Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Νέες μαρτυρίες δείχνουν τις εγκληματικές ευθύνες

Συνεχίστηκαν και χτες οι αποκαλυπτικές καταθέσεις συγγενών θυμάτων στη δίκη για τη φονική φωτιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, που επιβεβαιώνουν την ανυπαρξία πρόληψης και προστασίας από τον κρατικό μηχανισμό. Η μάρτυρας Βασιλική Κούκλα, που έχασε τους δύο γονείς της, στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία του κρατικού μηχανισμού εκείνη τη μέρα. «Φωνάζαμε "σας παρακαλώ, καιγόμαστε". Καμία αντίδραση. Υπήρχε περιπολικό. Μας έδιωχνε όλους προς παραλία», είπε. Εξήγησε δε το σοκ όταν της τηλεφώνησαν και της είπαν ότι τάφηκε άλλος άνθρωπος και όχι ο πατέρας της. Ανέφερε ότι ζήτησε από το γραφείο κηδειών να αναλάβει και πρόσθεσε: «Αλλά δυστυχώς φάνηκε ότι δεν υπήρχε διάθεση να δοθεί εισαγγελική οδηγία. Υπήρχε συγκάλυψη για να γίνει αλλαγή πτωμάτων χωρίς να κηδέψουμε τον πατέρα μου... Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την πλευρά μας για ευνόητους λόγους και η κηδεία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Κανένας δεν μας πήρε να μας πει μια κουβέντα παρηγοριάς όπως και κανείς εκείνο το βράδυ δεν έκανε τίποτα»... Σημειωτέον, κατονόμασε τον άνθρωπο που της ζήτησε να κάνουν εκταφή χωρίς εισαγγελική παραγγελία για να μη μαθευτεί το λάθος... Η εισαγγελέας ζήτησε διευκρινίσεις για όσα ακούστηκαν, γιατί μπορεί να γίνουν και ενέργειες οίκοθεν, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελισάβετ Σπυρίδη έχασε τον σύζυγό της έπειτα από 145 μέρες νοσηλείας στην Εντατική. Η μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο τις αγωνιώδεις προσπάθειες που έκανε εκείνη τη μέρα ο άνδρας της για να σώσουν τα εγγόνια τους. «Δόξα τω Θεώ σώσαμε τα παιδιά, αυτό μετράει», είπε με δάκρυα στα μάτια και πρόσθεσε: «Καήκαμε μέχρι να φτάσουμε στη θάλασσα. Μας πρόλαβε το θερμικό κύμα. Κανείς δεν μας ειδοποίησε». Εκεί έμειναν πάνω από 5 ώρες. Η γυναίκα έχει υποβληθεί σε αρκετά χειρουργεία και μέχρι σήμερα δέχεται ψυχιατρική βοήθεια. Ο πατέρας των δύο παιδιών, Κωνσταντίνος Σπυρίδης, περιέγραψε στο δικαστήριο την αγωνία του και τις προσπάθειές του για να φτάσει στο Μάτι και να σώσει την οικογένειά του λέγοντας ότι «οι γονείς μου θυσιάστηκαν πραγματικά για να σώσουν τα παιδιά».

Νωρίτερα ολοκλήρωσε την κατάθεσή της στη δίκη η δικηγόρος και επικεφαλής της παράταξης «Πλεύση Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε υποβάλει μηνύσεις για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Ανάμεσα σε άλλα χαρακτήρισε την υπόθεση «έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος», ενώ έκανε λόγο και για «συγκάλυψη εγκλήματος» με τη σκηνοθετημένη συνέντευξη του κυβερνητικού επιτελείου το βράδυ της καταστροφής, ενώ ήξεραν την τραγωδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ