να ελέγξει τον πληθωρισμό».

Πλάνο της ΕΕ για ώθηση της ηλεκτροκίνησης μέχρι το 2035

Στην ΕΕ, πάντως, τα επιτελεία στα κέντρα αποφάσεων πριμοδοτούν τα μονοπώλια ηλεκτροκίνησης με πρόσχημα την «πράσινη ανάπτυξη». Με 340 ψήφους υπέρ, 279 κατά και 21 αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν χτες τη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με τα αναθεωρημένα πρότυπα επιδοτήσεων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από καινούργια αυτοκίνητα και ημιφορτηγά. Το νομοθετικό κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί τώρα από το Συμβούλιο της ΕΕ, πριν τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει ότι από το 2035 σταματά στην ΕΕ η πώληση οχημάτων που δεν θα κινούνται αμιγώς με ηλεκτρικό ρεύμα, με κάποιες εξαιρέσεις. Επίσης, οι νέοι κανόνες θεσπίζουν ενδιάμεσους στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2030: 55% για τα αυτοκίνητα και 50% για τα ημιφορτηγά.

Νωρίτερα, η «Ford» στη Βρετανία ανακοίνωσε 1.300 απολύσεις, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της παραγωγής προς την κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης, κάτι που αποφάσισε καθυστερημένα, με αποτέλεσμα οικονομική αβεβαιότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο μεταξύ, χτες το Ισραήλ προχώρησε στην πρώτη εξαγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα Karish του, μέσω υποδομών της εταιρείας «Energean» στην Ανατολική Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ