Πέμπτη 5 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προβλέψεις μείωσης του βρετανικού ΑΕΠ αντίστοιχης με του ρωσικού...

Αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας «Goldman Sachs» προέβλεψαν χθες ότι το ΑΕΠ της Βρετανίας μπορεί να μειωθεί το 2023 όσο και αυτό της εμπόλεμης Ρωσίας, που αντιμετωπίζει μπαράζ από πακέτα κυρώσεων...

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κατά τουλάχιστον 1,2% το 2023, ενώ στη Ρωσία προβλέπεται μείωση κατά 1,3%.

Η προβλεπόμενη μείωση του ΑΕΠ της Βρετανίας θεωρείται η μεγαλύτερη στις 10 πρώτες οικονομίες στον κόσμο.

Η Ιταλία πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση των «Financial Τimes» μεταξύ οικονομολόγων, θεωρείται αντικειμενικά η χώρα της Ευρωζώνης που «κινδυνεύει περισσότερο από ένα ξεπούλημα στις αγορές κρατικών ομολόγων της». Το ιταλικό δημόσιο χρέος παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αντιστοιχώντας σε πάνω από το 145% του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αυξάνουν και το κόστος δανεισμού στην Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη βδομάδα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανέβηκε κατά 4,6%, τετραπλασιάζοντας σχεδόν το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Είναι δε 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αντίστοιχη απόδοση των γερμανικών ομολόγων.

Στο μεταξύ η Ρωσία αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές Ενέργειας στις ασιατικές αγορές. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Ν. Σουλγκίνοφ προέβλεψε χθες ότι οι ρωσικές εξαγωγές ρεύματος στην Κίνα και στη Μογγολία θα αυξηθούν κατά 20% μέχρι το τέλος του 2023. Εκτιμήσεις που αποδίδονται στη ρωσική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας «Inter RAO» αναφέρουν ότι η Ρωσία εξήγαγε το 2022 στην Κίνα ηλεκτρικό ρεύμα ποσότητας - ρεκόρ που έφτασε τα 4,5 δισ. κιλοβατώρες.

Μεγάλη αύξηση στις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες

Πάντως, τα σκαμπανεβάσματα στις αγορές Ενέργειας, η ρευστότητα των εξελίξεων της διεθνούς οικονομίας, καθώς και το μπαράζ κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας, φαίνεται πως ανάγκασαν πέρυσι τις Κεντρικές Τράπεζες αρκετών χωρών να στραφούν στην «ασφαλή» επένδυση της αγοράς χρυσού.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες αναφέρουν ότι εντός του 2022 οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν συνολικά 673 τόνους χρυσού, εκ των οποίων οι 400 αγοράστηκαν μέσα στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου. Τη μερίδα του λέοντος στις αγορές χρυσού είχαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ρωσίας και της Κίνας, σε μια προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από το αμερικανικό δολάριο.

Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι οι αγορές χρυσού πέρυσι από τις Κεντρικές Τράπεζες ήταν οι μεγαλύτερες εδώ και 55 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ