Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Για απουσία έγκαιρης επιτήρησης κατέθεσε πραγματογνώμονας

Την απουσία έγκαιρης επιτήρησης με εναέρια μέσα, μια μέρα με μεγάλη επικινδυνότητα για πυρκαγιά, ανέφερε ξεκινώντας χτες την κατάθεσή του για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Αύγουστο του 2018, με 104 νεκρούς, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος, επισημαίνοντας την καθυστέρηση του σχετικού αιτήματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που δεν έγινε εκείνη την ημέρα ούτε την προηγούμενη ημέρα ήταν η μεταστάθμευση αεροσκαφών, ούτε στην Αττική ούτε στις άλλες περιοχές της χώρας. Οταν έχουμε βαθμό επικινδυνότητας 4 αυξάνονται και οι δυνάμεις μας και η ετοιμότητα. Στην Αττική είχαμε βαθμό επικινδυνότητας 4. Το ότι δεν έγινε η μεταστάθμευση αεροσκαφών, συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα έγκαιρης μεταστάθμευσης σε κατάλληλα αεροδρόμια». Ο μάρτυρας εξήγησε μάλιστα ότι εκείνη τη μέρα, στις 23 Ιούλη, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) δεν έστειλε αίτημα για εναέρια επιτήρηση μέχρι τις 8 το πρωί που έπρεπε, με αποτέλεσμα να αποδεχθεί τις κλήσεις ιδιωτικής αερολέσχης, τα αεροσκάφη της οποίας δεν μπορούν να κάνουν κατάσβεση... Ο εμπειρογνώμονας έκανε επίσης λόγο για εκτροπή του μοναδικού εναέριου μέσου στην κρίσιμη στιγμή προς τη «Μότορ Οϊλ», αν και δεν υπήρχε καταγραφή για επικινδυνότητα στον χώρο του διυλιστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο εναέριο μέσο έφτασε στο Μάτι σχεδόν μισή ώρα μετά, όπως τόνισε, ενώ αν είχαν σταλεί ενισχύσεις έγκαιρα, αρχικά με 3 εναέρια μέσα, θα περιοριζόταν η εξάπλωση της φωτιάς. Μάλιστα, όπως είπε, υπήρχε γνώση της επικινδυνότητας και της ανάγκης ενίσχυσης όλων των μέσων, και των εναέριων...

Επικαλέστηκε μάλιστα τα στοιχεία που προέκυψαν από τις συνομιλίες μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι γνώριζαν», ανέφερε ο μάρτυρας. «Με την έγκαιρη εντολή για εκκένωση των οικισμών πολιτών θα ήταν πιθανό να μην είχαμε θρηνήσει τόσα θύματα», επέμεινε επίσης ο αξιωματικός.

Ο εν λόγω πραγματογνώμονας έχει μηνύσει και τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για απειλές, με στόχο τη συγκάλυψη ευθυνών. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης που βρίσκονταν στο εδώλιο 13 από τους 21 κατηγορουμένους, μεταξύ αυτών οι δύο πρώην αρχηγοί της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης και Στέφανος Κολοκούρης αλλά και ο νυν δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς. Η κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου διακόπηκε για αύριο εν μέσω έντασης αφού η υπεράσπιση ζήτησε από το δικαστήριο να μην καταθέτει διαβάζοντας τις σημειώσεις του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντριβή αμερικανικού drone μετά από εμπλοκή με ρωσικά μαχητικά(2023-03-15 00:00:00.0)
Ξανά στρατηγικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ πάνω από το Αιγαίο(2021-04-15 00:00:00.0)
Αμεση η ανταπόκριση της κυβέρνησης της ΝΔ(2019-08-31 00:00:00.0)
Ασκήσεις πολέμου, με την Ελλάδα σε ρόλο κόμβου υποστήριξης(2019-04-30 00:00:00.0)
Επιστρέφει για άσκηση στη ΝΑΤΟική βάση του θανάτου(2015-09-10 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για τα προβλήματα των πυροσβεστών(2012-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ