Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δυναμώνουν τη μάχη για την επιβίωσή τους, κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία
  • Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα απευθύνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
  • Σε δεκάδες χωριά παραμένουν παραταγμένα τα τρακτέρ ενώ συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις

Από τις κινητοποιήσεις στα Τρίκαλα την περασμένη Δεύτερα
Από τις κινητοποιήσεις στα Τρίκαλα την περασμένη Δεύτερα
Με τα τρακτέρ να παραμένουν παραταγμένα σε δεκάδες χωριά όλης της χώρας, με συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια κι άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνουν καθημερινά οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων της, που κάνει ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, συρρικνώνει το ήδη ισχνό εισόδημά τους.

«Να βουλιάξουν τα χωριά από τα τρακτέρ», καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης και έβγαλαν τα τρακτέρ τους στις πλατείες χωριών, σε κόμβους, σε μαζικά συλλαλητήρια σε κωμοπόλεις, αλλά και σε μπλόκα που ήδη στήθηκαν χαιρετίζει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Αφού τονίζει ότι «η μαζική συμμετοχή είναι το πρώτο δείγμα της ενότητας και της αποφασιστικότητάς μας να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε θέσει επανειλημμένα προς την κυβέρνηση», καλεί τους αγρότες «να βουλιάξουν τα χωριά από τρακτέρ, να βγουν σε νέες περιοχές, να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα τρακτέρ. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πως μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μας και τα τρακτέρ στους δρόμους μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Να πιστέψουν όχι μόνο στο δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά και στη δύναμη του αγώνα μας που ενισχύεται από τον αριθμό των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Είναι ευθύνη του καθένα να παλέψει για τη ζωή του, την επιβίωση της οικογένειάς του, τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χρήματα που περιμένουν να τα διεκδικήσουμε και να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην τα δώσει πάλι στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά στους αγρότες και κτηνοτρόφους!».

Γυρτώνη: Σε απόγνωση οι καστανάδες λόγω της απώλειας της παραγωγής τους
Γυρτώνη: Σε απόγνωση οι καστανάδες λόγω της απώλειας της παραγωγής τους
Απαντώντας στα ερωτήματα που τεχνηέντως κάποιοι προβάλλουν, όπως «πού θα βρει τα χρήματα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», η Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει: «Από τα ίδια ταμεία που βρήκε 370 εκατ. να δώσει επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, που βρήκε 120 εκατ. για την "Aegean", που βρήκε 32 δισ. ευρώ να δώσει για κορονοενίσχυση στις επιχειρήσεις και τώρα στους παρόχους Ενέργειας, από το Ταμείο Ανάκαμψης με δισ. ευρώ και το αποθεματικό κρίσης που ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό».

Αντίστοιχα, σε όσους καθησυχάζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους με το επιχείρημα «εκλογές έρχονται, όλο και κάτι θα μας δώσουν», τονίζει ότι «δεν θέλουμε να ζούμε με ψίχουλα, με επιδόματα, με voucher και με τα διάφορα pass. Εχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για το σήμερα, αλλά και για το αύριο, μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας».

Αλλά και σε όσους πιπιλάνε την καραμέλα «της αναποτελεσματικότητας των αγώνων» υπενθυμίζει κατακτήσεις του αγροτικού κινήματος, όπως «το αφορολόγητο, το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακόμη πιο πρόσφατα την κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα μήλα υπό την ασφυκτική πίεση των αγώνων μας και της ενότητάς μας».

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές δράσεις με επίκεντρο τη Θεσσαλία

Παραταγμένα τα τρακτέρ στο Παγγαίο
Παραταγμένα τα τρακτέρ στο Παγγαίο
Στη Θεσσαλία, εκατοντάδες είναι τα τρακτέρ που παραμένουν στις πλατείες, κύρια του νομού Καρδίτσας, ενώ πραγματοποιούνται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά με στόχο να βγουν στον δρόμο κι άλλοι αγρότες. Παράλληλα, προετοιμάζεται η πανθεσσαλική σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή 27 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στον Παλαμά, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα σε επίπεδο περιοχής.

Χτες, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο της Γυρτώνης του νομού Λάρισας, από τους καστανοπαραγωγούς και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς Καρίτσας, Αμπελακίων, Στομίου, Σκήτης και Ποταμιάς.

Οι καστανοπαραγωγοί, που συμβολικά έριξαν στο οδόστρωμα κάστανα, διεκδικούν αναπλήρωση του εισοδήματός τους, καθώς το 80% της παραγωγής τους έχει καταστραφεί, από την προσβολή της σφήκας της καστανιάς, έντομο που προκαλεί μείωση της παραγωγής κάστανων (60-85%), μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων.

Καταγγέλλουν ότι τα 150 ευρώ ανά στρέμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες δεν επαρκούν ούτε για τα καλλιεργητικά τους έξοδα και ζητάνε τουλάχιστον 400 ευρώ ανά στρέμμα για αναπλήρωση εισοδήματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία. Χτες το πρωί οι αγρότες της Ημαθίας πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, αντιδρώντας για τις σχεδόν μηδενικές εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό του Μάρτη που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην αποζημιωθούν, αλλά και για τα παιχνίδια που παίζουν κυβέρνηση και ΕΛΓΑ σχετικά με τις αποζημιώσεις στις ποικιλίες των ροδάκινων λόγω των παρατεταμένων και άκαιρων βροχοπτώσεων.

Οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στη διασταύρωση της Νάουσας και στο Αγγελοχώρι και μέσα από περιοδείες και συσκέψεις προετοιμάζουν την ενίσχυση των μπλόκων.

Στην Πέλλα, σήμερα το πρωί, προγραμματίζουν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας προς την Αντιπεριφέρεια, όπου και θα επιδώσουν το ψήφισμά τους. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν αγρότες από τη Σκύδρα, τους Γαλατάδες, το Μεσημέρι, το Γυψοχώρι και άλλες περιοχές.

Τις επόμενες μέρες προετοιμάζουν επίσης μπλόκα σε κομβικά σημεία του νομού.

Οι δε αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης παραμένουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα απέναντι από τον συνεταιρισμό Βασιλικών, εκεί που το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποίησαν σύσκεψη με στόχο την κλιμάκωση. Αντίστοιχη σύσκεψη προγραμματίζεται αύριο Πέμπτη στην Επανομή.

«Στο πόδι» όλη η ύπαιθρος

Σε θέση μάχης παραμένουν οι αγρότες στη Λοκρίδα και τη Δυτική Φθιώτιδα, οργανώνοντας την ενίσχυση των μπλόκων που έχουν στήσει και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οργανωμένοι στους Συλλόγους τους, παραμένουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα στην είσοδο της πόλης της Αταλάντης, στο Καστρί Μακρακώμης και στην Αμφίκλεια, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και απευθύνουν κάλεσμα στους συναδέλφους τους για ενίσχυση του αγώνα.

Επίσης, σύσκεψη διοργανώνουν οι κτηνοτρόφοι της ανατολικής Ευρυτανίας την Κυριακή 29 Γενάρη, στις 11 π.μ., στις Κορυσχάδες προκειμένου να συντονίσουν τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στην Καβάλα, οι αγρότες του Παγγαίου παραμένουν σε διαρκείς κινητοποιήσεις στα χωριά της περιοχής, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στις πλατείες του Ποδοχωρίου, του Μυρτόφυτου, του Πλατανότοπου και άλλων χωριών. Διεκδικούν μεταξύ άλλων να πληρωθούν σε όλα τα χωριά οι αποζημιώσεις αλλά και οι πληρωμές de minimis του 2020 και του 2021, να πληρωθούν de minimis στις καλλιέργειες ακτινιδίων, σπαραγγιών, αμυγδάλων και μήλων της Καβάλας.

Με σκοπό τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλεί σε σύσκεψη αύριο, Πέμπτη, στο Πελόπιο στις 8 μ.μ. (Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο).

Στη συγκέντρωση καλούν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελοπίου και Περιχώρων, Χελιδονίου και Καυκονίας, προκειμένου να συντονιστεί η δράση τους και το επόμενο διάστημα, από κοινού με την Ομοσπονδία, αλλά και με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους απασχολούν επίσης τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, αφού ακόμη μετρούν τις πληγές τους, απαιτώντας μέτρα για την πλήρη αποκατάστασή τους.

Στην Αιτωλοακαρνανία, ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 11 π.μ. στην πλατεία του χωριού. Την κινητοποίηση στηρίζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Τρίπολη οργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ., η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει Αγροτικοί Σύλλογοι απ' τη Μεσσηνία, τη Λακωνία και την Αργολίδα. Η Ομοσπονδία καλεί παράλληλα τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες την Κυριακή 29 Γενάρη.

Στη Μεσσήνη, ο Αγροτοκτηνοτροφκός Σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ και οχήματα, αύριο, Πέμπτη 26 Γενάρη στις 11 π.μ. στον σταθμό του ΟΣΕ. Παράλληλα, πραγματοποιεί περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά.

Επίσης, σήμερα, Τετάρτη, σε σύσκεψη καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», στις 7 μ.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας.

Την Παρασκευή: σύσκεψη οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Αννας.

Την Τρίτη 31 Γενάρη, στην Κέρκυρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε μοτοπορεία, στις 11 π.μ., που θα ξεκινήσει από το αεροδρόμιο και θα καταλήξει στο νοσοκομείο του νησιού.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org