Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΝΔΙΑ
Συμφωνίες στη διάρκεια της επίσκεψης Σίσι στο Νέο Δελχί

Την αναβάθμιση των σχέσεων Αιγύπτου και Ινδίας σε στρατηγικές προωθεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία.

Συναντώντας χτες τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, ο Πρόεδρος Σίσι εξήρε τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας σε κοινές ή διεθνείς απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή, οι κρίσεις σε Ενέργεια και επισιτισμό.

Ο Μόντι έπλεξε το εγκώμιο του Αιγύπτιου ηγέτη τονίζοντας ότι η επίσκεψή του στην Ινδία είναι «ιστορική και προκαλεί τεράστια χαρά σε όλους τους Ινδούς», προσθέτοντας ότι χάρη στη «σοφή και επιτυχή ηγεσία του Προέδρου Σίσι η συνεργασία με την Αίγυπτο έγινε πιο ισχυρή από ποτέ».

Οι δύο κυβερνήσεις επιδιώκουν στενότερη συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια, «αντιτρομοκρατία» και εμπόριο, υπογράφοντας πέντε ξεχωριστές συμφωνίες διμερούς συνεργασίας σε πληροφορική, κυβερνοασφάλεια, πολιτισμό, ζητήματα νεολαίας και Μέσα Ενημέρωσης. Οι ηγέτες Αιγύπτου και Ινδίας συμφώνησαν επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας των πολεμικών βιομηχανιών των χωρών τους και στην αύξηση της συνεργασίας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου κ.ά.

Διαβεβαίωσαν επίσης ότι θα αυξήσουν τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών σε τουλάχιστον 12 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ