Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο Ραμστάιν αναμένεται να γίνει «ένα βήμα μπροστά» στη δυτική στήριξη του Κιέβου

ΕΕ και Βρετανία προαναγγέλλουν περαιτέρω κλιμάκωση στην αποστολή όπλων, διαμηνύοντας πως θα δοθεί ό,τι χρειάζεται σε προηγμένα συστήματα

Copyright 2020 The Associated

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου θα διεξαχθούν και συνομιλίες για την περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική στήριξη του Κιέβου.

Παράλληλα, σημαντικές αποφάσεις - πιθανώς για την αποστολή σύγχρονων βαρέων ΝΑΤΟικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία - αναμένονται μεθαύριο Παρασκευή στη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής» που συνεδριάζει υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία.

Οι Δυτικοί «σύμμαχοι» πρέπει να «ανεβάσουν» το επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, τόνισε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο CNN στο Νταβός. Η Ουκρανία χρειάζεται «όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό» που «μπορεί να χειριστεί, και αυτό περιλαμβάνει και προηγμένα συστήματα», ενώ, σύμφωνα με την ίδια, στο Ραμστάιν ενδέχεται «να υπάρξει μια μεγάλη κίνηση προς τα εμπρός».

Εξάλλου η πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι επίκειται δέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο «θα επικεντρωθεί κυρίως στο κλείσιμο αυτών των κενών και στο να έχει τεράστιες συνέπειες για όσους παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ».

Τα «Leopard» η πρώτη απόφαση του νέου υπουργού Αμυνας της Γερμανίας

Πολυμελής ουκρανική αντιπροσωπεία παρευρίσκεται στο Νταβός με επικεφαλής την σύζυγο του Ουκρανού Προέδρου, Ολένα Ζελένσκα, η οποία απηύθυνε μήνυμα, ενώ ο ίδιος ο Β. Ζελένσκι πρόκειται να παρέμβει αρκετές φορές στη διάρκεια του φόρουμ μέσω βιντεοσύνδεσης, ξεκινώντας από σήμερα. Η Ρωσία με τα μονοπώλιά της είναι αποκλεισμένη για δεύτερη χρονιά.

Στο Φόρουμ του Νταβός θα πάρουν μέρος πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι, όπως δήμαρχοι μιας σειράς πόλεων και οι υπουργοί Οικονομίας, Πολιτισμού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Συνομιλίες με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ρ. Χάμπεκ, από το κόμμα των Πρασίνων, με αντικείμενο την περαιτέρω προμήθεια όπλων από τη Γερμανία, είχε χθες στο Νταβός ο δήμαρχος του Κιέβου Β. Κλίτσκο, αναγγέλλοντας «θετικές αποφάσεις».

Οπως μεταδίδει το «Reuters», στο πλαίσιο των επαφών που διεξάγονται στο Νταβός οι «σύμμαχοι» της Γερμανίας έχουν εντείνει τις πιέσεις προς τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Αμυνας την Παρασκευή στο Ραμστάιν, όπου θα συζητηθεί και η αποστολή στην Ουκρανία των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης «Leopard», τα οποία θεωρούνται πολύ σημαντικά για τις επιθέσεις και την ανάκτηση εδαφών.

Προτεραιότητα στην ατζέντα του επόμενου υπουργού Αμυνας της Γερμανίας θα είναι το ζήτημα της παράδοσης ή όχι αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, επεσήμανε χθες ο Χάμπεκ. «Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί», δήλωσε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Υπουργός Αμυνας στη θέση της Κρ. Λάμπρεχτ, που παραιτήθηκε προχθές, ορίστηκε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους.

«Ψήνεται» η παράδοση σύγχρονων αρμάτων μάχης

Οπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, μετά από μήνες πιέσεων σε χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ για την παροχή τέτοιου εξοπλισμού (ΗΠΑ, Γερμανία και άλλοι «σύμμαχοι» έχουν παραδώσει ήδη τεράστιες ποσότητες εξοπλισμών και πυρομαχικών, αλλά όχι ΝΑΤΟικά άρματα μάχης), αυτή η «απροθυμία» ενδέχεται να αλλάξει και να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις την Παρασκευή, κατά τη συνάντηση της «Ομάδας Επαφής».

«Η αίσθησή μου είναι ότι ουσιαστικά έχει καταρτιστεί μια συμφωνία», δήλωσε στο CNBC ο Τζ. Χερμπστ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Φαίνεται ότι οι Γερμανοί έχουν πλέον πειστεί να αφήσουν άλλες χώρες που έχουν άρματα μάχης "Leopard" να τα στείλουν στην Ουκρανία - γι' αυτό είμαι σίγουρος - και επίσης πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος, ότι θα δούμε τη Γερμανία να στέλνει κι αυτή μερικά "Leopard"», σημείωσε.

Και οι δύο πλευρές πιστεύεται ότι προετοιμάζονται για νέες ανοιξιάτικες επιθέσεις και η Ρωσία ενδέχεται να κινητοποιήσει χιλιάδες ακόμα άντρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα δηλώνει προετοιμασμένη για έναν μακρύ πόλεμο.

Οχήματα μάχης πεζικού «Bradley», AMX-10 RC και «Marder» έχουν υποσχεθεί να στείλουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία. Μέχρι τώρα όμως η Δύση αρνούνταν να στείλει τα αμερικανικά άρματα μάχης «M1 Abrams» και τα γερμανικά «Leopard 2», που αναφέρεται ότι θα αποτελούσαν ένα μεγάλο βήμα στην ενίσχυση του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι «η Ρωσία σχεδιάζει νέες προσπάθειες για να αναλάβει την πρωτοβουλία κινήσεων στον πόλεμο» και «η φύση της στρατιωτικής δράσης στο μέτωπο απαιτεί νέες αποφάσεις για παραδόσεις όπλων». Ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε τους «συμμάχους» να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων και υπογράμμισε «πόσο σημαντικό είναι να συντονιστούν όλες οι προσπάθειες του συνασπισμού που υπερασπίζεται την Ουκρανία».

Σε ένα τέτοιο φόντο, χθες στην Πολωνία ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Β. Ζαλούτσνι, είχε την πρώτη του προσωπική συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό Μ. Μίλεϊ, ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφτεί τους Αμερικανούς στρατιώτες που εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη Γερμανία.

«Το πιο σημαντικό πακέτο» από τη Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης «Challenger 2» στην Ουκρανία και έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ η οποία στέλνει δυτικής κατασκευής κύρια άρματα μάχης. Τα «Challenger 2» περιγράφονται ως παλιά και αργοκίνητα, ωστόσο η απόφαση του Λονδίνου ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή κι άλλων ΝΑΤΟικών κύριων αρμάτων μάχης.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας έκανε λόγο για «το πιο σημαντικό» μέχρι σήμερα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Το εν λόγω πακέτο περιλαμβάνει επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα AS90, εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού «Bulldog», εξοπλισμό για αποναρκοθέτηση και ανάπτυξη γεφυρών, δεκάδες μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, 100.000 οβίδες πυροβολικού, προηγμένα πυραυλικά συστήματα όπως GMLRS, «Starstreak» και άλλα μέσου βεληνεκούς, ανταλλακτικά για τον εκσυγχρονισμό 100 αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Αυστραλιανό στρατιωτικό προσωπικό πρόκειται να αναπτυχθεί στη Βρετανία για να βοηθήσει στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού, ανακοίνωσε επίσης ο Γουάλας, ενώ οι βρετανικές δυνάμεις θα εκπαιδεύσουν άλλους 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες το 2023.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζ. Κλέβερλι είπε ότι ο Πούτιν θα πρέπει να καταλάβει πως η Βρετανία θα έχει «τη στρατηγική αντοχή για να μείνει στο πλευρό» της Ουκρανίας μέχρι «να τελειώσει η δουλειά». Η Βρετανία θα συνεχίσει να στέλνει προηγμένα όπλα και όλα όσα χρειάζονται οι Ουκρανοί «για να απωθήσουν σκληρά (σ.σ. τους Ρώσους) σε ανατολή και νότο», είπε.

Παράλληλα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν επισκέφτηκε τη Δευτέρα το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσε για την «ισχυρή και αδιασάλευτη δέσμευση» της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία.

Η Σέρμαν ηγήθηκε αμερικανικής αποστολής στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου είχε συνομιλίες με τον υπουργό Αμυνας Ολ. Ρέζνικοφ για την αμερικανική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και για να οικοδομηθεί διμερής και διαρκής εμπορική εταιρική σχέση.

Εξάλλου, περίπου 100 Ουκρανοί στρατιώτες έφτασαν στην αμερικανική στρατιωτική βάση Φορτ Στιλ στην Οκλαχόμα για να εκπαιδευτούν στη λειτουργία και συντήρηση του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Patriot», το οποίο η Ουάσιγκτον θα παράσχει στο Κίεβο.

Χθες, επίσης, μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ανακοίνωσε την παράδοση μιας συστοιχίας πυραύλων «Patriot» στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μ. Ρούτε, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η ρωσική «αμυντική» βιομηχανία δουλεύει ασταμάτητα

Στο άλλο στρατόπεδο, οι μεγάλης κλίμακας αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού στρατού, όπως η αύξηση της δύναμής του σε 1,5 εκατομμύριο άτομα, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη σύνθεσή του και διοικητικών μεταρρυθμίσεων, θα εφαρμοστούν από το 2023 έως το 2026, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά από συνάντηση του στρατιωτικού τμήματος για την αύξηση του μεγέθους των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία έγινε από τον υπουργό Αμυνας Σ. Σόιγκου.

«Μόνο με την ενίσχυση των βασικών δομικών στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυνατόν να εγγυηθούμε τη στρατιωτική ασφάλεια του κράτους και να προστατεύσουμε νέες οντότητες και κρίσιμες εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Σόιγκου.

Το στρατιωτικό - βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας έχει αναπτυχθεί σοβαρά τον τελευταίο χρόνο και συνεχίζει να αυξάνει την ικανότητα παραγωγής, σημείωσε χθες ο Πρόεδρος της χώρας Βλ. Πούτιν, για να προσθέσει ότι οι επιχειρήσεις της «αμυντικής» βιομηχανίας λειτουργούν σε πολλές βάρδιες, ορισμένες σε 24ωρη βάση.

Η Μόσχα προβληματίζεται μπροστά στο ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία να παραταθεί, λόγω της συνεχούς δυτικής στρατιωτικής στήριξης, και να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε εξοπλισμό.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας επιθεώρησε τα στρατεύματα που συμμετέχουν στην επίθεση στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή της στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο Σόιγκου μετέβη στο αρχηγείο της ομάδας στρατευμάτων «Βοστόκ», όπου συνομίλησε με διοικητές και ενημερώθηκε για την κατάσταση στο πεδίο και την πρόοδο σε ό,τι αφορά τις μάχες. Δεν διευκρινίστηκε αν το αρχηγείο αυτό βρίσκεται στη Ρωσία ή στην Ουκρανία.

Ενδεχόμενη συνάντηση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σ. Ναρίσκιν, ανέφερε χθες ότι είναι πιθανή μια συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA των ΗΠΑ, Γ. Μπερνς. Ο Ναρίσκιν είχε συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του τον Νοέμβρη στην Τουρκία.

Οπως είπε ακόμα ο Ναρίσκιν, κατά καιρούς σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών συζητά μαζί τους τις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία. «Διατηρούμε επαφή και υπάρχουν τέτοιοι δίαυλοι επικοινωνίας», είπε.

Παραιτήθηκε σύμβουλος του Ζελένσκι

Τουλάχιστον σε 44 ανέρχονται οι νεκροί άμαχοι - ανάμεσά τους και παιδιά - από το πυραυλικό πλήγμα του Σαββάτου σε πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο, ενώ περίπου 75 ακόμα τραυματίστηκαν, σε έναν από τους πλέον πολύνεκρους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία για τον βομβαρδισμό της πολυκατοικίας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «έγκλημα πολέμου», κάτι που αρνήθηκε η Μόσχα, αποδίδοντας το πλήγμα στην ουκρανική αεράμυνα, που εξέτρεψε το ρωσικό χτύπημα.

Χθες ο Ολ. Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, παραιτήθηκε μετά από προηγούμενη δήλωσή του με την οποία ουσιαστικά δικαίωνε τον ρωσικό ισχυρισμό, αναφέροντας ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε ρωσικό πύραυλο, ο οποίος στη συνέχεια έπληξε το κτίριο στην Ντνίπρο.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία το διέψευσε αυτό αμέσως και αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι στην πολυκατοικία έπεσε ρωσικός πύραυλος Κρουζ X-22, καθώς επίσης ότι «κανένας πύραυλος αεράμυνας δεν θα μπορούσε να προκαλέσει ούτε τη μισή καταστροφή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ